Suša nanela veliku štetu poljoprivrednicima BiH

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Suša koja je pogodila veći deo Bosne i Hercegovine nanela je veliku štetu poljoprivrednim usevima, ali i stočarskoj proizvodnji.

Ovogodišnja suša ne pamti se u poslednjih 50 godina, kažu poljoprivrednici. Zbog toga trpe sve poljoprivredne kulture u BiH, ali najugroženiji su proletnji usevi kukuruz i soja. Vlasnici pojedinih poljoprivrednih gazdinstava su osim suše pretpeli i grad, što je dodatno uništilo poljoprivredne kulture. 

Iako su Federalnoj vladi uputili apel za pomoć, povratne reakcije nema. Poljoprivrednici ne traže mnogo, kažu, barem da im ranije isplate redovne podsticaje. Jedini izlaz iz ove situacije bio bi da je za vreme visokih temperatura proglašeno stanje elementarne nepogode, do čega, međutim, nije došlo. 

Suša dovodi do povećanja cena
-Sistem je komplikovan na način da bi sad neki od naših poljoprivrednika dobio novac kao odštetu, mora ta opština na kojoj on egzistira, obrađuje zemlju, mora proglasiti elementarnu nepogodu. Pa se mora pisati odštetni zahtev. Što dalje mora proceniti Civilna zaštita i dok dođe do Federalnog ministarstva… Od toga nema ništa”, zaključuje Nedžad Bićo, Udruženje poljoprivrednika FBiH.

Suša će za posledicu imati znatno umanjen prinos i kvalitet proizvoda, ali i povećanje cena kako poljoprivrednih proizvoda tako i svih drugih koji su u vezi s njima. Iako se štete zbrajaju na jesen, već se kalkuliše o milijardi i po maraka na teritoriji čitave države.

-Štete će se zbrajati na jesen kad prinosi budu manji za 50%, 60%, 70%. Pretrpićemo štetu od, najmanje, milijardu i po na svim kulturama”, smatra Vladimir Usorac, Udruženje poljoprivrednih proizvođača.

Suša za sobom uglavnom povlači i povećanje cena hrane na domaćem tržištu, što zavisi od nakupaca, odnosno preprodavaca, ali i entitetske vlasti koja im je, kako ocenjuju poljoprivrednici, naklonjena. 

-Mi se borimo protiv nakupaca već dve tri godine. Ne možemo se izboriti jer je vlast korumpirana i naklonjena nakupcima-, tvrdi Vladimir Usorac, Udruženje poljoprivrednih proizvođača RS.

Entitetska udruženja jedinstvenog su stava – neophodna je veća podrška države u svakom smislu. 

Agroinfo.rs

Suša nanela veliku štetu poljoprivrednicima BiH

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, zasejano je manje parcela nego prošle godine, zemljište je nedovoljno nađubreno, seme je korišćeno sa "tavana", a ne deklarisano, pa se dogodine ne može očekivati dobar rod, rekli su danas poljoprivrednici

Sredstva predviđena za poljoprivredu u budžetu za sledeću godinu dovoljna su za sva predviđena direktna davanja u okviru podsticaja u poljoprivredi, izjavila je danas državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Milica Đurđević.

Otopljavanje pogoduje poljoprivrednim štetočinama, jer mogu da ubrzaju razmnožavanje, prežive zimu i migriraju dalje ka severu. Priča o širenju insekata i drugih štetnih vrsta tek će da dobije na značaju, ocenila je naučnica Sandra Krengel-Horni.

Od uvođenja elektronskog sistema i početka primene zakona u januaru 2019. godne, broj legalno angažovanih sezonskih radnika povećan je više od 20 puta

Poljoprivrednike u Srbiji najviše muče višak mleka i mlečnih proizvoda na zalihama, kao i pad cene pšenice koji je došao iz Evrope, izjavila je ministarka poljoprivrede napominjući da su dogovorene mere usmerene na prevazilaženje tih problema

Poljoprivrednici u Srbiji će sledeće nedelje izaći na protest upozorenja, blokadom puteva na više mesta, ako država ne ponudi rešenja za probleme sa viškovima mleka i žitarica, izjavio je danas predsednik Udruženja odgajivača goveda u centralnoj Srbiji Milija Palamarević.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета