"СРЕМАЦ ЧЕКА К'О ЗАПЕТА ПУШКА, НА ТРЖИШТУ КАД ЗАФАЛИ КРУШКА!" Воћари из Срема искористили недостатак у понуди и препознали прилику за ПРОФИТ

Извор: Деби Хадсон

Извор: Деби Хадсон

Док је производња јабуке у Србији и свету у експанзији, појединих воћних врста попут крушака нема довољно на тржишту. За крушком постоји тражња, нарочито на великим тржиштима, попут Русије. Примера ради 2010. године извоз крушке је био симболичан, а 2016. је извезено око 13 хиљада тона

Производња воћа и винове лозе је основна делатност газдинства Ачански и Лаловић у којем је посао распоређен на две генерације. Млада генерација се пре неколико година определила за производњу крушке коју су препознали као дефицитарну воћну врсту и то за почетак на површини од 1 хектара.

Према речима Јелене Лаловић, из сремског села Баноштор, од пољопривреде се може живети, само морате да знате како. Она додаје да морате бити образовани и упућени у посао и да пољопривреда тражи много уложеног капитала као и да су то дугорочне инвестиције. Лаловићева препоручује онима који имају земљу, или су је наследили од некога, да се баве пољопривредом.

Парцелу за садњу крушака је Јелени и њеном супругу уступио отац, који је врсни виноградар. Пошто крушка сазрева ових дана, ни послови у винограду, који предстоје, неће трпети, тврди Јелена која је по струци агроекономиста, али се извештила и у воћарској и виноградарској производњи. Она објашњава да су конкурисали преко покрајинских кредита за субвенције.

Цена стандардно ниска

У току је берба сорте виљамовке која је сазрела десетак дана раније. Борис Лаловић наглашава да је година катастрофа када је реч о временским условима и физиолошком развоју воћа. Цена крушке је 50-60 динара по килограму. Он напомиње да је цена ниска, додајући да је тако сваке године, јер цена крушке ретко прелази 60 дин/кг.

У воћњаку ове породице млађа генерација чини све како би се подигао принос и произвела што квалитетнија роба за српско, али и за извозно тржиште. Великим ангажманом и посвећеношћу труде се да превазиђу проблеме у производњи, пре свега у погледу заштите, која је ове године била интензивнија него раније.

 

Агроинфо/ Агроњуз / од 09.08.2018.

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Како је настао тајбери, како се гаји и које су карактеристике плода можете сазнати у следећем тексту.

Смоква је медитеранска врста воћа и поријеклом је из топлијих крајева. Ријетка је врста, а при узгоју се користе врло мале количине пестицида. У континенталним климатским приликама смоква није особито угрожена нападом болести јер сух зрак и дуге љетне суше не погодују развоју болести.

Novoformirana Radna grupa pukušava da razreši nagomilane probleme u malinarstvu

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета