Povećanje u odnosu na isti period prošle godine: Suficit u srpskom agraru 1,4 miliona evra

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Tokom prvih devet meseci ove godine ostvaren je suficit u spoljnoj trgovini agrara od 1,4 milijarde evra što je povećanje od oko 24 odsto u odnosu na januar-septembar prošle godine.

Spoljnotrgovinska razmena poljoprivrede i prehrambene industrije Srbije veća je tokom devet meseci ove godine za 14,5 odsto u odnosu na isti period 2020.

Ukupna spoljna razmena poljoprivrede i prehrambene industrije za devet meseci ove godine premašila je cifru od 4,7 milijardi evra. Izvoz poljoprivredno-prehrambene robe, vredan više od tri milijarde evra, veći je za 16,7 odsto u odnosu na rezultate iz istog perioda prošle godine. U ukupnom izvozu robe, agrar učestvuje sa 19,7%, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

S druge strane, uvezeno je robe za nešto manje od 1,7 milijardi evra, što je povećanje uvoza od oko deset odsto u odnosu na prvih devet meseci 2020. godine, i čini 8,1% ukupno uvezene robe u zemlju. Pokrivenost uvoza izvozom je 186,5 odsto, dok je od januara do septembra minule godine iznosila 176,9%.

Domaći agrar je tokom devet meseci ove godine najviše izvozio kukuruz, sveže i smrznute maline, duvan i cigarete, voće i povrće, vodu, sokove, dok smo uvozili različite proizvode od duvana, banane, hranu za pse i mačke, sirovu kafu, svinjsko meso i slično.

Agroinfo.rs/agrotv.net

Povećanje u odnosu na isti period prošle godine: Suficit u srpskom agraru 1,4 miliona evra

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Poljoprivredni proizvođači iz Šumadije dobijaće stručne savete o unapređenju svoje proizvodnje od 40-godišnjeg Japanca Akihiro Tanaka, koji je angažovan u Kancelariji za poljoprivredu u opštini Knić.

Direktor za hortikulturu Ministarstva poljoprivrede Indonezije, Prihasto Setianto i ministar poljoprivrede Srbije, Branislav Nedimović ustanovili su konkretne korake kako bi u najkraćem roku započela realizacija sporazuma o izvozu srpskih proizvoda na tržište od približno 300 miliona ljudi.

Za organsku proizvodnju ove godine je izdvojeno više nego dvostruko novca od prvobitno planiranog, navodi Nacionalna asocijacija za organsku proizvodnju ”Serbia organica”

Narodna skupština usvojila je izmene i dopune Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju, kojima je predviđeno uvođenje dugoočekivane elektronske platforme eAgrar, saopštio je NALED.

Setva pšenice u Srbiji je obavljena na oko 650.000 hektara što je za nekoliko hiljada više nego lane. Poljoprivrednici su bili motivisani dobrom tržišnom cenom, ali su troškovi setve ujedno bili skuplji za 50 odsto.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета