ISHRANA U NEMANJIĆKOJ DRŽAVI: Evo šta se od hrane pripremalo u 13. i 14. veku na našim prostorima

Foto: Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

U današnjem tekstu vam predstavljamo kako se u vreme Nemanjića pripremala hrana, šta se nalazilo na njihovoj trpezi i kakvo su posuđe koristili.

U manastiru Studenici, zadužbini rodonačelnika vladarske dinastije Stefana Nemanje (1166–1196.), pre nekoliko godina su završena višedecenijska arheološka istraživanja tokom kojih je keramički materijal analiziran u celini, kao i otkriveni ostaci životinja. Smatra se da je gradnja manastira počela oko 1186. godine, kada je Nemanja konsolidovao državu, a već 1196. godine se povlači, što znači da je sam proces izgradnje kompleksa trajao oko deset godina. Crkva je freskopisana tek posle Nemanjine smrti, kada su njegovi sinovi Vukan, Stefan i Sava angažovali grčke umetnike koji su oslikali manastir 1209. godine.

Upotreba keramičkih posuda u srednjevekovnoj državi

Na funkciju posude najpre mogu da ukažu tragovi gareži na njoj, odnosno tragovi gareži predstavljaju pouzdano svedočanstvo o tome da je neka posuda korišćena u procesu kuvanja jela uz otvoreni plamen, ili možda samo za grejanje vode pri obavljanju različitih poslova u domaćinstvu.

S obzirom na to da se keramička posuda najčešće koristi u procesu pripreme, kuvanja i serviranja jela, rukovanje njom podrazumeva pomeranje, odlaganje, pražnjenje sadržaja i čišćenje, to jest pranje, koje ostavlja karakteristične abrazivne tragove u vidu ogrebotina i ureza.

Keramičke posude oblikovane su na vitlu, kompaktne frakture, relativno tankih zidova i gleđosane površine na više od polovine materijala. Uz to, posude su pečene na visokim temperaturama, po svoj prilici u rasponu između 750˚C i 950˚C, sudeći prema preliminarnim rezultatima za keramiku kasnog srednjeg veka iz oblasti Rasa.

Višedecenijska arheološka iskopavanja u kompleksu manastira nisu donela otkriće mesta za pripremu hrane. Prema uobičajenoj srednjovekovnoj praksi, kuhinju je činilo nekoliko povezanih prostora, uključujući kuhinju, peć i ostave, po svoj prilici u blizini trpezarije.

Ishrana u manastiru Studenica

Tokom 14. veka, bratstvo manastira Studenice brojalo oko 60 monaha, koji su boravili u manastirskim kelijama. U zavisnosti od rasporeda postova, vremena održavanja liturgija, ali i od podneblja, monasi su uobičajeno imali obroke jednom ili dva puta dnevno, kada su jeli kuvana jela: kaše i variva, a i sirove namirnice, pre svega zelje i voće.

Pojedine vrste žitarica i voća nađene su i u samom manastiru Studenici. Raspolagali su za malim izborom povrća, a krompir i paradajz uopšte nisu imali. Ali, korišćene su, zato, razne vrste repa, posebno je bila popularna takozvana ljuta repa, koja je ličila na današnje rotkvice, samo nešto veća. Ljuta rotkva često se slikana i na ikonama. Mlečni proizvodi su bili često na stolu, a meso retko.

Međutim, sudeći po rezultatima arheozoološke analize, meso domaćih životinja i peradi, pre svega kokošaka, korišćeno je u znatno većoj meri nego što bi se to moglo naslutiti iz propisanih pravila. Jedno od objašnjenja ponuđeno je u manastirskim tipicima, gde se jasno napominje da se strogog režima ishrane ne moraju pridržavati bolesni, kao ni gosti.

Otkrivene su, neizostavne, riblje kosti, koje svedoče o tome da je, osim dunavske morune, i riba iz okolnih potočića korišćena i riba koja se može naći van tog podneblja. Što ne čudi, jer je manastir, recimo, imao svoje posede i na Skadarskom jezeru.

Trpeza manastira Studenice bila je specifična, razlikuje se i od one gradske i od seoske srednjovekovne, reč je o jednom vidu produženog bogosluženja.

Hrana i piće su se služili u dekorisanim zdelama, krčazima, vrčevima za vino, bilo je buklija, čak i keramičkih pehara ali i uvoznih čaša od murano stakla. Bilo je, sigurno, i srebrnih posuda, ali njihovih ostataka u ovom slučaju nema. To je ipak bila vladarska zadužbina, a tim obedima je ponekad prisustvovao i vladar.

Agroinfo.rs/nationalgeographic.rs

 

ISHRANA U NEMANJIĆKOJ DRŽAVI: Evo šta se od hrane pripremalo u 13. i 14. veku na našim prostorima

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Osnovni mikronutrijenti neopodni organizmu za normalno funkcionisanje su ugljeni hidrati, proteini i masti. Masti, kako biljnog, tako i životinjskog porekla su važne, jer bez njih ne bi mogao da se odvija niz funkcija u organizmu. Postoje različite vrste masti, a transmasti su najopasnije, zato ih treba izbegavati.

Skorpije su zanimljive životinje ali većina ljudi ne zna puno o njima. Evo nekih činjenica koje možda niste znali o ovim životinjama. kul

U moru dijeta, koje obećavaju kule i gradove, veliki je broj onih koje na kraju razočaraju svoje korisnike. Intuitivna ishrana je pravac koji tek odnedavno stiče popularnost.

Bik Veliša, austrijski Simentalac iz Mačve, jedna je od atrakcija ovogodišnjeg 89. međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

Jorgovan je jedna od najlepših i najmirisnijih biljaka koja raste po dvorištima, ali i proplancima. Prema legendi, ova prelepa vrsta je procvetala po blagoslovu Bogorodice.

Pogledajte neke od najzanimljivijih činjenica o životinjama koje možda niste znali:

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета