Черимоја: Егзотично воће можете гајити и код куће

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Черимоја је занимљиво егзотично воће које датира још од старих Инка, а толико је квалитетно да су га некада смели јести само владари. Позната је још и као тропска јабука, а укус јој је комбинација банана, ананаса и кокоса, док некима чак има укус и слатке жвакаће гуме.

Черимоја (Цхеримоyа) је код нас још релативно непозната биљка. Ово егзотично воће вуче корене од рода Аннона, породице Аннонацеае. Воћка је пореклом из Јужне Америке, тачније с Анда. Успева у суптропским подручјима широм света, а највећи комерцијални произвођач данас је Шпанија.

Морфологија
Стабиљка и лишће

Листови су јој дуги од 5 до 25 центиметара, а ширине од 3 до 10 центиметара и углавном су зашиљени на крајевима те заобљени у близини стабљике листа. Листови су прекривени длачицама. Стабљика је влажна и дрвенаста, а може нарасти и до 9 метара, али се најчешће орезује на око пет метара ради лакшег неговања.

Цвеће

Стабло има врло бледо зелене, меснате цветове. Дуги су 3 центиметра с врло јаким воћним мирисом. Сваки цвет има три вањске, зеленкасте, дугуљасте, пупољне латице и три мање, ружичасте унутарње латице са жутим или смеђим ситно матираним длачицама споља. Цветови се појављују на гранама насупрот листовима, појединачно, у пару или групама од по три. Пупољци су дугачки 15-18 милиметара, при дну ширине 5-8 милиметара.

Плод

Ово егзотично воће величином је слично грејпу и има кремасто, бело и слатко наборано месо унутар ког се налази доста великих црних семенки. Оивичено је зеленом, тврдом кожом. Кожа и семенке отровне су када се здробе, тако да нису јестиве код овог воћа.

Укус сличан банани и ананасу
Егзотика овог воћа је и у изгледу који можемо упоредити с артичоком, али и јагодом, док јој је укус сличан банани, кокосу и ананасу. Осим тога, често се упоређује с укусом слатке жвакаће гуме.

Узгој
Дрво успева у тропским подручјима на висинама од 1.300 до 2.600 метара надморске висине. Иако је осетљиво на мраз, захтева и раздобља нешто хладнијих температура. У медитеранској регији узгаја се углавном у јужној Шпанији, Португалији и Италији.

Млада стабла требало би да буду смештена у размацима од 7,5-9 метара обогаћена органским материјалом. Првих неколико година млада се стабла наводњавају сваких 15 до 20 дана, осим зиме, када их треба пустити да мирују. Идеално би било око четири месеца. Исто тако наводњавање се прекида чим плод почиње сазревати.

Дрво је у великим количинама отпорно на паразите.

Нутритивне вредности
Черимоја у себи садрже висок ниво влакана, гвожђа и ниацина. Садрже и снажне цитотоксине, богате су витамином Ц, природним антиоксидансом, али и витамина Б6, а у себи не садрже холестерол. Ово воће пружа висок ниво калијума, минерала, бакра, магнезијума и мангана.

Нека од лековитих својстава су да помаже у борби против рака, користи се против паразита, али и против кожних болести. Ово воће помаже јачању организма, помаже телу да се одупре инфекцијама те у контроли откуцаја срца и крвног притиска.

Узгој черимоје код куће
Садња

Црне семенке оперите и оставите неколико дана да се осуше. Затим их посадите у посуду и покрите слојем земље дебљине око 1 цм. За сетву је погодан тресетни супстрат помешан с песком или готов сетвени супстрат. Умерена влажност и топлина помоћи ће да семенке брзо проклијају.

Заливање и ђубрење

Младе биљчице заливајте само добро одстајалом, млаком водом, редовно и умерено, а код старијих пустите да се земља између два заливања мало осуши. Почните прихрањивати тек кад се саднице добро разрасту, у летњим месецима једном недељно, а зими је довољно све четири недеље.

Светлост и топлина

За узгој је најпогодније место на осветљеном прозору. Лети јој одговара сунчано и заштићено место на отвореном. Младе биљке ипак треба у почетку заштитити од директног сунца.

Земља и пресађивање

Погодна је свака уобичајена земља за лончанице, тресетни супстрат или мешавина тресета, глине и песка. Младе биљчице пресадите појединачно кад израсту до висине од 10 цм. Касније их пресађујте сваке две године. Употребите глинене цветне лонце. Пре пресађивања на дно наспите слој шљунка. Будући да ће биљка временом израсти, саветујемо вам да је правовремено орезујете.

Izvor:agroklub.rs

Черимоја: Егзотично воће можете гајити и код куће

Komentari

bulky disease do you need a prescription for propecia A bone marrow failure syndrome panel was also performed and was normal

best price for generic cialis The co localization indices calculated for each localization individually are used to plot a co localization map and averaged to obtain a mean co localization index per synapse for both channels

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Nije baš svaka vrsta ribe zdrava kao što većina misli. Neke su posebno rizične za trudnice, decu, ali i odrasle ljude.

Verovali ili ne, ovo egzotično voće koje dolazi iz Afrike, a zove se kivano, može se uspešno gajiti i u našim uslovima. Seje se krajem aprila, početkom maja, nije preterano zahtevna, a uspeće čak i u saksiji.

Zeolit nije neki konkretan prah, već ime za oko 200 raznih minerala koji se mogu naći u prirodi. Njegovo delovanje u humanoj medicini se još uvek pomno istražuje, a stručnjaci za ishranu objašnjavaju koliko je on zaista zdrav.

Ukoliko niste znali,pored belog postoji i crni pirinač, a jedna legenda kaže da je u staroj Kini ova vrsta jela bila toliko dragocena da su smeli da je konzumiraju samo pripadnici kraljevske porodice.

Zima je period čestih prehlada, pa je jačanje imuniteta ključna stvar! Ovaj napitak je idealan za jačanje zdravlja svih generacija.

Učinite vašu kožu mekanom i nežnom, sprečite pojavu mitisera. Paradajz je bogat vitaminima, kao što su vitamini A, C, E, K i B6, koji pružaju koži potrebnu ishranu

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета