Srpska voćna rakija izašla na crtu viskiju

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Među najboljih deset svetskih destilerija u Evropi našla i jedna iz Kosjerića, a tim povodom prvi put u našoj zemlji i tom kraju boravio predsednik žirija najznačajnijeg evropskog takmičenja iz Brisela.

Na tradicionalan način, ali sve više domaćina u Srbiji u pečenju rakije primenjuju i  nauku. Vojislav Tošović završio je Poljoprivredni fakultet, život vezao trajno za selo, a stečena znanja prenosi deci, zbog budućnosti i napretka domaćinstva. 

- Da budemo prepoznatljivi sa nekim našim brendom, sa šljivom ovde proizvedenom u selu Radaljevu, na našoj dedovini, pradedovini, ispečenoj ovde, da kažemo po našoj tradicionalnoj tehnologiji", kaže Vojislav.

Od oca je učio i devedesetrogodišnji Miloš Zarić iz Seče Reke, a kaže da su burad sa rakijom uvek predstavljala dragocenost srpskim domaćinima, u ratu ili miru.

Njegovim stopama krenuo je i unuk, koji je po završetku studija u Kembridžu umesto karijere u inostranstvu, odlučio da svetu otkrije srpsku tradiciju.

- Kao što su oni nametnuli svoj viski, celom svetu, tako i mi treba da budemo zemlja koja će nametnuti naše rakije, tj. voćne destilate", ističe Milan Zarić, direktor destilerije iz Kosjerića.

Da u tome uspeva potvrda stiže tri godine za redom iz Brisela. Direktor najprestižnijeg evropskog takmičenja za alkoholna pića, zaintrigiran tradicijom odležavanja rakije u buradima, odlučio se da zbog toga prvi put doputuje u Srbiju.

- U zapadnoj Evropi ne koristimo burad za starenje rakije, jer se misli da će se tako izgubiti aroma. Ali ovde se tako radi i za kajsije, dunje, kruške, a toga nema u Evropi. Ovde vidimo da je to moguće i to je zapravo ono što se traži sve više, voćni ukus, jer mnogi koji piju džin ili rum, zapravo ne poznaju vaše rakije. Mislim da imate veliku budućnost za izvoz, samo čuvajte tradiciju sa buradima", objašnjava Tieri Heins, direktor "Spirit Selekšna".

Zanimljivo je da mnoge manje destilerije pokušavaju da aromu viskija približe ukusu srpskih voćnih rakija.

Ipak spoj voća, podneblja i tradicije sve više osvaja svet, a zato je na najprestižnijim takmičenjima, uprkos jakoj konkurenciji, Srbija sve češće na pobedničkom tronu.

Agroinfo.rs/rts.rs

Srpska voćna rakija izašla na crtu viskiju

Komentari

The pathogen remained viable without initiating the host cell lysis that otherwise marks the end of the regular chlamydial replication cycle purchase cialis

Next, we investigated the mechanism by which dapagliflozin promotes hyperglucagonemia cialis with dapoxetine

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Zahlađenje sa kišom u odnosu na protekle dane ne bi trebalo da naudi ranim sortama voća, procvetalog usled toplog vremena krajem februara sve dok ne nastupi naglo snižavanje temperature ispod nule.

Borovnice su toliko blagotvorne, da zaslužuju mesto u ishrani čak i kada su van sezone. Da biste uživali u njima tokom svih 12 meseci u godini, možete da zamrznete sveže ili da kupite već smrznute bez dodanih sastojaka

Odležavanje, ili starenje destilata, podrazumeva najkraće vreme koje je potrebno da destilat ili gotova rakija odstoji pod određenim uslovima.

Po proizvodnji maline Srbija je u 2022. godini ostvarila treće mesto na globalnom nivou, odmah iza Rusije i Meksika.

Srpska rakija nadaleko je poznata, ona je u našem narodu lek za telo, za dušu, ali i sredstvo za dezinfekciju i mnogo toga još.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета