ИЗВОР: Принт Сцреен

ИЗВОР: Принт Сцреен

Kombuha napitak najbolje da napravite sami ili ako vam je lakše kod nas se moze naći u prodavnicama zdrave hrane. Kombuha napitak ima lekovito dejstvo,blago gazirano je piće sadrži oko 1% alkohola.

Za kombuha napitak nije rađeno mnogo studija koje bi podkrepile njegovo dejstvo,ali je jedno sigurno tačno da ovaj napitak ima jako dugu tradiciju prema mnogim izvorima čak se govori da  je duga i 2000 godina.

Rusi su otkrili da ljudi koji koriste Kombuhu ne oboljevaju od raka. Korisna dejstva kombuha napitka su se pokazala u sledećim prednostima po zdravlje:

1.Ima umirujuće dejstvo otklanja stres

2. Koristi se za mršavljenje topi masne naslage.

3.Pomaže u varenju

4. Mnogi misle da ima antikancerogeno dejstvo

5. Dobra je za bubrege,jetru i želudac

6.Jača imunitet

Za razliku od kefira koji se uobičajeno pravi u mleku, ova gljiva se razmnožava u čaju (zato se i zove čajna gljiva) . Ako imate  komad gljive iz kojeg će se razmnožiti mikrobiološke kulture u odgovarajućim uslovima i napraviti novu gljivu možete sami napraviti Kombuha napitak.

 

Priprema napitka :

1 l vode da prokljuca,dodate oko 100-150g šećera i oko 5 do 7g čaja ili 2 puta zahvatite čaj sa tri prsta kažu da je dobro koristiti po mogućstvu zeleni čaj.

Obavezno koristiti staklenu teglu a gljivu držati čistim rukama nikako metalnom kašičicom. Kada se skuvani čaj ohladi sipate ga u teglu,dodajte komad gljive koji imate prekrijte teglu krpom stavite gumicu i držite na sobnoj temperaturi,u mračnom delu ili celu teglu umotajte u nešto. Tako je ostavite da stoji 3 do 4 nedelje.

Videce te kada otvorite teglu nakon 3-4 nedelje da se na površini tegle razvila kombuha. 

Piti je pre jela 3 puta dnevno po 1dl.

Miris napitka podseća na miris sirćeta i to je normalno.  Ukoliko se na gljivi stvorila buđ bacite sve to i počni te iz početka.

Izvor: agroinfo.rs

Kombuha gljiva

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jestive gljive mogu se pripremiti sa različitim namirnicama,kombinovati sa povrćem,mesom itd ili samostalno. Imajte na umu da je najbolje da se koriste dok su sveže

Bodljasta gljiva ili bodljikava gljiva (lat. Lycoperdon echinatum) se sreće u listopadnim šumama i to najčešće bukovim ili na vrištinama.

Kod nas je poznata pod nazivima: jajčara, kneginja, blagva, rujnica, kajmačara. Blagva spada u pečurke koje imaju dugu istoriju.

Đurđevača (Tricholoma Georgi) jedna je od retkih vrsta koju treba tražiti u dubokoj travi. Đurđevača je i jedna od najboljih vrsta gljiva za kombinovanje sa mesom, kao i za čorbe...

Станиште за вргањ су шуме букве, храста, јеле, смрче. Присутан је на светлим и влажним местима, где има пуно траве и маховине и појављује се појединачно или групно. Међутим, станиште се лако нарушава, утицајем људског фактора, највише погрешним сакупљањем.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета