Šta su lišajevi i kako ih suzbiti na voćkama?

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Lišajevi se javljaju skoro na svim voćnim vrstama naravno i na zapuštenim voćnjacima. Posebno se javlja na jabuci, šljivi, orahu i kruški.

Što je u suštini lišaj? Lišajevi (Lichenes) je vrlo specifična zajednica dva organizama (alge i gljive), koji žive u tzv. simbiozi ili suživotu, od kojeg oba ova organizma imaju zajedničku korist. Od algi su zastupljene uglavnom zelene ili modrozelene alge (Chlorophyta i Cianophyta), a od gljiva najčešće gljive mešinarke (Ascomycotina), čija se plodna tela (askusi) vrlo lako uočavaju u unutrašnjosti tela lišaja. 

Lišaj kao zajednica funkcioniše tako da alge fotosintezom stvaraju organske materije, a gljiva nabavlja vodu i mineralna hraniva, pa se tako nadopunjuju. Lišajevi žive samo na površini biljnih organa ali od biljaka ne uzimaju vodu i hranjiva, što znači da ne ulaze u biljno tkivo kao paraziti. Njihova pojava, uprkost tome što nisu paraziti, posredno može izazvati štete na biljkama jer mogu smanjiti životni potencijal biljke, ali i mogu biti pogodno stanište za naseljavanje nekih štetočina. Postoji više od 15.000 vrsta lišajeva, a nauka ih svrstava u vrlo dobre bioindikatore ili biološke pokazatelje čistoće vazduha i sveukupne čistoće staništa i okoline. 

Ako počnu da se javljaju i na mladim, onda je to znak da su te voćke slabije kondicije, odnosno da su oslabljene od raznih faktora nepovoljne sredine. Većina fungicida, pogotovo onih na bazi bakra, prilično ih dobro suzbija, pa se lišajevi iz tog razloga nikada ne javljaju u voćnjacima s redovnom zaštitom fungicidima. Sa druge strane mogli bi smo reći da je njihova pojava na voćkama najbolji znak dobrih ekoloških uslova koji vladaju u voćnjaku. Nikada ne rastu tamo gde je vazduh zagađen i gde postoji rezidua ili ima toksičnih ostataka. Neki lišajevi mogu biti izrazito dekorativni (Usnea spp.), pa su jako omiljeni na ukrasnim drvenastim vrstama u kućnim vrtovima. Spomenuto je na početku da se uglavnom javljaju na stablima i granama šljiva, oraha, jabuka i dr. Na šljivi se pojavljuje najčešće lišaj pod nazivom, Evernia prunastri a na orahu žuti lišaj Xanthoria parietina. Na njih dobro deluju svi bakarni fungicidi, pa se kasnim zimskim prskanjem i tretiranjima na početku vegetacije, koja se redovno sprovodi u voćnjacima, ujedno suzbijaju i lišajevi. Ostale hemijske mere suzbijanja nisu potrebne.

 

Izvor:.psss.rs

Šta su lišajevi i kako ih suzbiti na voćkama?

Komentari

stromectol tablets for dogs Tamoxifen paterson tamoxifen Special internet prices

However, lymphoma not associated with FeLV is still the most common cancer in older cats, affecting felines aged 8 to 12 years doxycycline for fish The exclusion of RCTs in children and adolescents DelBello et al

We then analyzed REACTOME, KEGG, and GSEA hallmark enrichment Methods of the DEGs identified at each stage lasix generic The cost of battling the since it started with a July 4 lightning strike climbed to 4

Cell 137 1001 1004 60 ivermectina stromectol precio To this end, we monitored the differential expression of pro apoptotic proteins Bim, Bad, and anti apoptotic protein Bcl 2

Carmen tusQIKCzgsqysAzvUV 5 21 2022 nolvadex pct dosage

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Proizvođači borovnica i suvih šljiva u Srbiji zadovoljni su mogućnošću da to voće izvoze u Kinu bez carine, nakon stupanja na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini sa tom zemljom.

Da vaši mališani unesu vitamine kroz zdravi sladoled od svežeg voća.

Zahlađenje sa kišom u odnosu na protekle dane ne bi trebalo da naudi ranim sortama voća, procvetalog usled toplog vremena krajem februara sve dok ne nastupi naglo snižavanje temperature ispod nule.

Borovnice su toliko blagotvorne, da zaslužuju mesto u ishrani čak i kada su van sezone. Da biste uživali u njima tokom svih 12 meseci u godini, možete da zamrznete sveže ili da kupite već smrznute bez dodanih sastojaka

Po proizvodnji maline Srbija je u 2022. godini ostvarila treće mesto na globalnom nivou, odmah iza Rusije i Meksika.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета