Opština Pećinci besplatna analiza zemljišta za sva registrovana gazdinstva

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

U atarima pećinačke opštine ovih dana u toku je uzorkovanje zemljišta, koje i ove godine besplatno za sva registrovana gazdinstva u opštini sprovodi Udruženje poljoprivrednih proizvođača opštine Pećinci uz podršku pećinačke lokalne samouprave i opštinske Agencije za razvoj, a u saradnji sa Poljoprivrednom stručnom službom Sremska Mitrovica, prenosi portal opštine Pećinci.

Ovogodišnja akcija besplatne kontrole plodnosti zemljišta započela je krajem septembra i sprovodi se u svim naseljima pećinačke opštine, a po rečima Marijane Panić predsednice opštinskog Udruženja biće urađeno oko 300 besplatnih analiza.

– Zahvaljujući pre svega finansijskoj podršci opštine Pećinci u prilici smo i ove godine na pomognemo našim poljoprivrednim proizvođačima i da sprovedemo akciju besplatne analize zemljišta za koju se prijavilo više poljoprivrednika nego prošle godine. S obzirom da je analiza u toku poljoprivredni proizvođači još uvek imaju vremena da se, ukoliko to nisu učinili, prijave za besplatnu analizu zemljišta – rekla je Panić i dodala da su analize od, do sada uzetih, uzoraka već pristigle u Udruženje, kao i da poljoprivredni proizvođači mogu lično da ih preuzmu dolaskom u prostorije Udruženja

Do sada su uzorci uzeti sa njiva u Sibaču, Karlovčiću, Ašanji, Obrežu i delu Šimanovaca, a kako nam je rekao Milan Milić iz PSS Sremska Mitrovica, ukoliko im vremenski uslovi budu išli na ruku, ove nedelje bi trebalo da se završi uzorkovanje na svim preostalim parcelama na teritoriji pećinačke opštine.

– Svake godine kroz naš savetodavni rad organizujemo zimska predavanja na kojima poljoprivrednim proizvođačima uručimo analize zemljišta koje su urađene, uz objašnjenje i savete. Međutim, ove godine nije preporučeno da se organizuju takvi skupovi, pa ćemo savetodavstvo svesti na kontakt telefonom ili lični kontakt sa pojedinim gazdinstvima. Pećinačko Udruženje poljoprivrednika nam u tome dosta pomaže, tako da sve urađene analize mi dostavljamo njima, a oni dalje kontaktiraju poljoprivrednike i, ukoliko im je potrebno dodatno objašnjenje ili savet, upućuju ih na nas. Drago mi je da već dugi niz godima imamo ovako dobru saradnju sa Opštinom Pećinci i opštinskim Udruženjem poljoprivrednika i nadam se da će se tako uspešna saradnja nastaviti – izjavio je Milić.

Jovica Petković poljoprivredni proizvođač iz Pećinaca smatra da je analiza zemljišta neophodna za uspešnu poljoprivrednu proizvodnju, a kako kaže poljoprivrednicima dosta znači jer je besplatna.

– Krećemo sa proširenjem zasada lešnika, a to je proizvodnja koja iziskuje malo ozbiljniji pristup. Od naredne godine prvi put ćemo zasaditi lešnik na ovoj parceli pa smo želeli da vidimo u kakvom je stanju zemlja i šta treba da radimo – rekao je Petković.

Izvor:agrosmart.net

Opština Pećinci besplatna analiza zemljišta za sva registrovana gazdinstva

Komentari

  • Od KevNak
  • 2021-01-03 03:36:00

Cialis Offerta Levitra Generico

Bluepharma Kamagra buy ivermectin for humans online

ivermectin 3mg price Kamagra Tabletten Wirkung

stromectol buy Utidelone plus capecitabine vs capecitabine alone had effectiveness in 1 3 and 5 year time horizons; The incremental QALYs were 0

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Član Upravnog odbora Udruženja proizvođača malina i kupina u Srbiji Zoran Stojanović pozvao je danas Komisiju za zaštitu konkurencije da ispita da li su otkupljivači kupina dogovorom, preko noći, oborili cenu tog voća sa 180-200 dinara na 120 dinara po kilogramu ili će blokirati hladnjače i puteve.

Opština Pećinci raspisala je javni oglas za davanje u zakup i na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, a pravo učešća imaju sva pravna i fizička lica koja ispune odgovarajuće uslove.

Nove elektronske fiskalne uređaje, najkasnije od maja, moraće da imaju i pojedina poljoprivredna gazdinstva. Ona koja vode poslovne knjige i barataju – kešom. Individualni poljoprivredni proizvođači, koji prodaju sopstvene prozvode, u ne tako velikim količinama, i dalje su oslobođeni evidentiranja prometa preko fiskalnog uređaja

Četvrti po redu Sajam kulture mladih na selu pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Opštine Pećinci biće održan od 3. do 24. decembra.

Domaće voće i povrće uveliko je na tržištu. Sudeći po cenama u većim gradskim centrima, čini se kao da nije proizvedeno u ovdašnjim plastenicima, voćnjacima i na njivama.

Pandemija je širom sveta povećala različite protekcionističke mere, ograničavanje uvoza kao i izvoza poljoprivrednih proizvoda. Ovome su poslednjih godinu dana pribegle mnoge država kako bi u vreme ekonomske krize štitile svoja tržišta i domaće proizvođače.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета