Potočarka jedna od Hipokratovih najomiljenijih lekovitih biljaka

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Korišćen je za lečenje mnogih stanja i bolesti, od upale pluća do bolova u donjem delu leđa i zubobolje, a nova istraživanja takođe ga svrstavaju u grupu boraca protiv raka i tumora.

Ova dugovječna biljka u narodu je poznata pod mnogim imenima; dragušac, bobovnjak, rezanica, kostriš. Naši stari su je zvali “salata koja leči”, dok joj moderni stručnjaci priznaju ulogu “čistača” organizma (eliminiše višak tečnosti i toksina), ali i savetuju da se ne preteruje sa količinom i da se obavezno kombinuje s drugim povrćem za salatu, na primer radićem i maslačkom. Ne sme se kuvati jer tada gubi sve dobre osobine.

Ovu prelepu biljku zelene boje nalazimo pored čistih reka, potoka i izvora. Izgleda kao mali puzeći grm, mesnatih, glatkih i sjajnih listova koji se protežu po tlu i u visinu, a dosežu pod vodom. U vreme cvetanja, od maja do septembra, prepoznajemo ga po gustim, belim i vrlo sitnim cvetovima, često okruženim pčelama zbog nektara koji sadrži.

Osim što je antioksidans , poznat je i kao sredstvo za čišćenje celog organizma jer podstiče metabolizam, posebno dobro deluje na krv, revitalizuje, osvežava i otvara apetit.

Lekoviti efekti potočarke

Često se koristi kao antibiotik, diuretik , reumatik, stimulans, sredstvo za čišćenje tela, protiv upala bešike i groznice , ekcema, angine, nadraženog grla i pluća, protiv bronhitisa, katara pluća, stimuliše lučenje tvrdoglave sluzi iz pluća, protiv zubobolje i zubobolje. Koristan je čak i kada se primenjuje spolja, čisti i leči oštećenu kožu, deluje protiv mrlja i pega na koži, a efikasan je i protiv gubitka kose. 

Čaj od potočarke
- Prstohvat potočarke (1 kašika)
- 2 dl ključale vode
Za čaj se preporučuje sveži čaj, iseckajte ga i prelijte sa 2 dl ključale vode, ostavite poklopljeno 20 minuta i ocedite.

Sok od potočarke
- Šaka potočarke
- 6 dl vode
Svežu biljku treba slomiti ili pomešati u sokovniku i preliti vodom. Odnos potočarke i vode treba da bude 1: 5, ne više, a konzumira se 2-3 puta po 1 kašika dnevno. Ova izuzetna biljka snažno čisti telo, pa može dovesti do iritacije bubrega i urinarnog sistema, pa je važno da je pažljivo koristite, a trudnicama se uopšte ne preporučuje.

Agroinfo.rs

Potočarka jedna od Hipokratovih najomiljenijih lekovitih biljaka

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Zagađenje vazduha predstavlja vrlo ozbiljan problem koji može dovesti do komplikacija kako kod osetljiivih grupa, tako i kod potpuno zdravih ljudi. Iz ovih razloga vrlo je korisno koristiti određene biljne vrste koje će zaštiti pluća od aero zagađenja.

Priroda leči sve, a korisne i zdrave namirnice su nam na dohvat ruke. Danas govorimo o kukuruzu i njegovoj višestrukoj koristi za naš organizam.

Mnoge stvari iz prirode su nam na dohvat ruke, a opet pre posežemo za lekovima kada imamo nekih zdravstvenih problema. Jedna od nepravedno zanemarenih namirnica je crna rotkva.

U tekstu koji sledi govorimo o verbeni, prelepoj biljci raskošnih cvetova koja je takođe i lekovita. Vodi poreklo iz tropskih i sutropskih predela Južne Amerike, a Stari Rimljani, Egipćani i Kelti su je slavili kao svetu biljku.

Senf je aromatični namaz koji je vrlo popularan u kuhinjama širom sveta, ali i lekovit. U nastavku saznajte kako ga možete lako pripremiti i u svom domu.

Povrće je korisno unositi svakodnevno kako bi naš organizam nesmetano funkcionisao. Danas vam predstavljamo koliko je brokoli zdrav i koje sve prednosti ima na naše zdravlje.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета