U sektoru poljoprivrede stvoreno 41,6 odsto više otpada u odnosu na prošlu godinu

Foto: pixabay free

Foto: pixabay free

Tokom 2021. godine u Republici Srbiji sektori ekonomskih delatnosti stvorili su 69,6 miliona tona otpada. Ukupno je tretirano 64,5 miliona tona otpada, pri čemu je reciklirano 16,7% više otpada u odnosu na prethodnu godinu, objavio je Republički zavod za statistiku.

Tokom 2021. godine u Republici Srbiji sektori: Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo, Rudarstvo, Prerađivačka industrija, Snabdevanje električnom energijom, gasom i parom, Snabdevanje vodom i upravljanje otpadnim vodama, Građevinarstvo i sektori uslužnih delatnosti stvorili su 69,6 miliona tona otpada što predstavlja povećanje od 23,0% u odnosu na prethodnu godinu.

Kad je reč o stvorenim količinama otpada, posmatrano po sektorima, i u odnosu na prethodnu godinu, u 2021. godini zabeležena su sledeća kretanja: sektor Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo – rast od 41,6%, Rudarstvo – rast od 30,2%, Prerađivačka industrija – rast od 2,7%, Snabdevanje električnom energijom, gasom i parom – pad od 8,1%, Snabdevanje vodom i upravljanje otpadnim vodama – pad od 5,1%, Građevinarstvo – pad od 19,0%, i sektori uslužnih delatnosti – pad od 11,4%.

Iako je u sektoru Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo došlo do značajnog porasta otpada, ovaj sektor, kao što se može videti na grafikonu nema velik uticaj na ukupnu količinu stvorenog otpada.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

U sektoru poljoprivrede stvoreno 41,6 odsto više otpada u odnosu na prošlu godinu

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Kada postoje posebni kontejneri u njihovom naselju, građani su više nego spremni da razdvajaju otpad u domaćinstvima.

Pravila vezana za boravak u prirodi nisu tu da nas ograniče i spreče da uživamo, već da nas podsete da čuvanjem prirode dajemo lični doprinos i za očuvanje planete.

Danas se u svetu obeležava Dan planete Zemlje, a ovaj put pod sloganom "Uložimo u našu planetu".

U Srbiji se na godišnjem nivou baci između 250.000 do čak 700.000 tona hrane. Podaci variraju iz razloga što se u našoj zemlji ostaci hrane ne razvrstavaju od komunalnog otpada. Sa druge strane, prema podacima, u našoj zemlji je pola miliona ljudi gladno.

Odziv velikih ugostitelja Izazovu prikupljanja 1.000 tona otpada od hrane premašio je cilj, tako da je na kraju izazova sakupljeno gotovo 1.300 tona, saopšteno je danas na promociji projekta „Ka boljem upravljanju otpadom od hrane u Republici Srbiji“, u okviru kog je realizovan izazov.

Novi model upravljanja otpadom zasnovan na održivom razvoju i cirkularnoj ekonomiji realizovaće se u Gornjem Milanovcu saradnjom lokalnog javno-komunalnog preduzeća sa kompanijom „Novamont“ i JKP „Kontarina“ iz Italije, objavila je PKS.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета