POMELO najkrupnije citrusno voće bogato vitaminima

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Nazivaju ga tajlandskim ili kineskim grejpfrutom, ali nije kiseo poput grejpfruta – slatkastog je ukusa i malo čvršći.

Pomelo (Citrus maxima ili Citrus grandis) postoje tri varijante ovog tropskog voća: beli, roze i crveni. Roze i crveni su slađi od belog. Ono sadrži vitamine C, A, B1, B2 i B12, a od minerala najzastupljeniji je dragoceni kalijum. Osim njega prisutni su kalcijum, gvožđe, bakar, fosfor, magnezijum i cink. Ipak, ono što će najviše interesovati one koji drže do linije, jeste sadrži li voće pomelo kalorije.

Plodovi pomela nedeljama mogu da stoje na sobnoj temperaturi, a na temperaturi frižidera mesecima. U Kini plodove pomela koriste za jačanje pluća i slezine. Pomelo se može koristiti portiv alergije, dijareje, malignih oboljenja, kao i za negu kože i kose. Pomelo voće je sjajno i kada je uklanjanje akni i bubuljica u pitanju, jer normalizuje proizvodnju sebuma. To je svakako odlična vest za one koji traže prirodnu alternativu skupim kremama i pomadama.

Kinezi prave prirodne lekovite preparate od ovog voća: od semenki, cvetova, zrele kore i komada mladog voća, obično tako što ih osuše.  U Beogradu ima dosta kineskih restorana, te ako želite da probate neko jelo sa pomelom, potražite kineski restoran u Beogradu sa pomelom u svom jelovniku.

Voćka pomelo je najkrupniji citrus, i pored njegove veličine, velika razlika postoji i u ukusu ovog citrusa. Upravo je to ono što ga razlikuje od ostalih citrusnih voćki, najveći plod pomela može da teži i do 5kg. 

Da biste znali kako da ga jedete potrebno je:

- Odsecite gornji deo voćke, tako što nožem lagano zasečete koru. Pri tom pazite da „kapica“ bude isključivo deo kore, jer ne bi trebalo da oštetite unutrašnji deo ploda.
- Zasecite koru sa nekoliko vertikalnih linija, i to oko pola centimetra u dubinu. Povucite kriške ka napolje tako da se plod skroz „otvori“. Videćete unutrašnji deo koji je blage svetloružičaste boje.
- Uklonite koru u potpunosti. Ostaće meso koje je nešto manje veličine, obzirom da je kora debela, pa to ne treba da vas začudi.
- Prepolovite voćku rukama. Nakon toga možete odvojiti sve delove, kao kad jedete pomorandžu.
- Skinite membranu sa svakog dela. Ovo je preporučljivo za one koji ne vole gorak ukus. Jednostavno prstima oljuštite voćku i odstranite membranu, jer se ona lako skida sa mesa.

Preporučujemo - da pri kupovini pazite da je kora zelene boje i da nema fleka niti oštećenja, kako biste bili sigurni da su citrusi u potpunosti ispravni. 

Oprez: Oboleli od hipotenzije trebaju umereno da konzumiraju ove plodove, jer on snižava krvni pritisak. Od neželjenih efekata mogu da se jave pospanost, blaga vrtoglavica, učestalije mokrenje i mučnina. 

 Agroinfo.rs

POMELO najkrupnije citrusno voće bogato vitaminima

Komentari

Systolic and diastolic blood pressure were each significantly reduced in the spironolactone group and unchanged in the placebo group at 4 months priligy medication

finasteride hairline Ant Queen obviously accepted

  • Od QeDtrb
  • 2023-07-26 13:26:26

Association of Skin Cancer and Indoor Tanning in Sexual Minority Men and Women how do i get viagra

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ranije su nazivane magičnim biljkama zato što su samo mogle da izniknu same od sebe nakon kiše. Nakon otkrivanja novih vrsta pečuraka, ljudi su počeli da ih uzgajaju kako prirodno, tako i veštački i njihovu proizvodnju su komercijalizuju.

Danas je kajgana sa slaninom većini omiljeni doručak, navika i potreba.

Drvo voćke raste u prašumi severne Amerike, a dostiže visinu od 3.5 do 6 metara. Cupuacu je za starosedioce osnovni izvor hrane tokom kišne sezone,

Istorija primene kobiljeg mleka ide još od Kine, gde su ga upotrebljavali pre 3000 godina kao čudo medicine. Zvali su ga “božanskim nektarom”. Opisuju da isceljuje i jača imuni sistem.

Crni javor nalik drvetu pripada porodici javora. Med od crnog javora koristan je pčelarski proizvod koji se dobija iz nektara cvetova višegodišnjeg grmlja tatarskog crnog javora (crni javor ili javor). Biljka meda cveta sredinom maja i traje ne više od tri nedelja, nakon čega započinje pumpanje proizvoda.

U ishrani čoveka koristi se sve što peršun daje, list, plod, stabljika i koren. Uglavnom poznata kao  “obična začinska biljka” dok se ne upoznate sa svim njegovim blagodetima jedna od njih je peršunov uticaj na mršavljenje. 

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета