POKRETNI SVINJAC: Izum tehnologa iz Kanade mogao bi da osvoji svet!

Foto: Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

Pokretni svinjac jedan je u nizu inovacija koje su dostupne i koje bi trebalo da unaprede poljoprivredu. Ovaj izum mogao bi uskoro da zaživi u mnogim domaćinstvima.

Kanadski tehnolog Danijel Badiou iz kompanije "Ukkö Robotic" dizajnirao je mobilni svinjac odnosono pokretnu kućicu koja će svinjama omogućiti da se hrane u zaštićenim uslovima. Osim toga, izum može jednako dobro poslužiti i za živinu.

Danijel je vež prethodno razvio „robotsku štalu“ za smeštaj i zaštitu pilića uzgojenih na pašnjacima i mislio je da bi trebalo da isto to napravi i za svinje. "Rova Barn" je mobilna, samohodna kućica za životinje. Ona štiti životinje od spoljnih uticaja, daje im vodu i dodatnu hranu, te se postepeno kreće po polju kako bi životinje stalno imale novu travu za ispašu.. Ventilacija se može kontrolisati kako bi se osiguralo da životinjama bude što udobnije u određenim vremenskim uslovima.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Ukkö Robotics (@ukkorobotics)

Pokretna štala za svinje različitih veličina

Mobilna štala dolazi u različitim veličinama. U najvećoj se može smestiti oko 50 svinja, u zavisnosti od željene gustine stoke. Jedinicama je za rad potrebno najmanje 2,8 ha pašnjaka. U zavisnosti od veličine jedinice, svaka može držati hranu i vodu 5-7 dana. Isporuka hrane i vode može se obaviti terenskim vozilom koje vuče malu prikolicu. Štale se mogu programirati za kretanje različitim brzinama u zavisnosti od gustine stoke, terena i stanja pašnjaka, odnosno travnate podloge na njemu. Svaki dan se jedinice obično kreću između 1,8 i 9,1 m. Kada jedinica dođe do kraja polja, onaj ko upravlja pokretnim svinjcem koristi daljinski upravljač da bi preveo jedinicu u ručni način rada i okrenuo je. Rad ove mašine je potpuno automatizovan. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Ukkö Robotics (@ukkorobotics)

Solarni pogon

Ove pokretne štale imaju solarno punjenje sa dovoljnim kapacitetom baterije da radi do 5 dana bez sunca. Jedinice su dizajnirane za rad čak i u oštrim zimskim uslovima.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Ukkö Robotics (@ukkorobotics)

Kada je u pitanju održivost, ravnomernim premeštanjem životinja po pašnjaku, sistem će smanjiti prekomernu ispašu i prekomerno đubrenje. To doprinosi zdravlju zemljišta i omogućava poljoprivrednicima da usvoje regenerativnu poljoprivrednu praksu sa smanjenom radnom snagom. Takođe omogućava poljoprivrednicima da eksperimentišu sa različitim travama i pokrivaju useve kako bi odredili najbolju ishranu svinja. Svaka jedinica ima senzore za praćenje aktivnosti ishrane životinja i napajanja vodom. 

Agroinfo.rs

POKRETNI SVINJAC: Izum tehnologa iz Kanade mogao bi da osvoji svet!

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Prošle godine naša zemlja je kupila 200.000 prasadi. Jedan deo je otišao u tov, a neke su uvezli i sami trgovinski lanci kako bi imali za klanje i prodaju svežeg mesa.

U prvih sedam dana života prasad, posebno belih plemenitih rasa, udvostruče svoju telesnu težinu. Ovaj period je vrlo važan da se kod jedinki zadovolje potrebe za gvođžem.

Crnogorsko Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavilo je listu država iz kojih je zabranjen uvoz i tranzit pošiljki živih domaćih i divljih svinja, njihovog mesa i proizvoda, u cilju sprečavanja svinjske kuge, a na listi je i naša zemlja.

Ministar Branislav Nedimović izjavio je, prilikom obilaska Dupljaje, sela u opštini Bela Crkva, da je prva mera pomoći poljoprivrednicima u Srbiji za nabavku poljoprivredne mehanizacije, u vidu povraćaja 50 odsto sredstava, planirana od 15. decembra.

Kompanija "YANMAR" predstavila je inovaciju u oblasti vinogradarstva, a radi se o robotu za primenu pesticida, koji nudi brojna rešenja i predstavlja budućost ove grane poljoprivrede.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета