Цимет - одличан савезник у борби против гојазности

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Један од најпопуларнијих и најромантичнијих зачина који постоји јесте цимет. Његов веома привлачан оријентални мирис употпуњује укус многих јела, међу којима су наравно и посластице. Већина употребљава цимет за припрему својих кулинарских ремек-дела, мада је мало оних који знају какве све добробити овај зачин пружа. Он помаже у губљењу вишка килограма, па се слободно може сврстати у природно сред

Јутарњи чај ће бити још укуснији ако у њега додате цимет, а с друге стране, одмах ће почети да делује као средство за мршављење. Још је боље ако у чај додате и мед. На једну шољу чаја треба ставити кашичицу млевеног цимета и две кашичице меда.

Уколико комбинацију цимета и меда конзумирате у поподневним сатима, обавезно јој треба додати и ђумбир. Цимет и ђумбир су још једна сјајна комбинација за мршављење. Ове две компоненте су постале синоним за брзо сагоревање масних наслага. Помешајте две кашичице меда са пола кашичице цимета и пола кашичице ђумбира. Ово може постати одличан намаз за тост када дође време за ужину.

У вечерњим сатима треба прокувати 2 децилитра воде с једнаким деловима меда и цимета и попити пола сата пре одласка на спавање.
Употреба цимета за мршављење је прилично безбедна метода, јер он спада у врло сигурне и нетоксичне зачине. Ипак, треба знати да је цимет зачин за загревање тела, тако да се не треба употребљавати за време грознице и повишене температуре. Опрез се препоручује и особама с повишеним крвним притиском.

Особе са оштећеном слузокожом желуца не би требало да конзумирају веће количине цимета на празан стомак. Генерално, претерана доза цимета и код здравих особа може изазвати реакцију желуца, мучнину, па чак и повраћање, тако да неумереност није препоручљива.

Неке особе могу добити алергијску реакцију на цимет (обично у виду осипа), баш као и на било коју другу супстанцу или храну, али такви случајеви су веома ретки. Ипак, цимет је као зачин безбедан за употребу и врло ретко изазива било какве нежељене реакције.

Izvor: agromedija.rs

Цимет - одличан савезник у борби против гојазности

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Dolaskom jeseni stižu i hladniji dani koji donose i češće prehlade. Zato pripremite svoj organizam na vreme, savetujemo vam nekoliko zdravih jesenjih namirnica koje mogu da pomognu u jačanju imuniteta.

Preterano konzumiranje šećera može dovesti do brojnih problema sa zdravljem. Naučite kako da kontrolišete potrebu za slatkim namirnicama pomoću nekoliko prirodnih proizvoda.

Zašto da umre čovek kojem u vrtu raste ova žalfija? Ovo pitanje postavljao je Hipokrat još odavno. Zimu bi mnogi od nas najradije prespavali poput medveda, jer sa njom uvek dođe i sezona gripa, prehlada, viroza i raznih upala.

Kako bi barem donekle unos soli uspeli da regulišemo, treba da posegnemo za njenim zdravijim alternativama.

Put do blistavog i zavodljivog osmeha je znatno lakši uz male tajne koje sadrži začinsko bilje.

Cimet se nalazi na trecem mestu orakove liste najzdravijih biljeke ove planete. Posle karanfilica, i biljke sumac, sa 267.356 ORAC jedinica je najzdravija biljka na Zemlji.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета