ИЗВОР: Принт Сцреен

ИЗВОР: Принт Сцреен

Kombuha napitak najbolje da napravite sami ili ako vam je lakše kod nas se moze naći u prodavnicama zdrave hrane. Kombuha napitak ima lekovito dejstvo,blago gazirano je piće sadrži oko 1% alkohola.

Za kombuha napitak nije rađeno mnogo studija koje bi podkrepile njegovo dejstvo,ali je jedno sigurno tačno da ovaj napitak ima jako dugu tradiciju prema mnogim izvorima čak se govori da  je duga i 2000 godina.

Rusi su otkrili da ljudi koji koriste Kombuhu ne oboljevaju od raka. Korisna dejstva kombuha napitka su se pokazala u sledećim prednostima po zdravlje:

1.Ima umirujuće dejstvo otklanja stres

2. Koristi se za mršavljenje topi masne naslage.

3.Pomaže u varenju

4. Mnogi misle da ima antikancerogeno dejstvo

5. Dobra je za bubrege,jetru i želudac

6.Jača imunitet

Za razliku od kefira koji se uobičajeno pravi u mleku, ova gljiva se razmnožava u čaju (zato se i zove čajna gljiva) . Ako imate  komad gljive iz kojeg će se razmnožiti mikrobiološke kulture u odgovarajućim uslovima i napraviti novu gljivu možete sami napraviti Kombuha napitak.

 

Priprema napitka :

1 l vode da prokljuca,dodate oko 100-150g šećera i oko 5 do 7g čaja ili 2 puta zahvatite čaj sa tri prsta kažu da je dobro koristiti po mogućstvu zeleni čaj.

Obavezno koristiti staklenu teglu a gljivu držati čistim rukama nikako metalnom kašičicom. Kada se skuvani čaj ohladi sipate ga u teglu,dodajte komad gljive koji imate prekrijte teglu krpom stavite gumicu i držite na sobnoj temperaturi,u mračnom delu ili celu teglu umotajte u nešto. Tako je ostavite da stoji 3 do 4 nedelje.

Videce te kada otvorite teglu nakon 3-4 nedelje da se na površini tegle razvila kombuha. 

Piti je pre jela 3 puta dnevno po 1dl.

Miris napitka podseća na miris sirćeta i to je normalno.  Ukoliko se na gljivi stvorila buđ bacite sve to i počni te iz početka.

Izvor: agroinfo.rs

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Буковаче су печурке које се лако налазе у природи и код нас су врло цењене. Налазимо је у природи након киша, када је топло, али и зими када ретко можемо наћи друге печурке, па је омиљена међу берачима.

Zelena pupavka (Amanita phalloides) jedna je od najotrovnijih gljiva široko rasprostranjena po Europi i izaziva trovanja faloidinskog tipa, to jest onih sa smrtonosnim posljedicama, kod djece u 100% slučajeva. Izaziva oštećenja jetre i prestanak rada bubrega izazvanim delovanjem veoma opasnih otrova amatoksina i alfa amanitin

Ciganska pečurka (Rozites caperatus) rasprostranjena u nekim regijama Evrope, Azije i Severne Amerike.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета