Foto: Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

Dubai je smislio svoj vlastiti način stvaranja kiše dok se bori sa toplotnim talasom od 50C.

Grad u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) smislio je tehnologiju dronova koja „šokira“ oblake u proizvodnju kiše.

Ova zemlja - jedna od najsušnijih na Zemlji - trenutno se bori sa toplotnim talasom koji stanovnike redovno peče na temperaturama od 50 stepeni Celzijusa.

 Njegov Nacionalni centar za meteorologiju je kao rezultat toga počeo sa testiranjem pomoću tehnologije bespilotnih letelica, koja oslobađa električna naelektrisanja u oblake. Koristi dronove koji u oblake ispuštaju električna pražnjenja. Metoda, poznata kao "sejanje oblaka" primorava oblake da se grupišu i formiraju padavine. Smatra se da je sistem bespilotnih letelica ekološki prihvatljivija alternativa jer ne podrazumeva upotrebu hemikalija. Takva metoda, poznata kao sejanje oblaka, navodi oblake da se skupe i formiraju padavine.
I izgleda da su bespilotne letelice bile toliko efikasne da su u drugim delovima zemlje izdata žuta upozorenja o vremenskim prilikama u kojima je takođe testirana tehnologija.
Profesor Maarten Ambaum sa Univerziteta u Readingu radio je na projektu zasijavanja oblaka, jednoj od devet strategija za poboljšanje kiše koje UAE finansiraju od 2017. Rekao je da UAE ima dovoljno oblaka za tehnologiju koja funkcionira "poput suhe kose do češlja".

"Kada se kapljice spoje i budu dovoljno velike, pašće kao kiša", rekao je profesor Ambaum.

 

Agroinfo.rs/mirror

U Dubaiju stvaraju sopstvenu kišu

Komentari

Plates were read immediately for luciferase activity with Victor2 multiplate reader PerkinElmer buy tamoxifen Couldn t help myself and POAS today

cheapest cialis 20mg Patients with AKI KDIGO criteria had greater proportion received clindamycin 80 vs

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Biće parcela na kojima uopšte neće biti prinosa. Od dana setve do današnjeg dana krompir pliva u vodi.

Ove godine je definitivno da kvalitet neće biti izvanredan, objašnjavaju stručnjaci

Od početka izložbe u Dubaiju kroz srpski paviljon je prošlo oko 1.200 poljoprivrednika, a prema najnovojim informacijama odobren je izvoz mleka, mlečnih proizvoda, junetine i jagnjetine u Emirate.

Novi Ginisov rekord za najdublji bazen na svetu je oboren. Ovaj bazen se nalazi u Dubaiju i prestigao je po dubini bazen u Poljskoj koji je do sada držao rekord. Neverovatan prizor u kome gosti u toku ronjenja posmatraju čitav grad pod vodom, zadivio je svet.

Sve je više prehrambenih kompanija iz Srbije čiji se proizvodi nalaze na rafovima velikih trgovinskih lanaca u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, što pokazuje da kvalitetna domaća hrana uvek nađe put do zahtevnih tržišta i kupaca.

Za i protiv jahanja po kiši postoji dosta razloga. Nekada je zaista lepo jahati u prirodi po laganoj kišici, a nekada se jahač i konj neželjeno nađu na stazi po nevremenu i pljusku.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета