Zavod za javno zdravlje iz Požarevca pokazalo da su u reci Pek pojedine vrednosti teških metala uvećane i po više puta

Foto: Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

Zavod za javno zdravlje iz Požarevca, kao jedna od dve referentne laboratije, dostavili su 16. marta izveštaj uzorkovane vode iz reke Pek.

Pristigli rezultati pokazali su da se pojedine vrednosti teških metala uvećane i po više puta, pre svega bakra (referentna vrednost 500 izmerena 960), mangana (referentna 300 izmerena 3300), gvožđa (referentna 1000 izmereno 12 600) i sulfata ( 200 izmereno 369). Zbog toga je komandant Štaba za vanredne situacije opštine Kučevo, dr Ivan Rajičić, zakazao hitnu sednicu ovog tela na kojoj je, nakon iscrpne analize, doneto više naredbi, zaključaka i preporuka

Pre svega da se javnost odmah izvesti o rezultatima analiza. Zatim, da se od Zavoda za javno zdravlje iz Požarevca traži dodatno pojašnjenje o štetnosti utvrđene zagađanesti, kako za ljude, tako i za biljni i životnjski svet. Takođe, da se uradi i analiza zemljišta u slivu reke kao i ribe u njoj. Dok ne stignu pojašnjenja PREPORUKA je svim građanima da je da ne pecaju, da ne koriste vodu iz Peka za zalivanje bašta ili napajanje stoke, da ne vade šljunak iz i oko korita reke.

Formiran je i INFO CENTAR ( 012 852 103), i svi stanovnici, koji imaju bunare u slivu reke ( 50-100 metara ) mogu se obratiti da im lokalna samouprava pomogne da se urade analize istih. Štab je doneo odluku i da se oformi Stručno-operativni tim koji će se svakodnevno baviti svim pitanjima vezanim za ovaj problem.

JKP "Kučevo" će od sada morati vršiti analizu pijaće vode sa vodoizvorišta "Mlaka" svakih 10 dana. Takođe, uputiće se zahtev JP "Srbijavodama" da spreči vađenje šljunka iz Peka u rejonu vodoizvorišta "Mlaka" (kao što je poznato, vodotok Peka je u nadležnosti JP "Srbija voda" i nadležnih državnih organa (ministarstava) i lokalna samouprava nema ingerencija nad njim).

Štab je doneo i zaključak da se traži HITAN prijem u Ministarstvu zaštite životne sredine, kako bi se nešto preduzelo za rešavanje ovog problema.

Agroinfo.rs/nationalgeographic.rs

Zavod za javno zdravlje iz Požarevca pokazalo da su u reci Pek pojedine vrednosti teških metala uvećane i po više puta

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Zahlađenje sa kišom u odnosu na protekle dane ne bi trebalo da naudi ranim sortama voća, procvetalog usled toplog vremena krajem februara sve dok ne nastupi naglo snižavanje temperature ispod nule.

U Evropi se godišnje proda 10,5 miliona tona hrane za kućne ljubimce, a sve više proizvođača iz Srbije vidi svoju šansu da se oproba u ovom biznisu i osmišljava nove proizvode za ovo tržište koje ubrzano raste.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će od naredne godine uvesti prijavljivanje za podsticaje po osnovu javnih poziva u cilju skraćivanja postupka obrade zahteva i brže isplate sredstava.

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković sastala se sa ambasadorkom NR Kine u Republici Srbiji Čen Bo sa kojom je razgovarala o mogućnostima za dalje unapređenje saradnje u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, posebno u trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima.

Zasad jabuka podigao je otac mladog voćara iz sela Blaznava kod Topole Vladimira Pantelića, a on je ostao na selu i nastavio tu proizvodnju. Savremeni zasadi uz primenu navodnjavanja i pokriveni protivgradnom mrežom doneli su Panteliću i više nego dobar prinos ove godine, ali ulaganja su bila jako velika.

Maksimalna cena evro dizela narednih sedam dana biće 216 dinara, a maksimalna cena benzina evro premijum BMB 95 - 174 dinara, objavilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета