Za srpsku višnju i ulaganje u Srbiju zainteresovana Grčka

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović sastao se sa grčkim kolegom ministrom ruralnog razvoja i hrane Grčke, Spilios Livanosom.

Srbija i Grčka imaju tradicionalno dobre prijateljske veze. Trenutno je Srbija, kada je reč o trgovini poljoprivrednih proizvoda sa Grčkom, u deficitu, jer više proizvoda uvozi, nego što izvozi.

Srbija iz Grčke trenutno uvozi južno voće, cigarete i duvan, a izvozi sladoled, hranu za pse i mačke i različite komponente za prehrambenu industriju kao i vodu.

Prosečan obim razmene za poslednjih pet godina bio je 95,3 miliona evra, sa tendencijom rasta.

Nakon nagoveštaja grčke kompanije „Agrifreda“ iz grada Pela, sa severa Grčke, koja je iskazala zainteresovanost za investicije u „Voćar“, Merošina, gde bi se pre svega bavila otkupom i preradom višnje, trend deficita robne razmene vrlo brzo mogao bi da se promeni.

Na sastanku dva ministra istaknuto je da je „Agrifreda“ u prethodnoj godini imala profit 40 miliona evra, kao i da poseduje četiri fabrike i dva distributivna centra. Budući ulagač u nekadašnju uzdanicu juga Srbije moraće da uloži značajna sredstva u obnovu hladnjača i drugih preradnih kapaciteta, ali ga čeka značajan resurs – razvijena sirovinska proizvodnja voća, naročito višanja.

Sporazum između dve države o saradnji u oblasti poljoprivrede potpisan je 2012. godine u Beogradu.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

Za srpsku višnju i ulaganje u Srbiju zainteresovana Grčka

Komentari

costo levitra in farmacia I m actually sympathetic to Mathis story, but you have to double check

It is a known fact that more women than ever are waiting to conceive for a variety of reasons levitra conseil 2011 Apr; 98 2 304 10

tadalista vs cialis By Trisha Torrey Trisha Torrey is a patient empowerment and advocacy consultant

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Tržnica u centru Kaira, a na njoj ponuda - malina iz Arilja, borovnica iz Šapca, šljiva iz Osečine ili jabuka iz Topole.

Na teritoriji naše zemlje berba višnje je uveliko počela. Kvalitet i prinos ove voćne vrste se razlikuje od područja do područja, u zavisnosti od toga da li je bilo kasnih prolećnih mrazeva i grada. Međutim, u nekim mestima gde su vremenski uslovi bili povoljni ova voćka je dobrog kvaliteta.

Izvoz borovnica i brusnica iz Srbije porastao je 32 puta od 2015. do 2022. godine i sa vrednošću izvoza od 27 miliona evra Srbija se nalazi na 16. mestu u svetu po izvozu ovog bobičastog voća. Više od 27 miliona evra za izvoz.

Proizvođači borovnica i suvih šljiva u Srbiji zadovoljni su mogućnošću da to voće izvoze u Kinu bez carine, nakon stupanja na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini sa tom zemljom.

Zahlađenje sa kišom u odnosu na protekle dane ne bi trebalo da naudi ranim sortama voća, procvetalog usled toplog vremena krajem februara sve dok ne nastupi naglo snižavanje temperature ispod nule.

U Evropi se godišnje proda 10,5 miliona tona hrane za kućne ljubimce, a sve više proizvođača iz Srbije vidi svoju šansu da se oproba u ovom biznisu i osmišljava nove proizvode za ovo tržište koje ubrzano raste.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета