OŠTROOKE I DOMINANTNE PO NOĆI: Ovako vide pojedine vrste životinja

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Većina životinja vidi svet oko sebe drugačije nego ljudi. One, recimo, ne mogu da razlikuju neke boje kao ljudski rod, ali su zato u nekim drugim segmentima daleko superironije od čoveka. U nastavku teksta saznajte kakav vid imaju pojedine životinjske vrste.

Osim toga što neke vrste životinja bolje vide noću nego danju, priroda je nametnula da, recimo, životinje koje su ulozi plena imaju razdvojenije oči kako bi u svakom momentu bile na oprezu. Ovo su samo neke specifičnosti, a ostatak otkrijte u nastavku.

MAČKA

Mačke su kratkovide, što znači da ne mogu dobro videti previše udaljene objekte. Mogu videti nijanse plave i zelene boje. Danju im je vid pomalo zamagljen pa vide i do šest puta mutnije nego ljudi, dok u mraku vide gotovo savršeno. Vidno polje im je nešto šire od ljudskog i iznosi 200°

KONJI

Oči konja su postavljene sa strane, pa on vidi skoro 360° oko sebe. Njegova specifična očna jabučica uvećava sve predmete, pa ih konj vidi čak 50% većima u odnosu na ljude. Konj ima dve slepe tačke – direktno ispred njuške i iza repa, zato se i preporučuje da im se prilazi sa strane. Po mraku konji vide puno bolje od ljudi, ali ne vide najbolje u zoru i sumrak, jer im tada percepcija boja bledi a noćni vid se još uvek ne aktivira.

SOVE

Sovine očne jabučice su vrlo elastične, te ih ona može upraviti u deliću sekunde na bilo koju daljinu Priroda ju je obdarila i time da zenice može vrlo brzo raširiti. To joj omogućava da vidi i pri najmanjem tračku svetlosti. Očne jabučice kod sove su tako smeštene da uvek mora pokretati glavu u onom pravcu u kome želi pogledati, a prema istraživanjima ova ptica ima čak 100 puta bolji vid od čoveka.

PSI

Psi mogu videti boje, ali u manjem rasponu od ljudi. Njihova skala boja se vrti oko krem, bele, plave, ljubičaste i sive. Psi vide radijus od 270 stepeni, ali je oštrina vida kod pasa šest puta manja od one koju imaju ljudi.

RIBE

Ribe mogu razlikovati boje a pored toga, mnoge od njih kao što su zlatne ribice ili pirane, mogu videti i infracrveni spektar, kao i talasne dužine svetlosti koje nisu vidljive ljudskom oku. Ovo im omogućava dobar vid u zamućenoj vodi.

PČELE

Pčele su u stanju da vide ultraljubičastu svetlost. To im je podarila evolucija pošto pomoću takvog vida lakše uoče nektar koji krije cvet. Naučnici čak tvrde da je njihov vid toliko izoštren da čak mogu da vide više boja ultraljubičastog spektra.  Pčele, za razliku od čoveka, nemaju jedno sočivo, nego bezbroj malih sočiva. Svako sočivo stvara jedan "piksel", i kada se oni svi kombinuju, vide svet oko sebe.

Agroinfo.rs

OŠTROOKE I DOMINANTNE PO NOĆI: Ovako vide pojedine vrste životinja

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Revoluciju u pčelarstvu sa košnicama cilindričnog oblika donose dva mlada nemačka preduzetnika, Filip Pothast i Fabian Visšman koji su 2021. godine osnovali start-up Hiive u Berlinu.

Novi praktičan i prilično jeftin uređaj za detektovanje nekih bolesti, bez biopsije i sličnih bockanja, uključuje najdragocenijeg insekta za svetu, pčelu. Neverovatna dosetljivot portugalske dizajnerke olakšaće dijagnostifikovanje i ranih faza mnogih oboljenja.

Skorpije su zanimljive životinje ali većina ljudi ne zna puno o njima. Evo nekih činjenica koje možda niste znali o ovim životinjama. kul

Ose, za razliku od pčela, nisu ni približno cenjene, međutim naučnici tvrde da su ovi nepravedno zapostavljeni insekti važan deo našeg ekosistema, bez kog bi svet izgledao skroz drugačije.

Jorgovan je jedna od najlepših i najmirisnijih biljaka koja raste po dvorištima, ali i proplancima. Prema legendi, ova prelepa vrsta je procvetala po blagoslovu Bogorodice.

Privremeni organ opštine Kula usvojio je Pravilnik o dodeli sredstava za sufinansiranje investicija u pčelarstvu na teritoriji opštine. Minimalan iznos bespovratnih sredstava je 5.000, a maksimalan 150.000 dinara.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета