Za srpsku višnju i ulaganje u Srbiju zainteresovana Grčka

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović sastao se sa grčkim kolegom ministrom ruralnog razvoja i hrane Grčke, Spilios Livanosom.

Srbija i Grčka imaju tradicionalno dobre prijateljske veze. Trenutno je Srbija, kada je reč o trgovini poljoprivrednih proizvoda sa Grčkom, u deficitu, jer više proizvoda uvozi, nego što izvozi.

Srbija iz Grčke trenutno uvozi južno voće, cigarete i duvan, a izvozi sladoled, hranu za pse i mačke i različite komponente za prehrambenu industriju kao i vodu.

Prosečan obim razmene za poslednjih pet godina bio je 95,3 miliona evra, sa tendencijom rasta.

Nakon nagoveštaja grčke kompanije „Agrifreda“ iz grada Pela, sa severa Grčke, koja je iskazala zainteresovanost za investicije u „Voćar“, Merošina, gde bi se pre svega bavila otkupom i preradom višnje, trend deficita robne razmene vrlo brzo mogao bi da se promeni.

Na sastanku dva ministra istaknuto je da je „Agrifreda“ u prethodnoj godini imala profit 40 miliona evra, kao i da poseduje četiri fabrike i dva distributivna centra. Budući ulagač u nekadašnju uzdanicu juga Srbije moraće da uloži značajna sredstva u obnovu hladnjača i drugih preradnih kapaciteta, ali ga čeka značajan resurs – razvijena sirovinska proizvodnja voća, naročito višanja.

Sporazum između dve države o saradnji u oblasti poljoprivrede potpisan je 2012. godine u Beogradu.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

Za srpsku višnju i ulaganje u Srbiju zainteresovana Grčka

Komentari

costo levitra in farmacia I m actually sympathetic to Mathis story, but you have to double check

It is a known fact that more women than ever are waiting to conceive for a variety of reasons levitra conseil 2011 Apr; 98 2 304 10

tadalista vs cialis By Trisha Torrey Trisha Torrey is a patient empowerment and advocacy consultant

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

U Evropi se godišnje proda 10,5 miliona tona hrane za kućne ljubimce, a sve više proizvođača iz Srbije vidi svoju šansu da se oproba u ovom biznisu i osmišljava nove proizvode za ovo tržište koje ubrzano raste.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će od naredne godine uvesti prijavljivanje za podsticaje po osnovu javnih poziva u cilju skraćivanja postupka obrade zahteva i brže isplate sredstava.

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković sastala se sa ambasadorkom NR Kine u Republici Srbiji Čen Bo sa kojom je razgovarala o mogućnostima za dalje unapređenje saradnje u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, posebno u trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima.

Zasad jabuka podigao je otac mladog voćara iz sela Blaznava kod Topole Vladimira Pantelića, a on je ostao na selu i nastavio tu proizvodnju. Savremeni zasadi uz primenu navodnjavanja i pokriveni protivgradnom mrežom doneli su Panteliću i više nego dobar prinos ove godine, ali ulaganja su bila jako velika.

Maksimalna cena evro dizela narednih sedam dana biće 216 dinara, a maksimalna cena benzina evro premijum BMB 95 - 174 dinara, objavilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Srpska rakija nadaleko je poznata, ona je u našem narodu lek za telo, za dušu, ali i sredstvo za dezinfekciju i mnogo toga još.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета