Боровница хит и ове 2020. године, тражња расте

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

На светском тржишту тражња расте, боровница хит и ове године. Као једна од “супер воћки” боровница је често на трпезама потрошача који желе здрав и укусан производ.

На светском тржишту тражња за боровницом расте током последњих 10 година за 12%. Такав тренд раста ће се наставити, али стручњаци упозоравају да ће раст производње достићи очекивани раст потрошње што ће неминовно донети ниже цене боровнице на тржишту у следећих 5 година.
У Европи Пољска је највећи произвођач и сада често произвођачи јабука замењују старе саднице јабука са младим садницама боровнице. Површине су све веће, узгајивачи ће наставити са ширењем засада боровнице и у наредним годинама. Повећањем производње на тржишту је све већа конкуренција и произвођачи из Србије ће наићи на веће изазове.
Током летњих месеци цена боровница у Европи опада на 4 евра за килограм у велепродаји. Наша боровница стиже на тржиште пре оне која се бере у Пољској и још увек можемо рачунати на цене боровнице, у почетку сезоне брања у јуну, од 5 – 5,50 евра за килограм.

У Србији се боровница гаји на скоро 1.500 хектара и многи размишљају да посаде боровницу. Треба добро извагати које сорте изабрати и искористите нашу предност да боровница из Србије стиже на тржиште Европе после боровнице из Шпаније, а пре оне из Пољске.

Боровница хит
Важно је знати да једном посађена боровница даје плодове за тржиште и после више од 20 година експлоатације, уз добру негу. Уз приносе од 10 -12 тона по хектару профит је ту.
Неки наши произвођачи су почели експерименте за гајење боровнице у органском начину производње – постиже се виша цена плодова, веће су могућности пласмана на тржишту јер здравствене предности потрошње боровнице су њена основна карактеристика у очима потрошача када је купују. Скандинавско тржиште је циљ продаје јер је платежно способно да плати високу цену, потрошачи су добро информисани и желе укус боровнице из Србије.
На северу нашег континента, Холандији, произвођачи се сусрећу са високим температурама у јулу и то утиче на квалитет плода тако да је цена око 4,00 евра за килограм. Крајем лета – август месец – цене су повољније за произвођаче и износе 5,50 евра за килограм. Њихова најважнија извозна тржишта су Немачка, Велика Британија и Скандинавија.
У Немачкој се гаји боровница највише у регији Лüнебургер Хеидеу. Производња је далеко мања од тражње на тржишту и велепродајне цене износе око 3 евра за паковање од 500 грама. Значајно је да је тражња на тржишту у Немачкој стална, без обзира на годишње доба.
Гајење боровнице даје шансу да остварите профит и даљи развој гајења боровнице је перспективан и током следећих година. Остаје много могућности за напредовање (органски узгој, узгој под пластеницима).

Петар Јовичић

Izvor:agroinfonet.com

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Посадили сте киви, али он не плодоноси? Проблем је у полу ове биљке. Мушка биљка кивија не даје плодове, за разлику од женске. Ево како можете утврдити која је биљка "права".

Размишљате о томе да подигнете засад јабука? Коју сорту одабрати? Можда већ имате засад и питате се да ли да га проширите с још једном сортом. Питање је за коју сорту се одлучити, а да при томе не направите грешку? Можда је прави избор сорта јабуке Редлове.

Novoformirana Radna grupa pukušava da razreši nagomilane probleme u malinarstvu

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета