ZABRANJUJE SE IZVOZ PŠENICE: Proizvođači smatraju meru pogrešnom, traže 300 evra po hektaru

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio da će se danas održati sastanak na kome će se doneti odluka o zabrani izvoza pšenice, brašna, kukuruza i ulja.

Vučić je rekao i da će država subvencionisati gorivo za poljoprivrednike kako bi im najmanje mesec i po dana cena ostala ista na svim NIS pumpama i da ljudi treba da znaju da država troši ušteđevinu. Sa druge strane, poljoprivrednici smatraju da najavljene zabrane o izvozu nisu adekvatno rešenje.

- Mi smo jedini sa kojima država može da se igra kako hoće. Jedini koji su pod restrikcijama zarad dobrobiti naroda, sve ostalo je slobodno. To nije način, ako se i želelo nešto moglo je drugačije. Država je mogla prošle godine u žetvi da kupi ozbiljnije količine pšenice, mogla je po povoljnim cenama da kupi, ovo sada će praktično ugušiti tržišne cene, cene padaju, a naša mogućnost da zaradimo otpada - ističe Slavko Vukov  iz Saveza udruženja banatskih poljoprivrednika za Danas kaže da mu sve ovo liči na devedesete kada su, kako kaže, seljaci morali da povuku ne bi li se zemlja izvukla iz krize. Samo što su nas tada, kako kaže, drugi zatvarali, a sada sami donosimo uredbe.

- Nezadovoljan sam odlukom o zabrani izvoza, kao i većina mojih prijatelja koji se bave poljoprivredom. Sada bi gospodin predsednik trebalo da izađe i kaže, ako vas ograničavam na tržištu biću dobar pa ću iz budžeta da izdvojim 300 evra po hektaru i da vas jednokratno pomognem, to bi bilo korektno - naglašava Vukov, a prenosi danas.rs.

On takođe ističe da su kupci žitarica izvoznici, a zabranom izvoza se direktno otima profit proizvođačima. Sasvim je siguran da će cena na domaćem tržištu pasti, jer su poljoprivrednici svesni da prozvode viškove, mnogo više nego što treba za domaću potrošnju.

Poljoprivrednik iz Slankamena Zoran Kotarac kaže za Danas da je strašno šta se sve dešava sa cenama, da sve cene rastu.

- Ako gledamo šire i ako je Rusija zabranila izvoz kao jedan od najvećih izvoznika, možda ne možemo mi drugačije, ali onda država treba da plati robu po ceni koja je na tržištu i gotovo. Ne bi bilo u redu da se cena obori - napominje Kotarac.

ZABRANJUJE SE IZVOZ PŠENICE: Proizvođači smatraju meru pogrešnom, traže 300 evra po hektaru

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Sinoć je posebno bilo napeto za poljoprivrednike. Posle slučaja Jovana Jovanova iz Bavaništa, preteće pozive dobili su i kikindski paori.

Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, zasejano je manje parcela nego prošle godine, zemljište je nedovoljno nađubreno, seme je korišćeno sa "tavana", a ne deklarisano, pa se dogodine ne može očekivati dobar rod, rekli su danas poljoprivrednici

Za kilogram semenske je potrebno između 3 i 5 kilograma merkantilne pšenice

Od 1. januara 2024. godine poljoprivrednici će točiti gorivo za svoju mehanizaciju po ceni koja će biti za 50 dinara niža od one koju na pumpama plaćaju građani.

Ove godine je definitivno da kvalitet neće biti izvanredan, objašnjavaju stručnjaci

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета