Косидба траве за сено! Ево када је право време

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Србија је богата пашњацима, па се трава са ливада вековима користила као главна храна за стоку.

С пролећа, када све озелени животиње су се изводиле на пашу, а за чување су најчешће била задужена деца. Осим тога трава се косила, пластила и чувала за хладне дане, како би стока имала шта да једе зими. Иако се већ деценијама користе разне врсте сточне хране, трава је традиционално најприроднији и најздравији начин исхране крупне и ситне стоке.
Разлог је лош квалитет природне траве, који се лако може побољшати агротехничким мерама, односно употребом стајског или вештачког ђубрива. 

Улога ђубрива, посебно минералног, је брзо и ефикасно побољшање производње, повећање приноса и истовремено побољшање квалитета травне масе са природних травњака.
 Ђубрење се најчешће спроводи с јесени или раног пролећа, како би биљке имале довољно времена да апсорбују све хранљиве материје, а сама трава постане нешкодљива за животиње.
 Стручњаци истичу да је кошење траве одлучујући фактор који утиче на квалитет сена, које се касније користи као сточна храна. Најчешће грешке се
праве баш у време кошења. Наиме, у тренутку цветања и сазревања, квалитет траве нагло пада. Са старењем биљке нагомилава се целулоза, а истовремено се смањује проценат протеина.

Када је најбоље време за косидбу?

Природне ливаде треба косити за сено у време пуног класања траве, док је најпогодније време за косидбу сејаних
травњака пре класања, односно пред почетак избијања класа из лисног рукавца. Таква трава задржава у себи најквалитетније материје, лако је сварљива и стока је радо једе. Покошена трава се остави на сунцу да „свене“, а потом се скупља или све чешће силира. Силажа је ситно исецкана маса појединих врста биљака, богата хранљивим састојцима, док је само силирање поступак конзервисања биљне хране који се заснива на инхибицији штетних микроорганизама, киселинама које су производ спонтане или стимулисане биолошке ферментације. На овај начин се чува не само траве, већ разне врсте биљака од детелине луцерке до кукуруза.Иако се трава данас најчешће коси машинским путем, има и оних који од заборава чувају традиционалан начин кошења уз помоћ косе.

Izvor:agropress.org.rs

Косидба траве за сено! Ево када је право време

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Pašnjaci predstavljaju travnate površine koje služe za ispašu stoke. U predelima gde su oni značajnije zastupljeni, često mogu biti jedini izvor stočne hrane u vreme aktivne vegetacije od aprila do novembra meseca i zato je važno znati kako ih pravilno koristiti.

Od 750 hektara pašnjaka, koliko su stočari u selu Dobrica kod Alibunara imali do pre dve godine, sada nemaju gotovo nijedan. Država ih je, tvrde, svesno ostavila bez tog zemljišta i bez mogućnosti da svojim porodicama obezbede osnovne egzistencijalne uslove, jer je mnogima od njih stočarstvo jedini izvor prihoda.

Ne baš davno na banatskim pašnjacima paslo je na desetine hiljada ovaca i krava. Danas je retkost pronaći takvo stado, mladi ne žele da se bave tim poslom.

U ponedeljak, 07.06.2021. godine raspisan je oglas za drugi krug javnog nadmetanja za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini za područje grada Zrenjanina

S obzirom da mnogi imaju stoku, a nemaju pašnjačku površinu, za očekivati je da će se na skoro svaku parcelu javiti po desetak poljoprivrednika. Od straha da im ne bi neko drugi uzeo zemljište, nudi će maksimalnu pa i dvostruku cenu zakupa.

Livade i pašnjaci su vrlo značajni, jer kada bismo se pravilno odnosili prema njima, odličan su izvor kabaste hrane u ispaši i spravljanju sena.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета