Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Grejpfrut je veliki plod nalik narandži koji pripada porodici citrusnog voća.

Grejpfrut novi dodatak ovoj porodici, jer je ova biljka nastala prirodnim ukrštanjem narandže i pomelo biljke. Pomelo se još ponekad naziva Kineskim grejpom.

Danas se grepfrut gaji u gotovo svim tropskim i suptropskim krajevima, a izvozi se svuda u svetu. Postoji više vrsta grejpfruta, a najpoznatije su one sa crvenom, roze i belom pulpom.

Ljuska grejpa nije mnogo različita od one narandžine, ali njegovo meso dolazi u raznim bojama, od bele do pink ili crvene. 

Sok od grejpfruta sadrži citrusnu kiselinu, prirodne šećere, i esencijalna ulja kao što su limonen, pinen i citral. Takođe ima i pomenutu visoku koncentraciju vitamina C, kao i ostale vitamine u manjim koncentracijama: vitamine A i B kompleksa, kao i vitamina E i K.

Što se tiče minerala, konzumiranjem ovog voća se mogu uneti veće količine kalcijuma, folne kiseline, fosfora, i kalijuma. 

Konzumiranje:

1. Odaberite grejpfrut na isti način kao kada biste birali narandže. Na blagi pritisak rukama, grejpfrut bi trebao da reaguje tako što se brzo vrati u svoj prvobitni oblik. Ako ste u prilici da birate, kupite ružičaste i crvene varijante grejpa, koje su malo slađe od žutog grejpfruta.
2. Držite ih na sobnoj temperaturi pre no što hoćete da napravite sok da biste uspeli da izvučete najviše od njih. Odsecite ih na pola i oljuštite koru.
3. Ako vam je ukus previše gorak ili previše kiseo, pomešajte sok od grejpfruta sa sokovima drugih svežih voćki ili dodajte mu malo meda.

Grejpfrut je takođe zdrav i efikasan jer:
– ublažava i sprečava simptome gripa

– ima diuretsko dejstvo

– sprečava zatvor

– jača ćelije organizma

– sprečava anemiju

– smanjuje krvni pritisak

– smanjuje nivo šećera u krvi, tako da se preporučuje osobama koje boluju od dijabetesa

– otklanja insomniju (nesanicu)

– smanjuje rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti

– ima antiseptičko dejstvo

– jača desni i sprečava pojavu karijesa

– eliminiše crevne parazite

Sada kada znate koje su prednosti grejpfruta za zdravlje, preporučujemo vam da ih iskoristite. Konzumirajte sveži grejp, a možete ga kombinovati i sa drugim voćem.

Izvor:zdravisimo.com

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Marbolo poreklom sa Filipina. To je biljka koja je rasprostranjena u šumama koje se nalaze na maloj ili srednjoj nadmorskoj visini. Sa Filipina se izvozi u mnoge zemlje, a uzgaja se u Tajvanu, Maleziji,Sumatri i Javi i ostalim zemljama sa tropskom klimom.

Crni slez je dvogodišnja, a u pojedinim slučajevima i višegodišnja biljka, koja je uveliko zastupljena na našim prostorima

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета