Potočarka jedna od Hipokratovih najomiljenijih lekovitih biljaka

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Korišćen je za lečenje mnogih stanja i bolesti, od upale pluća do bolova u donjem delu leđa i zubobolje, a nova istraživanja takođe ga svrstavaju u grupu boraca protiv raka i tumora.

Ova dugovječna biljka u narodu je poznata pod mnogim imenima; dragušac, bobovnjak, rezanica, kostriš. Naši stari su je zvali “salata koja leči”, dok joj moderni stručnjaci priznaju ulogu “čistača” organizma (eliminiše višak tečnosti i toksina), ali i savetuju da se ne preteruje sa količinom i da se obavezno kombinuje s drugim povrćem za salatu, na primer radićem i maslačkom. Ne sme se kuvati jer tada gubi sve dobre osobine.

Ovu prelepu biljku zelene boje nalazimo pored čistih reka, potoka i izvora. Izgleda kao mali puzeći grm, mesnatih, glatkih i sjajnih listova koji se protežu po tlu i u visinu, a dosežu pod vodom. U vreme cvetanja, od maja do septembra, prepoznajemo ga po gustim, belim i vrlo sitnim cvetovima, često okruženim pčelama zbog nektara koji sadrži.

Osim što je antioksidans , poznat je i kao sredstvo za čišćenje celog organizma jer podstiče metabolizam, posebno dobro deluje na krv, revitalizuje, osvežava i otvara apetit.

Lekoviti efekti potočarke

Često se koristi kao antibiotik, diuretik , reumatik, stimulans, sredstvo za čišćenje tela, protiv upala bešike i groznice , ekcema, angine, nadraženog grla i pluća, protiv bronhitisa, katara pluća, stimuliše lučenje tvrdoglave sluzi iz pluća, protiv zubobolje i zubobolje. Koristan je čak i kada se primenjuje spolja, čisti i leči oštećenu kožu, deluje protiv mrlja i pega na koži, a efikasan je i protiv gubitka kose. 

Čaj od potočarke
- Prstohvat potočarke (1 kašika)
- 2 dl ključale vode
Za čaj se preporučuje sveži čaj, iseckajte ga i prelijte sa 2 dl ključale vode, ostavite poklopljeno 20 minuta i ocedite.

Sok od potočarke
- Šaka potočarke
- 6 dl vode
Svežu biljku treba slomiti ili pomešati u sokovniku i preliti vodom. Odnos potočarke i vode treba da bude 1: 5, ne više, a konzumira se 2-3 puta po 1 kašika dnevno. Ova izuzetna biljka snažno čisti telo, pa može dovesti do iritacije bubrega i urinarnog sistema, pa je važno da je pažljivo koristite, a trudnicama se uopšte ne preporučuje.

Agroinfo.rs

Potočarka jedna od Hipokratovih najomiljenijih lekovitih biljaka

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

O tamjanu, smoli drveta koje raste u Severnoj Africi, i njegovi lekovitim svojstvima govorio je doktor Branimir Nestorović.

Ruzmarin je lekovita, aromatična biljka koja se koristi u fitoterapiji, kozmetici i vrlo je popularan začin. Med od ruzmarina poboljšava cirkulaciju, pa je dobar izbor za sve one koji imaju kardiovaskularne probleme.

Rakija travarica je aperitivno piće. Može biti bistro i maslinasto-zelene i smeđe boje, u zavisnosti od toga koje se trave i koji njihovi delovi koriste za njeno spravljanje

Iako je čaj važan i lekovit napitak, te ga treba piti redovno, a ne samo kada imamo zdravstvenih tegoba, ipak postoje preporučene doze koje ne treba prelaziti.

Zagađenje vazduha predstavlja vrlo ozbiljan problem koji može dovesti do komplikacija kako kod osetljiivih grupa, tako i kod potpuno zdravih ljudi. Iz ovih razloga vrlo je korisno koristiti određene biljne vrste koje će zaštiti pluća od aero zagađenja.

Priroda leči sve, a korisne i zdrave namirnice su nam na dohvat ruke. Danas govorimo o kukuruzu i njegovoj višestrukoj koristi za naš organizam.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета