Prinos pšenice u Jablaničkom okrugu iznad višegodišnjeg proseka

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Žetva pšenice u Jablaničkom okrugu do sada je obavljena na trećini zasađenih površina, završetak se očekuje do kraja meseca. Prinos je iznad višegodišnjeg proseka – pet i po tona po hektaru.

Na dobar prinos uticale su i nove sorte koje ratari poslednjih godina sve više upotrebljavaju.

Vrućina, temperatura od skoro 40 stepeni, ali najvažniji poljoprivredni posao mora da se završi. Žetva pšenice u Jablaničkom okrugu počela je kasnije u odnosu na prethodne godine, zbog hladnog vremena tokom proleća, ali je prinos iznad višegodišnjeg proseka, preko pet i po tona po hektaru.

Poljoprivrednici u Donjem Stopanju kod Leskovca zadovoljni su i kvalitetom zrna. Stručnjaci ističu da žetvu ne treba počinjati dok se procenat vlage u zrnu ne spusti ispod 14 odsto.

- Zadovoljan sam, odličan je, dobar je rod odradili smo sve što je trebalo. Cena mislim da bi trebalo da bude preko 20 dinara, kaže Radomir Miladinović iz Donje Stopanje kod Leskovca, a njegov komšija Dejan Savić dodaje: „Ja sam zadovoljan pšenicom samo gledamo da što pre završimo da ne udari neko nevreme, za sada je dobro sve ide kako treba.”

Intenzivnija žetva u južnom Pomoravlju krenula je od 10. jula. Do sada je požnjevena trećina, ovim tempom do kraja vikenda biće završeno 60 odsto posla. Kombajneri rade od jutra do večeri.

- Sad je sezona baš u jeku ima dosta da se radi, šta da radimo moramo. Ja sam zadovoljan cenom, seljaci neko je zadovoljan neko nije, navodi kombajner. Miroslav Janaćević koji svoje usluge naplaćuje dve i po hiljade dinara za skidanje i baliranje pšenice sa 16 ari.

U Jablaničkom okrugu već decenijama površina pod pšenicom se ne menja i ne prelazi 17 hiljada hektara. Ratari na oglednim poljima Poljoprivredne savetodavne stručne službe mogu da se upoznaju sa najnovijim sortama i da odaberu one koje mogu da daju najveće prinose.

- Upravo je to i cilj Poljoprivredno savetodavne stručne službe da se proizvodjači upoznaju sa novim sortama sa novim hibridima i da kasnije te hibride koriste na njihovim proizvodnim jedinicama”, kaže Dalibor Cvetanović Direktor PSSS Leskovac.

Inače, na jugu Srbije, završena je žetva ječma. Prinosi su skoro pet i po tona po hektaru pa će ratari, sigurno, ovu godinu pamtiti kao jednu od najplodonosnijih u poslednjih deset godina.

Agroinfo.rs/epoljomagazin

Prinos pšenice u Jablaničkom okrugu iznad višegodišnjeg proseka

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, zasejano je manje parcela nego prošle godine, zemljište je nedovoljno nađubreno, seme je korišćeno sa "tavana", a ne deklarisano, pa se dogodine ne može očekivati dobar rod, rekli su danas poljoprivrednici

Ove godine je definitivno da kvalitet neće biti izvanredan, objašnjavaju stručnjaci

Poljoprivrednike u Srbiji najviše muče višak mleka i mlečnih proizvoda na zalihama, kao i pad cene pšenice koji je došao iz Evrope, izjavila je ministarka poljoprivrede napominjući da su dogovorene mere usmerene na prevazilaženje tih problema

Poslednjih nekoliko godina pčelarstvo u Jablaničkom okrugu je u usponu. Sve više je i košnica i pčelara koji proizvode uglavnom bagremov med.

U Srbiji pšenica predstavlja jednu od najvažnijih poljoprivrednih kultura. Ipak, rat u Ukrajini uzrokovao je globalne poremećaje na tržištu, pa su tako i silosi u našoj zemlji još uvek puni, uprkos tome što se bliži nova žetva.

Prethodne jeseni pšenicom je u Srbiji zasejano 720.000 ha ili 25% više nego lane. Ratari su uglavnom primenili svu potrebnu agrotehniku, pa pšenica u ovom trenutku izgleda kao retko koje godine u ovo vreme.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета