Foto:Pixabay.com

Foto:Pixabay.com

Za tri sedmice trebalo bi da krene žetva žita. Generalno gledano, kažu agronomi, očekuje nas solidna žetva, a to znači da će nacionalni prosek biti malo iznad četiri tone po hektaru

”U Vojvodini kiša je padala neravnomerno pa ima delova pokrajine gde je rod u odličnom stanju, dok, sa druge strane, ima područja gde kiše nije bilo dovoljno pa je pšenica ređa – klasova je manje po kvadratnom metru, ali to moža biti i dobro jer omogućuje da zrno bude krupnije”, kaže naučni saradnik na Institutu za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu dr Vladimir Aćin. – Pšenica je sada u fazi mlečne zrelosti i trenutne umerene temperature idu joj naruku pa bi, ukoliko vreme i nadalje bude takvo, pogotovo ako ne bude toplih noći, žetva mogla početi u trećoj dekadi juna.

Poljoprivrednik iz Banatskog Novog Sela Zoran Sefkerinac kaže da je kiša pala kasno i da će ovogodišnji dugi sušni period ostaviti posledice na prinose pšenice u Banatu.

Nenad Manić iz Agrarnog saveza Srbije kaže da je trećina pšenice u lošem stanju, i da ima dosta primera da su zemljoradnici zbog velike suše preoravali pšenicu. ”Oko trećine pšenice je osrednjeg kvaliteta, a oko 35 do 40 odsto parcela pod pšenicom je u odličnom stanju i na tim njivama je zapravo došlo do izražaja koliko je značajna primena agrotehničkih mera”, naveo je Nenad Manić.

”Suša, posebno u južnom i srednjem Banatu, uticaće na to da predstojeća žetva bude jedna od lošijih”,  kazao je Sefkerinac, koji smatra da rod u Banatu neće biti teži od dve do tri tone po jutru.

Po podacima ”Žita Srbije”, jesenas smo posejali 570.000 hektara pšenice, dok Republički zavod za statistiku kaže da je imamo na 583.000. hekatara.

Direktor ”Žita Srbije” Vukosav Saković kaže da je ovog proleća klima doprinela da primena agrotehničkih mera, sastav zemljišta i predsetveni usevi više nego ranijih godina odrede koliki će biti prinosi.

”Izgled žita je šarenolik. Ima područja gde se mogu očekivati prinosi i sedam tona po hektaru, ali ima njiva gde zrna neće biti ni dve tone po hektaru”, kaže Saković.

On navodi da bi žita ove godine trebalo da imamo oko 2,3 miliona tona, što je više nego dovoljno za domaće potrebe, ali napominje da nam je ostalo pšenice od prošle žetve pa ćemo, kada požanjemo ovogodišnji usev, sa prošlogodišnjim zalihama, imati oko 2,9 miliona tona pšenice.

Izvor:agronews.rs

Solidna žetva pšenice

Komentari

Trade Secrets From a Top New York Dermatologist Debra Jaliman, M how to buy cialis By removing tension of pelvis floor muscles the medication increases blood supply to penis, thus compressing erection

Registered office 112 sw 7th street, treat vaginal culture is around the insides of these species c. order clomid from india online Androxal 25 mg day.

She has given us so much joy love in her years, and I realize after reading all of your replies that scolding her is wrong at this point. doxycycline mechanism of action

tamoxifen indications who showed that mRNA levels of the estrogen responsive gene pS2 were down regulated by tamoxifen in both parental and stable Cas overexpressing ZR 75 1 breast cancer cell lines 9

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, zasejano je manje parcela nego prošle godine, zemljište je nedovoljno nađubreno, seme je korišćeno sa "tavana", a ne deklarisano, pa se dogodine ne može očekivati dobar rod, rekli su danas poljoprivrednici

Ove godine je definitivno da kvalitet neće biti izvanredan, objašnjavaju stručnjaci

Poljoprivrednike u Srbiji najviše muče višak mleka i mlečnih proizvoda na zalihama, kao i pad cene pšenice koji je došao iz Evrope, izjavila je ministarka poljoprivrede napominjući da su dogovorene mere usmerene na prevazilaženje tih problema

U Srbiji pšenica predstavlja jednu od najvažnijih poljoprivrednih kultura. Ipak, rat u Ukrajini uzrokovao je globalne poremećaje na tržištu, pa su tako i silosi u našoj zemlji još uvek puni, uprkos tome što se bliži nova žetva.

Prethodne jeseni pšenicom je u Srbiji zasejano 720.000 ha ili 25% više nego lane. Ratari su uglavnom primenili svu potrebnu agrotehniku, pa pšenica u ovom trenutku izgleda kao retko koje godine u ovo vreme.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета