Značaj vinskog sektora za Srbiju: U poslednjih godinu dana realizovano 14 miliona evra podsticaja

Foto: minpolj.gov.rs

Foto: minpolj.gov.rs

Vinski sektor je strateški važan za Srbiju, a to pokazuju i podsticaji u ovoj oblasti u iznosu od 14 miliona evra koji su realizovani u prethodnih godinu dana.

Ovi podsticaji pokazuju značaj sektora vinarstva, naglašava državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Velimir Stanojević na današnjoj koferenciji „Prokupac – rođen u Srbiji“ povodom obeležavanja šestog međunarodnog Dana prokupca.

Stanojević je precizirao da je za izgradnju i rekonstrukciju vinarija realizovano 11 miliona evra podsticaja, a 3 miliona evra za nove zasade, čime je omogućeno da se podigne preko 300 hektara novih vinograda u prethodnoj godini.

- Posebnu pažnju posvećujemo autohtonim sortama, prokupcu, ali i bagrini, tamjanici i drugim sjajnim sortama pod kojima je trenutno samo 8% zasada, a plan je da ih bude 20% u narednih nekoliko godina“, objasnio je Stanojević i dodao da je fokus i na proizvodnji organskog vina, čija konzumacija raste u svetu. „Širenje domaćih sorti će pomoći afirmaciji i brendiranju Srbije kao vinske zemlje. Tome doprinose i ovakve manifestacije, a posebno mi je drago zbog dešavanja prethodnih dana u samom središtu prokupca, Župi, Toplici, Šumadiji i drugim krajevima Srbije - izjavio je Stanojević.

- Ponosni smo što je sve više vinarija koje proizvode vina od prokupca. To pomaže Srbiji i njenoj vinskoj industriji da bude prepoznata kao prava vinska zemlja, sa dugom tradicijom i izgrađenim identitetom. Inostrani novinari, kupci i stručnjaci će posetiti vinogorja i vinarije u Srbiji u kojima se uzgaja i proizvodi prokupac i na licu mesta se upoznati sa tom sortom vinove loze. Tako će se naši gosti ovih dana, kada obeležavamo Dan prokupca nizom aktivnosti, uveriti da je prokupac u svakom smislu velika sorta, od koje se proizvode vrhunska i autentična vina - izjavio je Tomislav Ivanović iz Vinske kulture.

- Isticanje Prokupca je način da ljudima skrenemo pažnju na priču o divnim srpskim vinima i Srbiji damo zasluženo mesto na svetskoj vinskoj mapi. USAID podržava Dan prokupca drugu godinu zaredom, i drago mi je što događaj raste, uprkos izazovnim vremenima za ugostiteljsku industriju. Naš cilj je da vidimo kako se srpska privreda razvija i stvara nove ekonomske mogućnosti za svoje mlade, talentovane ljude. A srpski poljoprivredni sektor, uključujući i vino, ima važnu ulogu u postizanju ovog cilja - izjavila je Suzan Fric, direktorka misije USAID -a u Srbiji.

Konferencija pod nazivom „Prokupac – rođen u Srbiji“ je naziv konferencije koja je održana 15. oktobra povodom obeležavanja šestog međunarodnog Dana prokupca, u organizaciji Vinske kulture i uz podršku USAID -ovog Projekta za konkurentnu privredu. Uz prisutvo vinara, vinskih eksperata, predstavnika vinske industrije i ljubitelja vina iz sedam zemalja regiona i sveta, fokus je bio na ovoj najvažnijoj autohotonoj sorti grožđa Srbije, njenom potencijalu i teroaru domaćih vinogorja. Učesnici su razmenili znanja i iskustava o vinogradarskim, tehnološkim i tržišnim potencijalima prokupca kao i o razvoju vinske industrije u Srbiji i njenog prepoznavanja na međunarodnoj vinskoj sceni.

U periodu od 11. do 18. oktobra tokom „Nedelje prokupca“ održavaju se prateći programi: izložbe slika, stručne degustacije i promocije, a ugostiteljski objekti širom Srbije imaju promociju vinske i gastronomske ponude posvećene prokupcu. Sve informacije o manifestaciji pronađite OVDE.

Agroinfo.rs/minpolj.gov.rs

Značaj vinskog sektora za Srbiju: U poslednjih godinu dana realizovano 14 miliona evra podsticaja

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Posle najave novih protesta i blokada puteva, na poziv Ministarstva poljoprivrede predstavnici proizvođača maline iz Arilja dogovorili su za ponedeljak novi sastanak sa otkupljivačima i proizvođačima, kom će prisustvovati i ministar poljoprivrede.

Vlasnici poljoprivrednih parcela koje se izdaju u zakup, posebno oni koji plaćaju zakup zemljišta, suočiće se s novim pravilima kako bi ostvarili pravo na državne subvencije.

Do sada je u 2.201 gazdinstvu u Srbiji potvrđeno 4.167 slučajeva afričke kuge kod domaćih svinja, od čega je 3.857 uginulo, a rebalansom budžeta Ministarstva poljoprivrede obezbeđeno je dodatnih 500 miliona dinara koje će služiti za sprečavanje te zarazne bolesti i nadoknadu štete vlasnicima bolesnih životinja.

Direktor Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede Srbije Nebojša Milosavljević izjavio je da trenutno ispravnost voća i povrća na tržištu kontrolišu 134 inspektora, ističući da je u planu zapošljavanje novih inspektora.

Premija po litri predatog mleka je uvećana, za ovaj kvartal iznosi 19 dinara.

Svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu podneti prijave za podsticaje na portalu ePodsticaji

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета