RATARSTVO



Biće parcela na kojima uopšte neće biti prinosa. Od dana setve do današnjeg dana krompir pliva u vodi.


Ova super hranljiva biljka se već hiljadu godina upotrebljava u Aziji za lečenje depresije, poboljšanje plodnosti, ukupnog zdravlja i dobrog raspoloženja. I ova bilјka je bogata proteinima, vitaminima i antioksidanatima.


Pšenicu i druge useve ugrožava trenutni nedostatak vlage što usporava rast biljaka, ali iz Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije kažu da stanje još uvek nije alarmantno.


U Srbiji je u 2022. godini zasejano 732.000 hektara pšenice, a prema rečima zvaničnika, imamo dovoljno hrane i za sebe i za izvoz.


U zavisnosti od vremena setve, usevi suncokreta se nalaze u fazi od klijanja do 2 lista razvijena (BBCH 09-12). Pregledom ovih useva je uočeno prisustvo odraslih jedinki kukuruzne pipe (Tanymecus dilaticolis) i peščara (Opatrum sabulosum) u većim brojnostima u odnosu na prethodne godine.


Površine pod suncokretom u Braničevskom okrugu se stalno povećavaju, a dobra zarada je razlog zbog kog poljoprivrednici idu u ovom smeru.


S obzirom na to da bi zbgo ratnog stanja površine pod suncokretom u Ukrajini mogle da padnu na najniži nivo u poslednjih 13 godina, postavlja se pitanje da li ratari kod nas mogu da povećaju površine pod ovom uljaricom i iskoriste dobru cenu.


Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, domaći krompir je u januaru bio više nego duplo skuplji u odnosu na isti mesec prošle godine, tačnije cena mu je porasla za 118,7 odsto.


Genetski nemodifikovana soja je proizvod koji je sve traženiji u razvijenim zemljama, a isključivo takva se proizvodi na Institutu za ratrstvo i povrtarstvo u Novom Sadu. Poslednja u nizu saradnja sa institucijama iz inostranstva je ostvarena kada je potpisan ugovor sa distributerima iz Kanade, saopšteno je iz ovog Instituta.


Ne računajući setvu šećerne repe koja je već počela, setva ostalih primarnih poljoprivrednih kultura bi trebalo da počne u aprilu. Sve oči su uprte u poljoprivrednike od kojih se očekuje da posao obave valjano, kako bi u žetvi imali što bolje prinose i tako obezbedili dovoljno hrane za domaće potrebe i za izvoz.


Setva šećerne repe trebalo bi da se obavi u martu, ali su zbog visokih cena repromaterijala ratari u dilemi da li da je uopšte obave.


Ova drevna žitarica naziva se još i rumenika, šćir ili štir, a po izgledu dosta podseća na proso.


Kriza u Ukrajini donosi sa sobom ogromne poremećaje na svim nivoima, a svetski ekonomisti su izjavili da ćemo se susresti sa najvećom nestašicom žita u istoriji.


Ministarstvo trgovine ponudilo je pšenicu i brašno iz robnih rezervi po subvencionisanim cenama. Cena pšenice iz robnih rezervi, iznosi 25,30 dinara po kilogramu, uključujući PDV, a proizvođači hleba po subvencionisanim cenama mogu kupiti brašno “T-500” iz robnih rezervi po ceni od 33 dinara za kilogram uključujući PDV.


Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета