Rasa goveda ANKOLE veličanstvenih rogova

Foto: Pixabay free

Foto: Pixabay free

Zahvaljujući impresivnim rogovima (skoro šest puta dužim od onih kod evropskih pasmina goveda), ova rasa se nekada smatrala inkarnacijom božanske lepote.

Dugoroga goveda Ankole (poznata i kao iniambo) su veličanstvene, elegantne životinje, sposobne da putuju na velike udaljenosti u potrazi za pašnjacima i vodom. Imaju tamnosmeđu dlaku i dugačke bele rogove koji se savijaju prema spolja, a zatim nagore, u obliku lire.

Ankole goveda sa dugim rogovima uzgajaju se u dolini Rift duž granice između Ugande i Ruande (neke su prisutne i u Burundiju) u polusušnoj traci koja se često naziva "stočni hodnik". Ova seoska pasmina čuva se i zbog mesa i mleka. Mleko ima visok sadržaj masti i koristi se za pripremu tradicionalnih proizvoda kao što su jogurt i ghee (bistri puter). Krv se takođe koristi kao sastojak u lokalnoj kuhinji.

Krave mogu dostići težinu od 430 do 540kg, a bikovi od 540 do 730kg. 

Rogovi iako proporcionalno gledajući izgledaju preveliko, oni imaju svoju svrhu, odlični su rashladni uređaj. Krv cirkuliše kroz njih i zatim se rashlađena vraća u tjelo, što ovu rasu čini veoma otpornom na teške vremenske uslove, bilo topli ili hladni. Mogu da opstanu i sa ograničenom količinom hrane i vode.
Veoma su društvena goveda, vole da se odmaraju u grupi gde se osjećaju sigurno. Uglavnom se gaje zbog kvalitetnih rogova.
Zanimljivost je da je Ankole Vatusi sa čak dva svoja predstavnika ušla u Ginisovu knjigu rekorda, bik Ct Vudi, čiji je rogni luk iznosio 103cm, i vo Lurč, sa rognim lukom od 95cm.

Agroinfo.rs

Rasa goveda ANKOLE veličanstvenih rogova

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jedan turski farmer došao je na zanimljivu ideju kako da poveća mlečnost kod svojih krava, a eksperiment mu je bio u potpunosti uspešan.

Mlečna groznica je oboljenje krava koje se javlja u starosnoj dobi 5-10 godina. Grla koja su ranije imala ovu vrstu oboljenja mogu lakše ponovo da obole.

Šorthorn pripada najstarijim privredno značajnim tovnim rasama koje su nastale u 19. veku, i smatra se da je učestvujući u poboljšanju pojedinih rasa ili u stvaranju novih (šarole, rotbunt, luing i druge) imao najveći uticaj na svetsko tovno govedarstvo.

Na izbor odgovarajuće rase utiču različiti klimatski i hranidbeni uslovi, sistem držanja, stepen intenzivnosti u korišćenju, odgajivački ciljevi i sl.

Dobro planiran i izbalansiran obrok u stočarstvu može značajno doprineti smanjenju troškova.

Već 16 godina Udruženje odgajivača simentalske rase goveda u Kragujevcu opstaje i pruža podršku svojim članovima, stalno ih podstičući da se bave ovim poslom.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета