Agroinfo predstavlja: Francuzi izumeli novi način gajenja jagoda koji i mi možemo primeniti (VIDEO)

Foto: Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

Prema nekim navodima, oko 20% proizvoda koji se konzumiraju širom sveta će do 2030. godine dolaziti iz urbane poljoprivrede. Ne čudi što je sve veći broj inovativnih rešenja za sprovođenje poljoprivredne proizvodnje u gradovima.

Francuski startup ’Agricool’ osmislio je novi, održivi, lokalni metod uzgoja hrane - posebno jagoda. Ovaj startup podrazumeva male urbane farme usred Pariza koristeći stare brodske kontejnere u kojima je moguće vertikalno uzgajati jagode bez upotrebe pesticida ili GMO sredstava uz korišćenje 90% manje vode od klasičnih useva. Umesto sunčeve svetlosti, kontejneri koji su predstavljeni kao hladnjaci koriste LED svetla koja se napajaju od 100% obnovljive energije.

Ovi proizvođači takođe tvrde da njihove jagode jednostavno imaju bolji ukus i sadrže 30% više vitamina C od jagoda u supermarketima. Agricool startup je svojevremeno imenovan i za jednog od najboljih startup izuma u Francuskoj.

Proces podrazumeva najbolje osvetljenje, temperaturu, navodnjavanje i kvalitet vazduha. Na samo 35m2 ovim principom uzgajanja je moguće proizvesti onu količinu jagoda (ili uopšte hrane) koliko je moguće proizvesti na 4000m2 ukoliko se proizvodi na tradicionalan način.

Koliko je ovaj čitav proces ozbiljan i izvodljiv, govori i činjenica da ovaj tim planira da do kraja ove godine instalira još 100 ovakvih kontejnera za uzgoj u Francuskoj i Dubaiju.

Ovaj projekat je prvi put ugledao svetlost dana 2015. godine, da bi se do danas stalno širio i usavršavao. Cilj ovog startup-a je da se u budućnosti jede isključivo zdravo voće i povrće širom sveta jer moramo početi ozbiljno da obraćamo pažnju šta unosimo u svoj organizam.

Agroinfo.rs/eu-startups.com

Agroinfo predstavlja: Francuzi izumeli novi način gajenja jagoda koji i mi možemo primeniti (VIDEO)

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Kompanija "YANMAR" predstavila je inovaciju u oblasti vinogradarstva, a radi se o robotu za primenu pesticida, koji nudi brojna rešenja i predstavlja budućost ove grane poljoprivrede.

Holandska kompanija "Priva" rešenje za nedovoljan broj kvalifikovane radne snage vidi u robotizaciji. S tim u vezi je predstavila robot "Kompano" koji će rešiti pomenute nedostatke.

Problem pojave i širenja fitoplazme kod vinove loze još nije rešen ni kod nas, ni u svetu. Ipak, tim studenata iz Srbije predstavio je inovativni proizvod namenjen ranoj dijagnostici karantinskih bolesti.

Od 19. do 23. oktobra u Bolonji će se održati 44. Međunarodna izložba poljoprivrednih mašina EIMA 2021.

Prvi put u Srbiji je građanima na tri beogradske pijace omogućeno da proizvode plaćaju na lakši i brži način, platnim karticama ili mobilnim telefonom bez prethodne posete bankomatu.

Pokretni svinjac jedan je u nizu inovacija koje su dostupne i koje bi trebalo da unaprede poljoprivredu. Ovaj izum mogao bi uskoro da zaživi u mnogim domaćinstvima.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета