Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Osnovno pravilo jeste da se biljke suše raspoređene u tankom sloju, na čistom platnu ili hartiji i na promaji, daleko od raznih isparenja i sunčeve svetlosti.

Uvek treba da beremo bilje, cveće i lišće tako što ćemo ih iseckati magazama ili nožem, kako bismo sprečili uništavanje i lomljenje biljke. Pre sušenja, treba skinuti listove i cvetove s grančica.

Biljke redovno protresaju sve dok se potpuno ne osuše, kako se ne bi uparile i ubuđale. Korenje se obavezno pere pod mlazom vode (koristite četkice), ali se nikako duže vreme ne potapa u vodi. Veće korenje treba iseći pre sušenja. Vreme sušenja varira u zavisnosti od veličine, ali i od same biljke (najbrže se suše lišće i cvetovi).

Kad se osuše, biljke valja smestiti u suvu teglu ili kutiju, te postaviti na mesto gde nema direktnog sunčevog svetla. Na ambalaži obavezno treba navesti naziv i datum kad je upakovana biljka. Kad se skladište na suvom, tamnom mestu, biljke se mogu koristiti i do godinu dana, a korenje, voće i kora − čak do dve godine.

Izvor:biljeizdravlje.com

Kako se pravilno suši bilje?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Iako je čaj važan i lekovit napitak, te ga treba piti redovno, a ne samo kada imamo zdravstvenih tegoba, ipak postoje preporučene doze koje ne treba prelaziti.

Često čajeve pijemo tek kada se prehladimo ili razbolimo, iako bi trebalo svakodnevno da ih konzumiramo. Svi znamo koliko su zdravi, a u nastavku pročitajte koji čajevi su najbolji za eliminisanje stresa i napetosti.

Prema kineskoj legendi, prvi čaj je nastao sasvim slučajno...Mnogi od nas ne znaju ništa o ovom napitku osim da ima par vrsta i osnovnog načina pripreme.

Kada se preliju vrelom vodom, iz mnogih biljaka se oslobađaju ljekovite materije

Vrtlari su dobro upoznati sa ovom predivnom biljka, iako pod drugim imenima. On je nadaleko poznat kao kamenika.

Kod dečjih prehlada, bolova u stomaku, ojeda ili drugih uobičajenih dečjih zdravstvenih tegoba, roditelji se često okreću „prirodnim“ sredstvima lečenja.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета