Setva jarih useva: Pravilan odabir parcele i adekvatan plodored kao važni faktori uspeha

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Kod uzgajanja biljnih vrsta, plodored, ali i pravilan izbor parcele predstavljaju faktore od izuzetne važnosti za uspešnu poljoprivrednu proizvodnju.

Učestala setva i nepoštovanje plodoreda, dovode do podizanja infektivnog materijala štetnih organizama u zemljištu, što otežava  kontrolu nad njima. Ovaj negativni efekat nepoštovanja plodoreda je naročito izražen u proizvodnji šećerne repe i suncokreta.

U proizvodnji ovih industrijskih biljaka, u našim uslovima se svake godine javljaju patogeni i štetočine koji mogu ograničiti i prinos i kvalitet proizvoda, a koji se dugi niz godina održavaju u zemljištu.

U proizvodnji šećerne repe to su gljive prouzrokovači truleži korena i prouzrokovač pegavosti lišća repe, zatim virus nekrotičnog žutila nerava repe koji prouzrokuje rizomaniju, a od štetočina siva repina pipa, repina nematoda i drugi.

U proizvodnji suncokreta to su prouzrokovač plamenjače suncokreta, prouzrokovač bele truleži i mnoge druge gljive prouzrokovači bolesti.

Uspešna zaštita od štetnih organizama nije moguća samo primenom pesticida. Primena hemijskih mera kontrole treba da je samo krajnja ili korektivna mera, a pre toga bi trebalo sprovesti sve preventivne mere koje nam stoje na raspolaganju. Od tih preventivnih mera, ključna je pravilna plodosmena useva tj. pravilan plodored.

S obzirom da je setva šećerne repe na pragu, a potom i suncokreta, sada je veoma  važno napraviti dobar odabir parcela  i izvršiti setvu u nezaražena zemljišta. Za setvu ovih kultura se preporučuje petopoljni plodored. Ovom merom se utiče kako na smanjenje infektivnog potencijala štetnih organizama u ovoj godini tako i na očuvanje zemljišnog resursa za naredni period.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

Setva jarih useva: Pravilan odabir parcele i adekvatan plodored kao važni faktori uspeha

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Posle četiri izuzetno loše godine, uzgajivači kajsija u Srbiji kažu da je ove godine rod mnogo bolji

Srbija veoma izložena i podložna prirodnim opasnostima koje su posledica klimatskih promena

Udruženje poljoprivrednika „Stig“ u utorak 14. juna blokiraće saobraćaj na magistralnom putu između Požarevca i autoputa.

Danas je u zgradi Ujedinjenih nacija u Beogradu predstavljen internet portal dim.rs preko kojeg će moći da se detektuju i prate požari na poljoprivrednim područjima u Srbiji. Ovi požari obično nastaju kao posledica ljudskih aktivnosti, kao što je praksa paljenja žetvenih ostataka.

Zasadi šljiva se u našoj zemlji nalaze u fenofazi razvoja plodova, od rasta plodnika do drugog opadanja plodova (71-73). Pregledima zasada šljiva registrovano je prisustvo položenih jaja šljivinog smotavca (Grapholita funebrana), odnosno štete prouzrokuju larve koje se ubušuju i hrane unutar plodova, a napadnuti plodovi prevremeno opadaju

Poleganje rasada predstavlja bolest koja zahvata mlade sadnice povrća, začinskog i lekovitog bilja, kao i cveća. Kada dođe do infekscije, mlada sadnica retko preživi, a dešava se da se čitave grupe sadnica zaraze. Ipak, infekciju je moguće izbeći na vreme.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета