Insekti koji uništavaju štetočine u našim baštama

Foto:pixabay free

Foto:pixabay free

Ekološko uređenje se zasniva na pravilnom izboru korisnih biljnih kultura i uređenju prostora čime se obezbeđuje stanište za prirodne neprijatelje štetočina i na taj način smanjuje potreba za primenom pesticida.

Štetočine su one vrste životinja - velikih, malih i mikroskopskih - koje izazivaju bilo kakvu štetu na biljkama ili kvare izgled bašte. Većina životinja koje žive u bašti nisu štetočine. Mnoge vrste su korisne, jer oprašuju biljke ili recikliraju hranljive sastojke koji su im potrebni. Druge se hrane štetočinama i imaju ulogu prirodnog kontrolora, a postoje i vrste koje nemaju nikakav uticaj na aktivnosti baštovana, ali su deo bogate raznovrsnosti ekosistema bašte. Evo koje insekte bi trebalo da zadržite u svojoj bašti zbog njihovog korisnog delovanja:

Osolike muve
Odrasle jedinke se hrane nektarom i cvetnim prahom na livadama i gajenim cvetajućim biljkama i predstavljaju dobre oprašivače. Ženke polažu jaja na biljke u blizini kolonija biljnih vaši, te se izrasle larve hrane biljnim vašima smanjujući njihovu brojnost. Jedna larva može da pojede od 40 do 150 jedinki vaši, a njihov razvoj u odraslog insekta traje od 10 do 12 dana. Godišnje ženka polaže jaja od 3 do 7 puta.

Mušice grabljivice
Biljke koje proizvode polen privlače mušice grabljivice u vašu baštu. Da biste se uspešno izborili sa štetočinama koje napadaju i oštećuju vaše biljke, poželjno je imati ovog insekta u bašti. Larva ove sićušne mušice dugih nožica hrani se sa preko 60 različitih vrsta lisnih vaši tako što parališe svoj plen toksičnom pljuvačkom.

Tvrdokrilci
Ovi insekti su opasni predatori za puževe, puževe golaće, gusenice, kao i za mnoge druge štetočine koje žive u zemljištu. Jedna larva trvdokrilaca može da pojede i do 50 gusenica dnevno. Da biste privukli ove insekte, poželjno je da posadite višegodišnje biljke blizu vaše bašte. Kada je reč o voćnjacima, preporučuje se sadnja bele deteline.

Bubamare
Bubamare se ubrajaju u grupu insekata koji su veoma korisni i značajni pogotovo u organskoj poljoprivredi, jer su prirodni neprijatelji velikog broja insekata, a posebno vaši i insekata koje se hrane biljnim sokovima. Odrasle jedinke bubamare hrane se lisnim vašima i štitastim vašima. Njihove larve čine još više štete štetočinama iz vaše bašte. Da biste privukli bubamare, sadite anđeliku, mirođiju, komorač i hajdučku travu.

Zlatooke
Pripadaju redu mrežokrilaca i mogu se naći u usevima i zasadima u organskoj poljoprivredi. Imaju specifičan izgled (nežno telo najčešće zeleno sa dugim mrežastim krilima) te se lako prepoznaju. Kod nas su najčešće vrste Chrisoperla carnea Step. i Chrisopora perla. Odrasle jedinke se hrane nekatrom, polenom i mednom rosom, dok su larve značajni predatori lisnih vaši, tripsa, leptirastih vaši, grinja, kao i jaja leptira, tvrdokrilaca i grinja. U toku svog razvića jedna larva može da pojede do 500 biljnih vašiju, 500 jaja leptira ili 1200 jaja pregljeva.

Muve guseničarke
Ova vrsta mušice ubija gusenice tako što se zariva u njih i ubija ih iznutra. Ako želite da ih privučete, sadite mirođiju, peršun ili slatku detelinu.

Bube grabljivice
Ova vrsta napada skoro sve insekte. Karakteriše je brzo kretanje i crno-bela šara na leđima. Ova vrsta insekata voli bele rade i hajdučku travu.

 Agroinfo.rs

Insekti koji uništavaju štetočine u našim baštama

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Međunarodna regata „Vode Vojvodine“ ove godine biće održana od 24. juna do 3. jula, 12. put, na kanalu Dunav-Tisa-Dunav. Prijave za učešće otvorene su do 20. maja.

Zasadi šljiva se u našoj zemlji nalaze u fenofazi razvoja plodova, od rasta plodnika do drugog opadanja plodova (71-73). Pregledima zasada šljiva registrovano je prisustvo položenih jaja šljivinog smotavca (Grapholita funebrana), odnosno štete prouzrokuju larve koje se ubušuju i hrane unutar plodova, a napadnuti plodovi prevremeno opadaju

Poleganje rasada predstavlja bolest koja zahvata mlade sadnice povrća, začinskog i lekovitog bilja, kao i cveća. Kada dođe do infekscije, mlada sadnica retko preživi, a dešava se da se čitave grupe sadnica zaraze. Ipak, infekciju je moguće izbeći na vreme.

Kupus je veoma zdrav i pun vitamina, ali da bi uspeo u bašti nije samo potrebno brinuti o njegovom uzgoju, već je vrlo važan njegov položaj u odnosu na ostale zasejane kulture, odnosno, važno je koje ga biljke okružuju.

U zavisnosti od vremena setve, usevi suncokreta se nalaze u fazi od klijanja do 2 lista razvijena (BBCH 09-12). Pregledom ovih useva je uočeno prisustvo odraslih jedinki kukuruzne pipe (Tanymecus dilaticolis) i peščara (Opatrum sabulosum) u većim brojnostima u odnosu na prethodne godine.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета