Sertifikovana prva organska vina u Srbiji

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

odružnica francuske sertifikacione kuće EcoCert, ovlašćena od Ministarstva poljoprivrede za sertifikaciju organskih proizvođača u Srbiji, izdala je 6. novembra prvi sertifikat za organska vina po propisima Republike Srbije.

Kako prenosi sajt vino.rs sertifikovano je ukupno 10 etiketa vina, pet vinarije „Plavinci“ u Grockoj (Ćilibar, Selena, Ramonda, Indigo i Pét nat Tamjanika), i pet vinarije „MV“ Mladena Vujuća iz Stalaća (MV Šardone, MV Tamjanika, MV Smederevka/Župljanka, MV Rizling i MV Kaberne SF).

Branislav Anđelić, vlasnik Vinarije Plavinci, kaže da je sertifikacija izuzetno zahtevna i da se vodi stroga evidencija o svakom koraku proizvodnje u vinogradu i vinariji.

– Iako je čitav postupak veoma skup, to je jedini način da se očuva dobro ime organskih proizvoda i da nas izdvoji od onih koji kažu da prave prirodno vino ali se ne usuđuju da uđu u proces nadzora od strane nezavisnog tela – kaže Anđelić.

 

Izvor:agrosmart.net

Sertifikovana prva organska vina u Srbiji

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije saopštilo je da će prvi međunarodni sajam vina „Vinska vizija Otvoreni Balkan“ biti održan na Beogradskom sajmu od 1. do 4. septembra pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije, u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“.

Iako je ova godina bila vrlo problematična kada su u pitanju vremenski uslovi, suše nisu nanele velike probleme vinovoj lozi.

Najneobičnija i najzabavnija vinska manifestacija u regionu, Vinski maraton na Paliću, ove godine biće održan u subotu 18. septembra. U nastavku saznajte zašto je ovaj događaj tako poseban.

Najpoznatija manifestacija posvećena vinu i vinarima u našoj zemlji, Župska berba, koja je trebalo da se održi 16-19. septembra, otkazana je zbog epidemije koronavirusa.

Nova vinska manifestacija pod nazivom Vrnjački festival vina biće održana u Vrnjačkoj Banji 13. i 14. avgusta u parku kod Muzičkog paviljona. Tada će ovo turističko mesto biti domaćin najboljim proizvođačima iz zemlje.

Najpoznatija manifestacija posvećena vinu i vinarima u našoj zemlji, Župska berba, biće održana po 57. put od 16. do 19 septembra u Aleksandrovcu.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета