Setva jarih useva: Pravilan odabir parcele i adekvatan plodored kao važni faktori uspeha

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Kod uzgajanja biljnih vrsta, plodored, ali i pravilan izbor parcele predstavljaju faktore od izuzetne važnosti za uspešnu poljoprivrednu proizvodnju.

Učestala setva i nepoštovanje plodoreda, dovode do podizanja infektivnog materijala štetnih organizama u zemljištu, što otežava  kontrolu nad njima. Ovaj negativni efekat nepoštovanja plodoreda je naročito izražen u proizvodnji šećerne repe i suncokreta.

U proizvodnji ovih industrijskih biljaka, u našim uslovima se svake godine javljaju patogeni i štetočine koji mogu ograničiti i prinos i kvalitet proizvoda, a koji se dugi niz godina održavaju u zemljištu.

U proizvodnji šećerne repe to su gljive prouzrokovači truleži korena i prouzrokovač pegavosti lišća repe, zatim virus nekrotičnog žutila nerava repe koji prouzrokuje rizomaniju, a od štetočina siva repina pipa, repina nematoda i drugi.

U proizvodnji suncokreta to su prouzrokovač plamenjače suncokreta, prouzrokovač bele truleži i mnoge druge gljive prouzrokovači bolesti.

Uspešna zaštita od štetnih organizama nije moguća samo primenom pesticida. Primena hemijskih mera kontrole treba da je samo krajnja ili korektivna mera, a pre toga bi trebalo sprovesti sve preventivne mere koje nam stoje na raspolaganju. Od tih preventivnih mera, ključna je pravilna plodosmena useva tj. pravilan plodored.

S obzirom da je setva šećerne repe na pragu, a potom i suncokreta, sada je veoma  važno napraviti dobar odabir parcela  i izvršiti setvu u nezaražena zemljišta. Za setvu ovih kultura se preporučuje petopoljni plodored. Ovom merom se utiče kako na smanjenje infektivnog potencijala štetnih organizama u ovoj godini tako i na očuvanje zemljišnog resursa za naredni period.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

Setva jarih useva: Pravilan odabir parcele i adekvatan plodored kao važni faktori uspeha

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, zasejano je manje parcela nego prošle godine, zemljište je nedovoljno nađubreno, seme je korišćeno sa "tavana", a ne deklarisano, pa se dogodine ne može očekivati dobar rod, rekli su danas poljoprivrednici

Sredstva predviđena za poljoprivredu u budžetu za sledeću godinu dovoljna su za sva predviđena direktna davanja u okviru podsticaja u poljoprivredi, izjavila je danas državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Milica Đurđević.

Na području Srbije usevi paprike iz semena se nalaze u fazi razvoja listova, a usevi paprike iz rasada u fazi razvoja sporednih stabala i cvetanja, saopšteno je iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja

Otopljavanje pogoduje poljoprivrednim štetočinama, jer mogu da ubrzaju razmnožavanje, prežive zimu i migriraju dalje ka severu. Priča o širenju insekata i drugih štetnih vrsta tek će da dobije na značaju, ocenila je naučnica Sandra Krengel-Horni.

Od uvođenja elektronskog sistema i početka primene zakona u januaru 2019. godne, broj legalno angažovanih sezonskih radnika povećan je više od 20 puta

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета