SVE MANJE SEZONACA U POLJOPRIVREDI PRISTAJE DA RADE "NA CRNO"

Foto:pixabay.free

Foto:pixabay.free

Od uvođenja elektronskog sistema i početka primene zakona u januaru 2019. godne, broj legalno angažovanih sezonskih radnika povećan je više od 20 puta

Sve više sezonskih radnika u poljoprivredi posao obavlja legalno zbog mogućnosti koje nudi Zakon o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima.

Poljoprivredna sezona je uveliko u toku, a radnicima, koji su do 2019. godine u većini slučajeva radili "na crno", pomenuti zakon doneo je mogućnost za sezonsko prijavljevanje, čime ostvaruju prava na penzijsko-invalidsku i zdravstvenu zaštitu, za slučaj povrede na radu i profesionalnih bolesti.

Poslodavci istuču da je procedura prijave sezonskih radnika u poljoprivredi koja se obavlja elektronski jednostavna i brza, što je, kako kažu, dovelo do povećanja broja sezonskih radnika sa prijavom.

Od uvođenja elektronskog sistema i početka primene zakona u januaru 2019. godne, broj legalno angažovanih sezonskih radnika povećan je više od 20 puta, tvrde u GIZ-u, uz čiju podršku je ova reforma sprovedena. Iz Poreske uprave naglašavaju da korist od prijave sezonaca u poljoprivredi imaju država, poslodavci, kao i sami radnici.

- Najniža mesečna osnovica doprinosa u 2023. godini je 35.025 dinara, dok je dnevna osnovica za oporezivanje 1.167,50 dinara. Dnevni iznos poreza po radniku iznosi 116,75 dinara, a dnevni iznos doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje je 280,20 dinara. Ukupan iznos obaveza po radniku, po danu angažovanja iznosi 420,30 dinara - navode na ovom portalu.

Zakon omogućava da sezonski radnik može da bude i strani državljanin, budući da za ovu vrstu posla nije potrebno pribavljanje odobrenja za rad koje propisuje Zakon o uslovima za rad stranaca.

Agroinfo.rs/telegraf.rs

SVE MANJE SEZONACA U POLJOPRIVREDI PRISTAJE DA RADE "NA CRNO"

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, zasejano je manje parcela nego prošle godine, zemljište je nedovoljno nađubreno, seme je korišćeno sa "tavana", a ne deklarisano, pa se dogodine ne može očekivati dobar rod, rekli su danas poljoprivrednici

Sredstva predviđena za poljoprivredu u budžetu za sledeću godinu dovoljna su za sva predviđena direktna davanja u okviru podsticaja u poljoprivredi, izjavila je danas državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Milica Đurđević.

Otopljavanje pogoduje poljoprivrednim štetočinama, jer mogu da ubrzaju razmnožavanje, prežive zimu i migriraju dalje ka severu. Priča o širenju insekata i drugih štetnih vrsta tek će da dobije na značaju, ocenila je naučnica Sandra Krengel-Horni.

Poljoprivrednike u Srbiji najviše muče višak mleka i mlečnih proizvoda na zalihama, kao i pad cene pšenice koji je došao iz Evrope, izjavila je ministarka poljoprivrede napominjući da su dogovorene mere usmerene na prevazilaženje tih problema

Nekada velika pomama za uzgojem puževa vladala je u Srbiji, a u susednoj Hrvatskoj, tačnije posle kiše po Slavoniji i Baranji, nicali su natpisi "otkup puževa" u vreme njihove berbe, tokom aprila do sredine maja. Međutim, sada ih je sve manje. No, jedna otkupna stanica na istom je mestu već 20 godina. Čim se pređe preko Drave mostom kod Osijeka, sveže pobrani puževi mogu se predati Osječanki Jozef

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета