Završena žetva pšenice, prinos rekordan od oko 3,4 miliona tona

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Žetva pšenice u Srbiji je završena, a ukupan prinos je rekordnih oko 3,4 miliona tona, kaže direktorka Udruženja “Žita Srbije” Sunčica Saković

- Požnjeveno je oko 98 odsto pšenice i može se smatrati da je žetva završena jer ostatak od dva odsto neće bitnije promeniti podatke o ukupnom prinosu od skoro 3,4 miliona tona-, rekla je Savović. Dodala je da je prosečan prinos po hektaru 5,7 tona i da je do sada najveći, a da je ostavaren na 595.000 hektara.

Ona je rekla da su za poslednjih osam godina najbolji rezultati ostvareni 2016/2017. godine kada je ukupno požnjeveno 3,11 miliona tona pšenice sa 610.000 hektara, a da je prosek po hektaru bio 5,1 tonu, dok je 2018/2019. godine ukupan prinos sa 650.000 hektara bio 3,19 miliona tona, a prosečan prinos 4,9 tona po hektaru.

Savović je rekla da je prinos iznad očekivanja s obzirom na sušu, a da je kilogram pšenice u poslednje dve nedelje na domaćem tržištu koštao od 19,30 dinara do 20,60 dinara bez poreza na dodatu vrednsost (PDV).

Predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić rekao je da se čeka da se požnje i poslednja njiva da bi se prikupili podaci o rodu, ali da je prinos iznad proseka.

-Prinosi su bolji nego prošle godine, a pšenica je visokog kvaliteta, ali smo nezadovoljni cenama jer mlinari se kartelski ponašaju i nude niže cene nego izvoznici-, rekao je Jakšić.

On je ocenio da je poskupeo sav repromaterijal i da ga ne prati cena pšenice koju mlinari plaćaju oko 23 dinara sa PDV-om, ali da pritiskaju otkupljivače da je smanje.

Višednevne padavine zaustavile žetvu u Rasinskom okrugu

Višednevne obilne padavine zaustavile su žetvu pšenice na području Rasinskog okruga, koja je do početka kišnog perioda obavljena na oko 40 odsto površina pod tom kulturom, podaci su kruševačke Poljoprivedno savetodavne i stručne službe.

-Do početka padavina žetva pšenice je obavljena na oko 40 odsto površina, prinosi su dobri, kreću se od četiri do šest tona po hektaru, a višegodišnji prosek je oko četiri i po tone. To su, s obzirom na sve nepovoljnosti tokom proizvodnje, dobri prinosi-, rekla je danas Beti savetodavka za ratarstvo u kruševačkoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi Radojka Nikolić.

Agroinfo.rs/agronews.rs

Završena žetva pšenice, prinos rekordan od oko 3,4 miliona tona

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, zasejano je manje parcela nego prošle godine, zemljište je nedovoljno nađubreno, seme je korišćeno sa "tavana", a ne deklarisano, pa se dogodine ne može očekivati dobar rod, rekli su danas poljoprivrednici

Sredstva predviđena za poljoprivredu u budžetu za sledeću godinu dovoljna su za sva predviđena direktna davanja u okviru podsticaja u poljoprivredi, izjavila je danas državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Milica Đurđević.

Otopljavanje pogoduje poljoprivrednim štetočinama, jer mogu da ubrzaju razmnožavanje, prežive zimu i migriraju dalje ka severu. Priča o širenju insekata i drugih štetnih vrsta tek će da dobije na značaju, ocenila je naučnica Sandra Krengel-Horni.

Od uvođenja elektronskog sistema i početka primene zakona u januaru 2019. godne, broj legalno angažovanih sezonskih radnika povećan je više od 20 puta

Poljoprivrednike u Srbiji najviše muče višak mleka i mlečnih proizvoda na zalihama, kao i pad cene pšenice koji je došao iz Evrope, izjavila je ministarka poljoprivrede napominjući da su dogovorene mere usmerene na prevazilaženje tih problema

Poljoprivrednici u Srbiji će sledeće nedelje izaći na protest upozorenja, blokadom puteva na više mesta, ako država ne ponudi rešenja za probleme sa viškovima mleka i žitarica, izjavio je danas predsednik Udruženja odgajivača goveda u centralnoj Srbiji Milija Palamarević.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета