VANREDNA SITUACIJA: Zbog niskog nivoa Rzava, 250 hiljada potrošača bez vode

Foto: Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

U Čačku, Požegi, Gornjem Milanovcu, Arilju i Lučanima je proglašena vanredna situacija zbog otežanog vodosnabdevanja. Oko 250 hiljada korisnika ostalo je bez vode zbog niskog nivoa Rzava.

Direktor Regionalnog sitema za vodosnabdevanje Rzav, Zoran Barać kaže za RTS da sve zavisi od hidrologije, jer smo suočeni desetak dana sa veoma malim proticajem reke Rzav.

- Na profilu gde uzimamo vodu proticaj je malo više od 1.100 litara u sekundi, fabrika uzima 420 sekundnih litara, ostalo se mora ostaviti reci da bi reka živela u nizvodnom toku. Imamo veliki sušan period, ne možemo uzeti iz reke više vode, potrebe naših korisnika su preko 700 litara sekundnih, znači 60 procenata vode uspevamo da im isporučimo - objasnio je Barać.

Kako će se voda koja se dostavlja u gradski rezervoar rapodeliti, Barać kaže da je to stvar lokalnih komunalnih preduzeća, značajno je da li ona imaju neku alternativu, odnosno svoja lokalna izvorišta.

On takođe ističe da Čačak ima lokalno izvorište, radi punim kapacitetom što doprinosi lakšem prevazilaženju situacije, a isto važi i za komunalno preduzeće u Gornjem Milanovcu. Ostale samouprave su na sistemu Rzav i boljitak se može očekivati sa popravljanjem hidrološke situacije.

Voda za piće se obezbeđuje cisternama, a pomoć pruža i Vojska Srbije.

Odgovarajući na pitanje kako se preraspodeljuje minimum vode, Barać kaže da postoji pravilnik kojim se reguluiše raspodela vode kada nivo reke padne ispod 1.400 litara, uvodi se restrikcija.

Dva faktora utiču na to koliko će ko dobiti u odnosu na ono što može da se uzme iz reke. Jedan od faktora je onaj koliko je ko od lokalnih samouprava učestvovao u izgradnji regionalnog sistema, od početka gradnje. Drugi faktor je onaj koliko je ko uzeo vode od kada je sistem počeo sa radom.

Izgradnja brane Svračkovo je dugoročno rešenje

Barać kaže da se radovi izvode intenzivno, u narednih pet godina će se završiti, a država daje značajna sredstva. Ovde se radi o kapitlanom, složenom objektu koji ne može da se lako naprvi, napominje on

- Optimista sam da ćemo u narendih pet godina uspeti to da napravimo - kaže Barać.

Kiše nema, pa se, kako kaže Zoran Barać, mora postupati racionalno. Komunalna preduzeća moraju raditi sa maksimalnim kapacitetima, a od reke se može uzimati sve ono što je dozvoljeno, tako da se ne ugrozi nizvodni tok. 

Agroinfo.rs/rts.rs

VANREDNA SITUACIJA: Zbog niskog nivoa Rzava, 250 hiljada potrošača bez vode

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Kivi nije jedina tropska ni biljka ni voćka koju ova Čačanka ima u svom dvorištu. Pre tri godine Adžići su posadili i stablo banane

Njihovi prinosi se kreću od 10 do 15 tona, a najteža lubenica im je imala čak 24 kilograma

Stanovnici Srbije ove jeseni ponovo imaju mnogo problema sa smrdibubama koje koriste svaki otvor na prozoru ili vratima da uđu u kuću.

Riba otvara usta kako bi mogla da diše. Ona na taj način uzima vodu, koju pritom izbacuje kroz škrge – male proreze sa obe strane glave, pokrivene poklopcima.

Međunarodna regata „Vode Vojvodine“ ove godine biće održana od 24. juna do 3. jula, 12. put, na kanalu Dunav-Tisa-Dunav. Prijave za učešće otvorene su do 20. maja.

"Tesla Motors", kompanija u vlasništvu Ilona Maska, najbogatijeg čoveka na svetu, obratila se novosadskom proizvođaču mineralne vode "Minakva" za zahtevom za saradnju.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета