Srpska borovnica, malina i jagoda zainteresovala Turke

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Senad Mahmutović, državni sekretar i direktor Uprave za zaštitu bilja Nebojša Milosavljević razgovarali su danas u Beogradu u sedištu Turske razvojene agencije TIKA sa direktorkom za Srbiju gospođom Çaglom Gultekin Tosbat o dosadašnjoj saradnji i planovima buduće saradnje.

Glavne teme razgovora su bile o  zajedničkim projektima u oblasti stočarstva i voćarstva. Posebna pažnja se posvetila o plasmana maline i borovnice kao i proizvodnji industrijske jagode. Srbija je 2019. godine izvezla 2.530 tona u vrednosti 7,2 miliona evra. „U Srbiji je brovnica zastupljena na 1612 hektara u 2019 godini, a 2020. očekujemo mnogo veću proizvodnju i površine jer je značajan broj proizvođača uložio u zasade borovnica.

Mahmutović je ovom prilikom rekao da očekuje dalji rast izvoza voća i podsetio da su u poslednje tri godine takođe zabeleženi dobri rezultati kada je u pitanju izvoz maline pa je prema poslednjim podacima izvoz srpskog strateškog voća premašio 215 miliona evra u 2019. godini. Imajući u vidu dobru cenu prouzrokovanu visokom tražnjom u svetu za očekivati je još bolji rezultat u 2020. godini.

Izvor:agrosmart.net

Srpska borovnica, malina i jagoda zainteresovala Turke

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Teška 20,4 grama, uzgajana u australijskoj državi Novi Južni Vels, oborila je Ginisov svetski rekord za najtežu borovnicu na svetu.

Zahlađenje sa kišom u odnosu na protekle dane ne bi trebalo da naudi ranim sortama voća, procvetalog usled toplog vremena krajem februara sve dok ne nastupi naglo snižavanje temperature ispod nule.

Možete ga mazati na palačinke, bakin kolač ili hleb, a kombinacija borovnica i čokolade daje ovom džemu jedinstven ukus.

U Evropi se godišnje proda 10,5 miliona tona hrane za kućne ljubimce, a sve više proizvođača iz Srbije vidi svoju šansu da se oproba u ovom biznisu i osmišljava nove proizvode za ovo tržište koje ubrzano raste.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će od naredne godine uvesti prijavljivanje za podsticaje po osnovu javnih poziva u cilju skraćivanja postupka obrade zahteva i brže isplate sredstava.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета