Sedmolist izgleda neobično i leči efikasno

Foto:Print screen facebook.com

Foto:Print screen facebook.com

Sedmolist ( Aegopodium podagraria ) poznat još po narodnim imenima kao što su kozja noga, bazjan, jarčevac.

Stanište sedmolista je u gustim nasadima raste na vlažnim mestima, u retkim šumama, među žbunjem, kraj potoka. 

Sedmolist se razmnožava pomoću podzemnog puzećeg korenja, a raste i do jednog metra. Stabljika je uspravna, gola, iznutra šuplja, a pri vrhu razgranata. Sedam jajolikih listova su kao lanac povezani i po njima je biljku lako prepoznati. Cveta od aprila do kasne jeseni, obrazujući na vrhu stabljike veliku, štitastu, belu cvast.

Mladi listovi su jestivi i lekoviti, ukusa mešavine peršuna i celera. Male je hranljive vrednosti, svega 42 kalorije. Sadrži vitamin C i karotin.

Koriste se prizemni mladi i meki listovi, svetlije i sjajne boje. On je prvenstveno začinska biljka, ali se koristi za čorbe, salate i variva. Varivo je ukusnije u kombinaciji sa koprivom, mišnjakinjom, lobodom, spanaćem i drugim lisnatim povrćem.

 

Izvor:zdravasrbija.com

Sedmolist izgleda neobično i leči efikasno

Komentari

[url=https://buycialikonline.com]buy cialis online without a prescription[/url] Levitra 10 Mg Controindicazioni

Pillule Alli Shop tab stromectol Cheap Sex Enhancements In Cape Town

Gde mogu nabaviti, naruciti sedmolist.

If the urinalysis is positive for one or more of the drugs on the 5 panel drug test, then the driver will be contacted in person by the Medical Review Officer cheapest priligy uk

where to get nolvadex PMID 28588797 Free PMC article

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ova biljka raste na livadama, svetlim šumama i na čistinama planinskog i subalpskog pojasa. Veoma je rasprostranjena i na našim prostorima a često je možemo videti na mestima gde raste i Mrazovac.

O tamjanu, smoli drveta koje raste u Severnoj Africi, i njegovi lekovitim svojstvima govorio je doktor Branimir Nestorović.

Ruzmarin je lekovita, aromatična biljka koja se koristi u fitoterapiji, kozmetici i vrlo je popularan začin. Med od ruzmarina poboljšava cirkulaciju, pa je dobar izbor za sve one koji imaju kardiovaskularne probleme.

Rakija travarica je aperitivno piće. Može biti bistro i maslinasto-zelene i smeđe boje, u zavisnosti od toga koje se trave i koji njihovi delovi koriste za njeno spravljanje

Iako je čaj važan i lekovit napitak, te ga treba piti redovno, a ne samo kada imamo zdravstvenih tegoba, ipak postoje preporučene doze koje ne treba prelaziti.

Zagađenje vazduha predstavlja vrlo ozbiljan problem koji može dovesti do komplikacija kako kod osetljiivih grupa, tako i kod potpuno zdravih ljudi. Iz ovih razloga vrlo je korisno koristiti određene biljne vrste koje će zaštiti pluća od aero zagađenja.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета