Povećanje u odnosu na isti period prošle godine: Suficit u srpskom agraru 1,4 miliona evra

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Tokom prvih devet meseci ove godine ostvaren je suficit u spoljnoj trgovini agrara od 1,4 milijarde evra što je povećanje od oko 24 odsto u odnosu na januar-septembar prošle godine.

Spoljnotrgovinska razmena poljoprivrede i prehrambene industrije Srbije veća je tokom devet meseci ove godine za 14,5 odsto u odnosu na isti period 2020.

Ukupna spoljna razmena poljoprivrede i prehrambene industrije za devet meseci ove godine premašila je cifru od 4,7 milijardi evra. Izvoz poljoprivredno-prehrambene robe, vredan više od tri milijarde evra, veći je za 16,7 odsto u odnosu na rezultate iz istog perioda prošle godine. U ukupnom izvozu robe, agrar učestvuje sa 19,7%, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

S druge strane, uvezeno je robe za nešto manje od 1,7 milijardi evra, što je povećanje uvoza od oko deset odsto u odnosu na prvih devet meseci 2020. godine, i čini 8,1% ukupno uvezene robe u zemlju. Pokrivenost uvoza izvozom je 186,5 odsto, dok je od januara do septembra minule godine iznosila 176,9%.

Domaći agrar je tokom devet meseci ove godine najviše izvozio kukuruz, sveže i smrznute maline, duvan i cigarete, voće i povrće, vodu, sokove, dok smo uvozili različite proizvode od duvana, banane, hranu za pse i mačke, sirovu kafu, svinjsko meso i slično.

Agroinfo.rs/agrotv.net

Povećanje u odnosu na isti period prošle godine: Suficit u srpskom agraru 1,4 miliona evra

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, zasejano je manje parcela nego prošle godine, zemljište je nedovoljno nađubreno, seme je korišćeno sa "tavana", a ne deklarisano, pa se dogodine ne može očekivati dobar rod, rekli su danas poljoprivrednici

Sredstva predviđena za poljoprivredu u budžetu za sledeću godinu dovoljna su za sva predviđena direktna davanja u okviru podsticaja u poljoprivredi, izjavila je danas državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Milica Đurđević.

Otopljavanje pogoduje poljoprivrednim štetočinama, jer mogu da ubrzaju razmnožavanje, prežive zimu i migriraju dalje ka severu. Priča o širenju insekata i drugih štetnih vrsta tek će da dobije na značaju, ocenila je naučnica Sandra Krengel-Horni.

Od uvođenja elektronskog sistema i početka primene zakona u januaru 2019. godne, broj legalno angažovanih sezonskih radnika povećan je više od 20 puta

Poljoprivrednike u Srbiji najviše muče višak mleka i mlečnih proizvoda na zalihama, kao i pad cene pšenice koji je došao iz Evrope, izjavila je ministarka poljoprivrede napominjući da su dogovorene mere usmerene na prevazilaženje tih problema

Poljoprivrednici u Srbiji će sledeće nedelje izaći na protest upozorenja, blokadom puteva na više mesta, ako država ne ponudi rešenja za probleme sa viškovima mleka i žitarica, izjavio je danas predsednik Udruženja odgajivača goveda u centralnoj Srbiji Milija Palamarević.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета