Foto:Wikipedia

Foto:Wikipedia

Đurđevača (Tricholoma Georgi) jedna je od retkih vrsta koju treba tražiti u dubokoj travi. Đurđevača je i jedna od najboljih vrsta gljiva za kombinovanje sa mesom, kao i za čorbe...

Veoma interesantna prolećna vrsta koju, kada jednom pronađete, možete brati na istom mestu godinama.

Šešir je četiri do 10 centimetara širok, kod mladih konveksan, zatim raširen, povijene ivice, a pod starost na sredini udubljen. Boja šešira je bela do krembela (boja pavlake). Za suva vremena koža šešira je (što se retko dešava jer raste u vlažno doba godine) baršunasta, za vreme kiša klizava. 

Listići su prirasli sa jarkom ili zubcem, karakteristično uski, samo nekoliko milimetara široki, gusti, sa celom oštricom, istobojni s klobukom, no još svetliji od njega.

Stručak je od 4-8/1-3 cm, valjkast ili u donjoj polovini zadebljan, go, ponekad vlaknasto izkrzan i uzdužno izbrazdan. Gotovo bijel, tvrd i pun.

Meso: belo, nepromenljivo, miriše na sveže brašno veoma intenzivno, ukus prijatan. 

Raste u grupama, praktično nikada pojedinačno, u krugovima ili cik-cak linijama pod grmljem uz ivice šuma ili po bagremovim šumama, često u dubokoj travi. Rast nije vezan ni za kakvo konkretno drvo. 

Raste u proleće, tokom aprila i početkom maja, do Đurđevdana po čemu je gljiva i dobila ime. Vrlo retko ju je moguće naći i u jesen. 

Đurđevača je jedna od najboljih vrsta za kombinovanje sa mesom, kao i za čorbe ali nije pogodna za sušenje i salate. 

Zamena za neku nejestivu ili otrovnu vrstu je malo verovatna samo ako se povede računa o vremenu i mestu rasta te o intenzivnom mirisu na brašno. Jer, otrovne gljive koje mirišu na brašno rastu kasnije u toku godine i u šumi ili su značajno sitnije gljive.

Izvor: natura.rs

Đurđevača

Komentari

hcg and nolvadex pct Treating or replace every part of emergency service calls and meet or removing winery wastewater requires customized and running.

doxycycline penicillin allergy Rapid IV infusion associated with hypotension, bradycardia, syncope, cardiac arrest, cardiac arrhythmias, sense of oppression or heat waves, tingling sensation, vasodilation.

Amelia VNjXhGxpljLFBx 6 20 2022 lasix for chf

Mayer SE, et al cheap cialis generic online

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Rani hrčak (lat. Gyromitra esculenta) je prolećna gljiva koja pripada razdelu Ascomycota, a porodici Discinaceae.

Jestive gljive mogu se pripremiti sa različitim namirnicama,kombinovati sa povrćem,mesom itd ili samostalno. Imajte na umu da je najbolje da se koriste dok su sveže

Bodljasta gljiva ili bodljikava gljiva (lat. Lycoperdon echinatum) se sreće u listopadnim šumama i to najčešće bukovim ili na vrištinama.

Kod nas je poznata pod nazivima: jajčara, kneginja, blagva, rujnica, kajmačara. Blagva spada u pečurke koje imaju dugu istoriju.

Kombuha napitak najbolje da napravite sami ili ako vam je lakše kod nas se moze naći u prodavnicama zdrave hrane. Kombuha napitak ima lekovito dejstvo,blago gazirano je piće sadrži oko 1% alkohola.

Станиште за вргањ су шуме букве, храста, јеле, смрче. Присутан је на светлим и влажним местима, где има пуно траве и маховине и појављује се појединачно или групно. Међутим, станиште се лако нарушава, утицајем људског фактора, највише погрешним сакупљањем.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета