Ovogodišnji rod i kvalitet jabuke dobar, ali proizvođači nisu zadovoljni cenom

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Uprkos ne toliko povoljnim agroekološkim uslovima ove sezone, rod i kvalitet jabuka je na zadovoljavajućem nivou. Međutim, otkupna cena ovog voća je 25-30 dinara što nikako ne raduje uzgajivače.

Procenjuje se da bi ukupan rod jabuka u Srbiji , iz ove proizvodne sezone mogao iznositi preko 500 hiljada tona.

Poljoprivredno gazdinstvo Ristića iz Neradina gaji voće na 22 jutra, od čega je 12 jutara pod breskvom, a 10 pod jabukom. Kod jabuke zastupljene su različite sorte – zlatni delišes, jonaprinc, ajdared i greni smit. Domaćini su zadovoljni rodom i kvalitetom jabuke, ali ne i njenom otkupnom cenom.

Iz ugla stručnjaka, profesora dr Nenada Magazina sa Poljoprivrdnog fakulteta u Novom Sadu, iz ove godine Srbija će imati i kvalitetan rod i zadovoljavajući prinos jabuke kao voćne vrste. On potvrđuje da je niska otkupna cena domaće jabuke.

Ministarstvo poljoprivrede intenzivno radi na otvaranju novih tržišta za plasman domaćeg voća, a jedno od njih je i tržište Indonezije.

Prošle godine po raspoloživim podacima sa površine od preko 26 hiljada hektara pod jabukom proizvedeno je preko 489 hiljada tona a za ovu godinu, a očekuje se da bi ukupan rod te voćne vrste mogao da iznosi nešto više od 500 hiljada tona.

Agroinfo.rs/agrotv.net

Ovogodišnji rod i kvalitet jabuke dobar, ali proizvođači nisu zadovoljni cenom

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jesenje vreme je odlično za sadnju novih voćaka. Ovo uglavnom predstavlja značajan izdatak za gazdinstva, pa je važno izbeći eventualne greške.

Subvencije se odnose na nabavku opreme - trimera, motornih pumpi, creva za navodnjavanje, makaza za rezidbu voća, u iznosu od 50 odsto bez PDV-a.

Proteklih godina migracije stanovništva nisu zaobišle ni opštinu Ljubovija, u kojoj je sve manje stanovnika.

Nakon povećanja cena bobičastog voća na svetskom tržištu i poskupljenja njegovog izvoza, stižu naznake da su cene određenih vrsta neko vreme na istom nivou, dok se kod nekih kreću silaznom linijom.

Teška godina koja je za nama uslovila je niži rod maline, a mnoge hladnjače i magacini su prazni. Deficit ove voćne vrste vidljiv je i na svetskom tržištu.

Pokrajinski sekreterijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo je izdao obaveštenje za sva zainteresovana lica radi podnošenja zahteva povodom nulte kontrole.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета