U čast prokupca d 10. do 15. oktobra niz manifestacija u gradovima Srbije

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Međunarodni Dan prokupca, najvažnije autohtone sorte vinove loze u Srbiji, ove godine će biti obeležen od 10. do 15. oktobra nizom manifestacija u gradovima Srbije, kao i velikom kampanjom na društvenim mrežama.

Ova manifestacija utemeljena je pre pet godina sa ciljem da prokupac postane prva sorta sa područja ovog dela Evrope koja ima svoj međunarodni dan.

Događaj počinje Karavanom prokupca, zahvaljujući kom će po prvi put festival prokupca pored Beograda stići i u Aleksandrovac i Kragujevac. U hotelu Kragujevac, 10. oktobra će biti održana izložba vina od prokupca, sa akcentom na vinarije iz Šumadije i okolnih vinogorja, kao i radionica o šumadijskim vinima. Izložba vina biće održana i dan kasnije u Aleksandrovcu, na platou ispred Muzeja vinarstva, kao i radionica o identitetu župskog prokupca.

U hotelu Radisson Collection u Beogradu 13. oktobra biće održana konferencija OKUSI RAZLIKU, OKUSI PROKUPAC na kojoj će domaći i međunarodni vinski stručnjaci govoriti o vinima od ove značajne sorte.

Na sam Dan prokupca, 14. oktobra, u Hali 5 Beogradskog sajma biće održan Prokupac Show, uz izložbu najboljih vina od prokupca i koncert vasil Hadžimanov benda.

Cela nedelja od 12. do 18. oktobra biće posvećena promociji prokupca u trgovinskim i ugostiteljskim objektima širom Srbije – barovima, restoranima i vinotekama.

Organizatori manifestacije su Vinska kultura, vinski magazin Vino & Fino i portal Vinopedia.rs, ove godine uz podršku USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu.

agrosmart.net

U čast prokupca d 10. do 15. oktobra niz manifestacija u gradovima Srbije

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije saopštilo je da će prvi međunarodni sajam vina „Vinska vizija Otvoreni Balkan“ biti održan na Beogradskom sajmu od 1. do 4. septembra pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije, u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“.

Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ nedavno je potvrdio prvi slučaj obolevanja od groznice Zapadnog Nila u Srbiji.

Trendu da Šumadija kao vinska regija postane sve poznatija na vinskoj mapi sveta najviše su doprineli vinari koji sve više ulažu u elaborate koji im donose zaštitu geografskog porekla.

Iako većina, kada se pomene srpska prestonica, pomisli na beton, visoke zgrade, brz život, čak 70 odsto teritorije Beograda je poljopricredno zemljište.

Dom omladine Beograda, početkom marta biće Dom Zdrave Hrane. TESTIVAL- festival testa, testenine i hleba, sada u svom četvrtom izdanju, debitovaće u Domu omladine Beograda, 05. i 06. marta, 2022.

Gradski sekretar za poljoprivredu Grada Beograda, Savo Pavičić prisustvovao je potpisivanju ugovora o davanju u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini po osnovu prava prečeg zakupa.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета