Šumadijska šljivovica dobila prava na korišćenje geografske oznake

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Regionalna asocijacija proizvođača rakije “Šumadijska rakija” prva je dobila u Srbiji prava na korišćenje geografske oznake o poreklu šljivovice sa ovog podneblja

Tri destilerije već su se oprobale u proizvodnji rakije regije koja minimum 18 meseci mora da odleži u hrastovim buradima, a u pripremi se koriste tri sorte šljiva – čačanska lepotica, čačanska rodna i autohtona sorta crvena ranka. Šumadija je poznata po proizvodnji šljiva i prva je kao regija dobila geografsku oznaku za proizvodnju jedinstvene rakije podneblja – šumadijske šljivovice. Ovakav proizvod ima veću vrednost od ostalih a samim tim kod potrošača se stvara poverenje o vrhunskom kvalitetu i autentičnosti rakije.

“Mi smo po novom zakonu o jakim alkoholnim pićima prvi dobili prava na korišćenje geografske oznake šumadijska šljivovica. Trenutno sada je završena druga godina proizvodnje. Specifičnost geografske oznake je u stvari taj lokalitet i autohtone sorte šljiva”, kaže Goran Miailović, predsednik upravnog odbora Asocijacije proizvođača voćnih rakija “Šumadijska rakija”.

Udruženje je osnovano 2018. godine i od osam članova preraslo je u asocijaciju od 23 destilerije. Šumadijsku šljivovicu trenutno proizvodi tri destilerije, a cilj samog udruženja je da ima što više članova koji će registrovanjem preći u legalne tokove proizvodnje.

-Šumadija je veliki proizvođač šljiva i po poslednjim popisima imamo oko 11.000 hektara pod voćem, od toga je 6.500 pod šljivom. Dosta se šljiva izvozi kao konzumna, ali dosta se šljive i prerađuje”, kaže Miailović.

Jovanka Marović iz podruma “Dramić”, koja je od samog početka u udruženju. Registrovanjem destilerije dobila je mogućnost da unapredi svoju proizvodnju rakije i nauči mnogo toga na seminarima od stručnjaka koji prate razvoj šumadijske rakije. “Meni je značilo jer sam tada bila jedina žena koja je bila članica udruženja. Dolazim iz neke druge oblasti a proizvodnjom rakije sam se bavila više kao hobijem. Uvek je postojalo to uverenje da kad se kaže Šumadija, kaže se šljiva, kaže se rakija. Podrazumeva se da svi piju rakiju, peku rakiju, proizvode rakiju ali kada se zagrebe po površini ispostavilo se da u Šumadiji ima mnogo više registrovanih proizvođača vina nego proizvođača rakije. To udruživanje je zbog toga jako važno”, kaže Marović.

Zaštitom geografske oznake stvara se potencijal i za razvoj seoskog turizma a spoj pića i hrane daje osnovu i prepoznatljivost puteva šumadijske rakije.

Agroinfo.rs/agronews.rs

Šumadijska šljivovica dobila prava na korišćenje geografske oznake

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

U Srbiji je tokom prošle godine, prema godišnjem izveštaju registrovanih proizvođača jakih alkoholnih pića, proizvedeno 33,7 miliona litara rakije, što je povećanje proizvodnje od 23 odsto u odnosu na 2019. godinu.

U okviru ovogodišnje manifestacije 'Dani šljive' u Blacu, koja je zakazana za period od 20. do 22. avgusta, biće održan i izbor za najbolju šljivovu rakiju u 2021. godini. Utvrđeni su i uslovi za sve one koji žele da učestvuju u takmičarskom delu.

Vodeći srpski stručnjaci za proizvodnju i ocenjivanje žestokih alkoholnih pića su izjavili da je 2020. najbolja šljivova prepečnica na našim prostorima, Srbiji, Republici Srpskoj i Kosovu i Metohiji, potekla iz Viševca kod Rače, rodnog sela vožda Đorđa Petrovića. Ocena je data od strane stručnjaka iz Čačka.

Ministarstvo kulture predalo je Uneskou zahtev za nominaciju šljivovice na reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

Srbija je jedna od vodećih svetskih zemalja po proizvodnji šljive. Jedan od najčešćih i najkvalitetnijih proizvoda koji se dobija njenom preradom je svakako nadaleko čuvena rakija šljivovica.

Kopredsednici Nacionalnog tima za preporod sela Srbije ministar Milan Krkobabić, akademik Dragan Škorić i član tima prof.dr Ninoslav Nikićević tvrde da proizvodnja jakih alkoholnih pića u destilerijama, posebno srpske rakije šljivovice prepečenice, može da bude veoma isplativ posao.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета