Коза за производњу млека и меса

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Све расе коза, без обзира да ли су специјализоване за производњу млека, производе и месо преко јаради или када се искључе из репродукције.

Козе су од давнина уз људе. Доказано је да су козе међу првим животињама које је човек припитомио. Хиљадама година оне су пратиоци човека. Знатижељне, интелигентне и чисте.
Човек их одгаја због производње млека и меса.

Производња козјег млека

Постоје докази да је коза била прва животиња коју је човек користио за добијање млека. Млеко коза је високовредна намирница која је по саставу слична крављем млеку, али знатно пробављивија. Богато је витаминима и минералима.
У већини земаља козе се сматрају млечним животињама, а Швајцарска се сматра колевком млечног козарства.

Лактација коза по правилу траје од 200 до 300 дана и у том периоду козе дају млека 10 до 20 пута више од своје телесне масе.
Лактација не би смела трајати мање од 240 дана, а на њу утичу раса, исхрана, старост, временске прилике, здравље, начин муже и сезона јарења.

Након јарења постепено се повећава производња млека која је највећа у 2 и 3 месецу лактације, а затим млечност опада.
Након 8 до 10 месеци од почетка лактације производња млека се смањи до те мере, да се може обавити засушење и припрема за наредно јарење.
Козе које се први пут јаре имају знатно мању млечност, а сваким наредним јарењем долази до повећања у производњи млека и она је највећа између 4 и 7 године.
На млечност коза утиче и број јаради. Коза која ојари двојке даје и више млека.

Најпознатије расе коза за производњу млека су: нубијска, ламанчанска, алпска, оберхасли, тогенбуршка и санска коза.

Производња козјег меса

За разлику од других животиња код коза немамо посебно специјализоване расе за производњу меса.Све расе коза, без обзира да ли су специјализоване за производњу млека, производе и месо преко јаради или када се искључе из репродукције.

Козе се не одликују добром производњом меса упоређујући их са осталим домаћим животињама, зато је селекција на ово својство код њих доста занемарена.

Једини прави представник месне расе је бурска коза.

Међу најважније предиспозиције коза у производњи меса убраја се њихова добра репродукција и плодност те њихов дуг производни век. Тако да ће приплодна коза у свом производном веку дати велики број јаради за клање.
Врло често производни век код коза траје десетак година, а понекад и дуже.

Просечни прираст јаради креће се од 200 до 300 грама.
Будући да се већином козе узгајају због производње млека, јарад се кољу доста рано, па су тако јарад товљена млеком у неким државама прави специјалитет. Тако се јарад често кољу с тежином од 5 до 15 кг.

Рандман јаради креће се у просеку од 35-53 % и доста је варијабилно својство а на њега утичу исхрана, раса, пол, старост и још неки други фактори.

Izvor:poljosfera.rs

Коза за производњу млека и меса

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Širom Srbije počele su nestašice mleka. Prazni ili poluprazni rafovi od Beograda, preko Čačka i Kraljeva do Niša.

Na našim prostorima odavno je poznato da kozje mleko jača imunitet, ubrzava metabolizam i štiti kod mnobrojnih bolesti.

Opština Vlasotince raspisala je četiri javna poziva za subvencionisanje registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. Prvi poziv otvoren je za nabavku novih pčelinjih društava i nabavku opreme za pčelarstvo. Podsticaj će iznositi 80 odsto od vrednosti investicije.

Iako je kravlje mleko najzastupljenije i daleko više korišćeno od drugih vrsta, kozje mleko sadrži dragocene sastojke koji ljudima pomažu u ublažavanju problema sa stomakom i kod bronhitisa.

Stajski uzgoj podrazumeva držanje koza u staji tokom čitave godine. Omogućava primenu najsavremenijih tehnologija, mehanizacije i opreme

Kozje mleko i mlečni proizvodi veoma su zdravi i važni za adekvatno funkcionisanje organizma. Danas vam predstavljamo Murciano Granadina rasu koza koja je poreklom iz Španije.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета