Sneg kao odličan toplotni izolator pogoduje poljoprivrednim kulturama

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Sneg koji je prethodnih dana padao širom naše zemlje pogoduje poljoprivrednim usevima. Pšenica koja je posejana u optimalnom roku je "dobro ušla u zimu".

- Pšenice koje nisu posejane u optimalnom roku je pitanje koliko je njih spremno ušlo u zimu, ali imali su sreću zbog snega koji je odličan toplotni izolator. Temperaturna kolebanja nisu izazvala obnavljanje životnih proces u pšenici, pa nema nikakve štete - kaže Miloš Nikoletić iz Poljoprivredne stručne službe Beograd, a prenosi RTS.

On je dodao da je dobro što je sneg pao, jer je odličan izolator koji će omogućiti svim usevima pšenice da se očuvaju.

- Bilo bi idealno da imamo sneg pre pojave donjih ekstremnih temperatura koji će sačuvati pšenicu - naglasio je Nikoletić.

Zoran Janković, diplomirani inženjer voćarstva iz PSS Beograd ukazuje da u ovom trenutku niske temperature ne mogu da naštete voćkama i pupoljcima, jer se nalaze u periodu mirovanja, kada su fiziološki spremni da izdrže veoma niske temperature, kod jabuke do minus 30 stepeni i do minus 25 stepeni kod koštičavih vrsta.

- Dobro je što je sneg pao pre svega zbog zaštite kultura kao što je jagoda. Jagodari koji gaje u plastenicima već imaju problem zbog niskih temperatura. Samo one voćke koje nisu dobro pripremljene za zimu mogu da pretrpe štetu - objašnjava Janković.

U narednom periodu voćari bi trebalo da zaštite mlada stabla od napada divljači i glodara.

- Jedan od najvećih zadataka voćara je da se završi rezidba, da se izvuče biomasa iz voćnjaka i da se krene sa agrotehnikom tokom proleća kad krene vegetacija. Treba nam stabilna zima bez ekstrema i kasnijim kretanjem vegetacije smanjuje se cvetanje u najfrekventnijem delu. Sve što kasnije cveta izbegava mogućnost da dođe do stradanja od prolećnih mrazeva - zaključio je Janković.

Agroinfo.rs/rts.rs

Sneg kao odličan toplotni izolator pogoduje poljoprivrednim kulturama

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Sneg koji je u prethodnom periodu padao na teritoriji cele Srbije pogodovao je usevima pšenice, a da bi prinosi bili optimalni, neophodna je i adekvatna prihrana. Sve to dolazi u momentu kada su cene đubriva na tržištu previsoke, tvrde stručnjaci.

U prošlosti se pšenica smatrala religioznom biljkom i bila je izuzetno cenjena zbog svoje velike hranljive vrednosti.

Poskupljenja na svim nivoima su itekako vidljiva. Iako se na semenu ove godine nije štedelo, na đubrivima jeste, pa ako se ovakakv trend nastavi, stručnjaci upozoravaju da se na proleće pšenica i obična trava neće razlikovati.

Nakon višemesečnih poskupljenja, pšenica na svetskom nivou beleži pojeftinjenje za 1,25 odsto.

Vremenski uslovi pogoduju razvoju pšenice. U Opštini Bačka Palanka pšenicom je posejano oko 20 hiljada hektara, što je za oko 30 odsto više površina nego lane.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета