Za organsku malinu 500 dinara po kilogramu: Srpsko 'crveno blago' osvojilo evropsko tržište.

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Ove godine je sticajem različitih okolnosti malina u Srbiji dostigla istorijski visoku cenu od 400, a u nekim krajevima i preko 400 dinara. Proizvođači koji ovo voće uzgajaju na organski način prodaju svoj proizvod i po 500 dinara za kilogram.

U Toplici je sve više onih koji uzgajaju organsku malinu, a zahvaljujući povoljnim klimatskim uslovima, u gotovo netaknutoj prirodi u selu Igrištu, već desetak godina na više od stotinu hektara uzgaja se malina bez upotrebe pesticida.

- Prvenstveno mogu da kažem da je to prosto zato što je tu prirodno stanište, jer vi svud kad krenete tu, po tim šumskim putevima, ima da nađete divlju malinu koja je izuzetno rodila -  rekla je Radica Jevremović iz Igrišta.

Arsenije Todorović iz Igrišta navodi da je organska malina 20 procenata skuplja.

- Imamo zagarantovanu cenu i malinu dolaze na parceli da kupuju. Njihov je prevoz i uslovi su odlični - navodi Todorović.

Za kilogram ove maline otkupljivači plaćaju 500 dinara, a kompletan ovogodišnji rod se izvozi. Malina iz Igrišta osvojila je evropsko tržište, a njenom cenom su zadovoljni i proizvođači i izvoznici.

Igrištani kažu da prvi put ove godine nemaju problema ni sa beračima. Ima ih dovoljno jer može dobro da se zaradi.

- Sve zavisi ko kako bere, tri i po do četiri hiljade. Sve dok čekam neki posao rešio sam da pomognem svojim roditeljim, a i sam volim da radim - naveo je Marko Jović iz Kuršumlije, jedan od berača crvenog blaga.

Suzana Tomić iz Kuršumlije kaže da jeste vruće, ali da nije mnogo teško izdržati po ovoj vrućini.

- Mnogo je lakše nego dole u gradu. Ovo je velika nadmorska visina i mnogo se lakše podnosi ova vrelina - ističe Tomićeva.

Opština Kuršumlija subvencioniše organsku proizvodnju izdvajajući iz budžeta 20 miliona dinara godišnje.

- Zadnjih godina smo krenuli da radimo i ulagnje u preradne kapacitete da bi imali jedan konačni proizvod, da bi naravno naši poljoprivrednici ostvarili veću cenu i bolji plasman - rekao je Jovica Đinović iz Poljoprivredne službe SO Kuršumlija.

U planinskim selima Kuršumlije na hiljadu hektara uzgajaju se maline na organski način čiji je plasman, zahvaljujući ugovorima sa inopartnerima, unapred obezbeđen.

Agroinfo.rs/rts.rs

Za organsku malinu 500 dinara po kilogramu: Srpsko 'crveno blago' osvojilo evropsko tržište.

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Po proizvodnji maline Srbija je u 2022. godini ostvarila treće mesto na globalnom nivou, odmah iza Rusije i Meksika.

Poljoprivrednici su u svojim zasadima, berba protiče bez protesta proizvođača "crvenog zlata", ali razlike u otkupnim cenama mogle bi srušiti sadašnji mir između seljaka i otkupljivača.

Spretniji berači se sa vlasnikom dogovaraju o zaradi po ubranom kilogramu, pa njihova zarada zavisi od umeća, brzine ruku i od toga koliko ko može da podnese rad na visokim temperaturama.

Prema ranim prognozama, cena maline će ove godine ići i do 800 dinara po kilogramu, dok su najavljivane dnevnice za berače i do 8.000 dinara. Iz Asocijacije proizvođača malina i kupina u Srbiji kažu da su ovi iznosi dnevnica nerealni.

Verovali ili ne, ovo egzotično voće koje dolazi iz Afrike, a zove se kivano, može se uspešno gajiti i u našim uslovima. Seje se krajem aprila, početkom maja, nije preterano zahtevna, a uspeće čak i u saksiji.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета