ZDRAVLJE UMESTO PRLJAVE TEHNOLOGIJE: Evo koliko bi poljoprivreda donela dolini Jadra za razliku od Rio Tinta

Foto: Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

Projekat kompanije Rio Tinto, koja je poslednjih meseci predmet svekodnevne rasprave i koja navodno neće imati nikakav angažman u Srbiji, imao bi višestruko manju korist u našoj zemlji u odnosu na poljoprivrednu proizvodnju u tom kraju.

Australijska kompanija koja je trebalo da se bavi iskopavanjem litijuma u dolini Jadra i koja bi sa sobom. prema tvrdnjama mnogih stručnjaka, ostavila ekolišku katastrofu i potpuno devastiranu prirodu zapravo bi našoj zemlji donela višestruko manju korist u odnosu recimo na pokretanje poljoprivredne proizvodnje u istoj regije.

Primera radi, Srbija bi radom kompanije Rio Tinto godišnje ubirala od 7 do 30 miliona evra, dok bi korist naše zemlje od poljoprivedne proizvodnje na istom području, koje je inače izuzetno pogodno za ove svrhe, bila 80 miliona evra na godišnjem nivou. Osim toga, proizvodili bi hranu koji bi ljudi jeli, priroda bi bila zdrava i očuvana, a stanovništvo bi ostalo na svo ognjištu.

Ovo je još jedan dokaz koliko je poljoprivreda važna za nas i našu zemlju i koliko moramo da se potrudimo da očuvamo naše zemljište, vodu i vazduh ako želimo da mi, naša deca i unuci živimo zdravim žvotom i u zdravoj Srbiji.

Agroinfo.rs

ZDRAVLJE UMESTO PRLJAVE TEHNOLOGIJE: Evo koliko bi poljoprivreda donela dolini Jadra za razliku od Rio Tinta

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, zasejano je manje parcela nego prošle godine, zemljište je nedovoljno nađubreno, seme je korišćeno sa "tavana", a ne deklarisano, pa se dogodine ne može očekivati dobar rod, rekli su danas poljoprivrednici

Sredstva predviđena za poljoprivredu u budžetu za sledeću godinu dovoljna su za sva predviđena direktna davanja u okviru podsticaja u poljoprivredi, izjavila je danas državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Milica Đurđević.

Otopljavanje pogoduje poljoprivrednim štetočinama, jer mogu da ubrzaju razmnožavanje, prežive zimu i migriraju dalje ka severu. Priča o širenju insekata i drugih štetnih vrsta tek će da dobije na značaju, ocenila je naučnica Sandra Krengel-Horni.

Od uvođenja elektronskog sistema i početka primene zakona u januaru 2019. godne, broj legalno angažovanih sezonskih radnika povećan je više od 20 puta

Poljoprivrednike u Srbiji najviše muče višak mleka i mlečnih proizvoda na zalihama, kao i pad cene pšenice koji je došao iz Evrope, izjavila je ministarka poljoprivrede napominjući da su dogovorene mere usmerene na prevazilaženje tih problema

Poljoprivrednici u Srbiji će sledeće nedelje izaći na protest upozorenja, blokadom puteva na više mesta, ako država ne ponudi rešenja za probleme sa viškovima mleka i žitarica, izjavio je danas predsednik Udruženja odgajivača goveda u centralnoj Srbiji Milija Palamarević.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета