Мушмула – заборављено воће погодно и за органску производњу

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Мушмула – Мушмула је воћка коју смо заборавили. Скромна је и може се узгајати без употребе заштитних средстава.

Плодови се користе као свежи или се прерађују у укусне пекмезе, ликере, ракије.

О овој воћки коју можемо узгајати све до хиљаду метара надморске висине.Мушмула – заборављено воће високе нутритивне вредности
Повољни климатски услови нашег подручја и незасићено тржиште органске хране, главни су разлози за гајење овог дефицитарног воћа на већим површинама.

Мушмула (Меспилус германица) вишегодишња листопадна јабучаста воћна врста, успешно се гаји у многим земљама Средоземља, са широким ареалом распростирања све до 1.000 м надморске висине.

У нашим крајевима, мушмула је слабо заступљена у производним засадима и на већим производним површинама.Углавном се гаји на окућницама у виду појединачних стабала, или на мањим површинама у аматерским засадима.Обзиром на самооплодност, период касног цветања, и скромне захтеве према плодности земљишта, ова воћна врста може се узгајати без употребе средстава за заштиту биља, што је сврстава у ред воћака погодних за органску производњу.Најбољи резултати у погледу технологије гајења, постижу се на плодном, растреситом и умерено влажном земљишту са просечном количином падавина изнад 620 мм годишње.За правилно формирање круне и редовно плодоношење, неопходно је саднице након садње прекратити на висину од 60-70 цм.Резидба у роду своди се на уклањање оштећених грана и проређивање круне у циљу поспешивања обрастања грана родним гранчицама и цветним пупољцима.

Мушмула благотворна за цео организам
Плодови мушмуле сазревају крајем октобра и почетком новембра месеца.За потрошњу у свежем стању плодови се беру после првих мразева, када угњиле, јер тада постају укуснији, меки, сочни и губе трпкост.У обичном складишту могу се чувати 2 до 3 месеца, а у хладњачама и знатно дуже.Могу се користити и за различите видове прераде као што су: производња воћних паста, мармелада, ликера, ракија и др.

Плодови мушмуле садрже бројне лековите састојке: шећере, органске киселине, пектине, витамине Б и Ц, ароматичне материје итд. који својим антибактеријским и антивирусним ефектом благотворно делују на цео организам. воће погодно и за органску производњу.

Извор:agrosferavocarstvo-i-vinogradarstvo

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Уклањањем листова око гроздова се убрзава сазревање грожђа, побољшава му се квалитет и смањују губици због труљења. У нашим подручјима дефолијација се спроводи у септембру и октобру.

Неке сорте црне рибизле (Рибес нигрум Л.) постају скоро неупотребљиве, а разлог за то су нагле глобалне климатске промене које постепено ограничавају производњу ове воћке. На основу протеклих сезона примећујемо да су временски услови постали екстремнији, па тако имамо дуже периоде суше, блаже зиме и топлија лета, што је имало негативан утицај на продуктивност и одрживост црне рибизле.

Резидба реконструкција – Током периода експлоатације поједина стабла и родни чворови могу бити оштећени, па се јавља потреба за резидбом у циљу реконструкције старих деформисаних и издужених стабала.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета