Калцијум, фосфор и витамин Д за правилан раст бројлера

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Калцијум, фосфор и витамин Д су материје које су неопходне за правилан раст и нормалан развој костију. Висок интензитет пораста савремених бројлера и њихова повећана телесна маса, чине исхрану фосфором и калцијумом данас битнијом него икада.

Проблем смањене чврстоће костију пилића наноси велике губитке бројлерској индустрији, било кроз повећан морталитет или кроз смањење квалитета трупова током кланичне обраде. Познати симптоми недостатка калцијума су смањена конзумација хране слабији прираст, деформитет костију, повећан степен базалног метаболизма и повећана подложност унутрашњим хеморагијама. У нормалним околностима усвојивост Ца није проблем а код бројлера се ретко може приметити, изузев ако постоје проблеми квалитета сточне хране. Већина проблема се јавља као последица вишка Ца или мањка усвојивости П.


У практичној исхрани, много је значајнији однос Ца и П него њихов апсолутни ниво у оброку. Чак и мали поремећај у балансу Ца и П могу довести до метаболичког дебаланса. Поред нарушеног односа Ца и П, у пракси се често јавља дефицит П у храни.

Уобичајени симптоми недостатка фосфора су смањена конзумација хране, слаб пораст, слабост и деформитет ногу. Највећи проблеми који се јављају код исхране фосфором везани су за недовољан ниво усвојивости фосфора. Зна се да је усвојивост П из биљних хранива око 30-35%, пошто се преостали део у биљама налази у облику фитинског П који није искористив за живину.

Неоргански извори П ипак остају основно решење за обезбеђење неопходне количине П. Они могу бити веома различити у погледу садржаја укупног и искористивог П. За правилно одређивање количине Ца и П која ће се додати у смеше, неопходно је познавати:

- Потребе пилића;
- Садржај Ца и П у биљним и минералним хранивима;
- Искористивост П из поменутих хранива.
Потребе пилића у Ца и П одређене су у биолошким огледима и дате су у технологијама производње бројлерских пилића различитих провенијенци. У пракси се од неорганских извора Ца и П најчешће користе дикалцијум и монокалцијум фосфати. У исхрани пилића може се користити и моноамонијум фосфат, али се због присуства амонијачног азота ово храниво углавном употребљава за друге врсте домаћих животиња.
Поред одређивања садржаја Ца и П у минералним хранивима, потребно је одредити и биолошку усвојивост П, односно његову искористивост од стране животиња.
На крају би се могло закључити да је додавање Ца и П из минералних хранива неопходно да би се задовољиле потребе товних пилића. Посебну пажњу треба обреатити на садржај П у оброку и на садржај усвојивог П, који варира од хранива до хранива.

У случају појаве проблема који указују на дефицит једног од ова два елемента, обавезно је извршити анализу минералних хранива, као и хемијску анализу комплетног оброка, ради утврђивања евентуалног дефицита у храни. Уколико ове анализе не укажу на недостатак П, проблем треба тражити у његовој недовољној усвојивости, што се може потврдити само биолошким огледом.

Izvor: agroinfonet.com

Калцијум, фосфор и витамин Д за правилан раст бројлера

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Vlasti u Mađarskoj ubile su više od 91.000 pataka nakon što su objavile izbijanje teškog virusa ptičjeg gripa (H5N1) na farmi u blizini rumunske granice, saopštila je danas Svetska organizacija za zdravlje životinja (OIE).

Arizonoza je akutno i hronično oboljenje najčešće kod ćurića, ali se može javiti i kod pilića ili odraslih jedinki, mada su takvi slučajevi ređi. Ovo oboljenje je ranije bilo poznato pod nazivom Paracolon infection.

Pre nego što bacite limunovu koru, pošto ste iscedili sok ili ga stavili u salatu, dva puta razmislite jer je kora limuna veoma korisna.

Grčevi u mišićima mogu da se jave u toku aktivnosti, mirovanja, čak i da probude iz sna, te da budu vrlo neprijatni i bolni. Ove prirodne namirnice će vam rešiti problem sa grčevima.

Dobro planiran i izbalansiran obrok u stočarstvu može značajno doprineti smanjenju troškova.

Vitamin D je izuzetno važan za normalno funkcionisanje našeg organizma, a određeni znakovi u telu nam ukazuju na njegov nedostatak.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета