Istekao rok trajanja? Ne brinite, OVE namirnice možete koristiti i nakon naznačenog datuma

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Ukoliko vam je rok trajanja nekih namirnica istekao, to ne znači da su automatski neupotrebljive i opasne po zdravlje. Evo spiska proizvoda koje možete koristiti i nakon isteka naznačenog datuma.

1. Beli pirinač

Beli pirinač visoko je obrađen i rafiniran sastojak pa može trajati i do šest meseci nakon isteka roka upotrebe ako se čuva u hermetički zatvorenoj posudi.

2. Soja umak

Umak od soje može se konzumirati dve do tri godine nakon isteka roka upotrebe.

Budući da je napravljen postupkom fermentacije i sadrži visoku koncentraciju natrija, soja umak ima vrlo dug vek trajanja ako se čuva na hladnom i suvom mestu i dalje od direktnog sunčevog svetla. Rok upotrebe više je vodič za do kada ga je najbolje konzumirati jer će sojin umak s vremenom postupno izgubiti okus. Takođe, sve dok u umak od soje nije dodana voda ili drugi sastojci, neće se pokvariti ako bude u frižideru.

Foto: Pixabay

3. So

Prema jednoj firmi koja se bavi proizvodnjom soli, dok sama so nema rok trajanja, proizvodi od soli koji sadrže jod, začine, začine, boje i okuse mogu se s vremenom pogoršati. Ali ona obična kuhinjska ili krupna morska so koju posipate po jelima, može izdržati dobrih pet godina.

4. Određeni proizvodi za šminkanje

Proizvodi sačuvani u idealnim uslovima mogu biti prihvatljivi dugo nakon isteka roka upotrebe. Nedavni članak u časopisu Allure navodi da neotvoreni puder može trajati nekoliko godina, ali kada se otvori, najbolje ga je zameniti nakon šest do 12 meseci. Lak za nokte, takođe kažu, neće se pokvariti od bakterija, ali se može osušiti da više nije od koristi.

5. Pasta za zube

Prema Crest web stranici, odnosno marki paste za zube, možete koristiti onu kojoj je istekao rok trajanja, međutim, ona postaje manje efikasna u sprečavanju karijesa.

6. Neotvoreno smrznuto voće i povrće

 Možete jesti neotvorena pakovanja voća i povrća koja su bila zamrznuta do otprilike osam do deset meseci nakon navedenog roka upotrebe a to je zato što jako niska temperatura sprečava rast mikroorganizama. Ako su namirnice otvorene pre, sadržaj je izložen drugim mikroorganizmima, a možda su i neki uspeli preživeti vrlo niske temperature i pokvariti hranu.

Foto: Pixabay

7. Konzervirana roba

Sve one namirnice koje su postojane na policama vaše ostave godinama - one su sigurne. Većina takve hrane sigurna je na neodređeno vreme. Konzerve će trajati godinama, kažu, sve dok je sama limenka u dobrom stanju; pripazite na rđu, udubljenja ili nabubrenja,navodi 24sata.

8. Testenina

Može se koristiti dugo nakon otvaranja, ali najbolje je čuvati u staklenim posudama koje se mogu dobro zatvoriti kako bi sprečili kontakt s vlagom. 

 

Agroinfo.rs.

Istekao rok trajanja? Ne brinite, OVE namirnice možete koristiti i nakon naznačenog datuma

Komentari

This one has done well, scoring higher than 89 of its peers viagra generic name

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Prema podacima Državne revizorske institucije, u Srbiji se najčešće falsifikuju med, kafa, sok, čokolada, rakija, crni hleb i sir, a s obzirom na to da su to osnovne životne namirnice koje se svakodnevno koriste, ova institucija je predložila usvajanje termina "prevare sa hranom" i usklađivanje sa postojećim zakonskim okvirom o zaštiti potrošača.

Borovnice su toliko blagotvorne, da zaslužuju mesto u ishrani čak i kada su van sezone. Da biste uživali u njima tokom svih 12 meseci u godini, možete da zamrznete sveže ili da kupite već smrznute bez dodanih sastojaka

Profesor Erik Milston je otkrio neverovatne činjenice o tome ko finansira razne evropske studije

Dijeta koja je razvijena za regulisanje visokog pritiska, masnoće i šećera u krvi već godinama važi za jednu od najzdravijih i preporučuje se i ljudima koji jednostavno žele da smršaju bez velikih promena u načinu ishrane.

Kako bi izbegle prskanje ulja većina domaćica poklapa meso prilikom prženja što utiče na teksturu posebno ukoliko pripremate stek.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета