SAČUVAJMO PLANETU: Konferencija svetskih lidera u cilju smanjenja proizvodnje plastike i globalni dogovor

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

U okviru svetske kampanje, međunarodni brendvi uključujući Pepsiko i Koka kolu pozvali su na globalni dogovor za borbu protiv zagađenja plastikom što bi značilo smanjenje proizvodnje plastike, najbrže rastućeg dela naftne industrije.

Svetski lideri sastaće se ove godine na konferenciji Ujedinjenih nacija o životnoj sredini gde će se pregovarati o krizi plastičnog otpada koji zagušuje deponije, zagađuje okeane i ubija živi svet, prenosi Rojters.

Još se ne zna da li će se govoriti o reciklaži i upravljanju otpadom ili će se ići na tvrđe korake kao što je smanjenje proizvodnje, što bi naišlo na otpor naftnih i hemijskih kompanija i zemalja najvećih proizvođača kao što su SAD.

Više od 70 kompanija je potpisalo zajedničko saopštenje među kojima su i kompanije kao što su Unilever i Nestle koje veliki broj proizvoda pakuju u jednokratnu plastiku ili Volmart i BNP Paribas.

- Nalazimo se u kritičnom trenutku za uspostavljanje sporazuma pod okriljem UN - navodi se u saopštenju uz napomenu da bi dogovor trebalo da smanji proizvodnju i korišćenje nove plastike.

Manje od 10 odsto proizvedene plastike se reciklira, a projekcije su da će se proizvodi od plastike koja se dobija iz nafte i prirodnog gasa udvostručiti u narednih 20 godina. Ovo se vidi kao glavni izvor prihoda naftnih kompanija u budućnosti s obzirom na trend proizvodnje energije iz obnovljivih izvora i električne automobile.

Agroinfo.rs/agronews.rs

SAČUVAJMO PLANETU: Konferencija svetskih lidera u cilju smanjenja proizvodnje plastike i globalni dogovor

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Vlada Republike Srbije je u cilju podsticanja ekološki prihvatljivog vida transporta usvojila novu uredbu o subvencionisanju kupovine novih vozila na električni i hibridni pogon. U nastaavku teksta se informišite o iznosima subvencija.

Koliko je zagađenje prisutno na svim nivoima, kao i problem razlaganja plastičnog otpada, govori poražavajuća činjenica da je mikroplastika sada otkrivena i u krvi domaćih životinja.

Bil Gejts, američki milijarder, rešio je da svoj novac investira u proizvodnju mleka kojom neće biti izazvana velika emisija štetnih gasova.

Zabrana upotrebe plastičnih kesa jedan je od prvih koraka očuvanja životne sredine. Zemljama koje su ovo sprovele u delo pridružila se još jedna.

Gljive bi u budućnosti mogle da nađu mnogo širu primenu od one koju danas poznajemo. U nastavku pročitajte za šta se one sve mogu koristiti i pri tome čuvati životnu sredinu.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета