Koje smeše trava su najbolje za veštačke livade

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Livade i pašnjaci su vrlo značajni, jer kada bismo se pravilno odnosili prema njima, odličan su izvor kabaste hrane u ispaši i spravljanju sena.

Veštačke livade treba sejati na zemljištima lošijih proizvodnih mogućnosti i kiselim zemljištima, na parcelama koje su pod nagibom, udaljene od gazdinstva i nisu pogodne sa setvu gajenih ratarskih i povrtarskih biljaka. Prednosti veštačkih livada u odnosu na prirodne livade je dobijanje većeg prinosa i kvalitetnije stočne hrane, sa većim sadržajem proteina, rastvorljivog šećera, mineralnih materija, vitamina i sa manje celuloze, zatim stabilnija proizvodnja stočne hrane i ranije iskorišćavanje livade u proleće.

Važno je da zemljište pre setve bude očišćeno od korova,dobro usitnjeno i zbijeno. Setvu planirati 2-3 godine unapred.

Za brdsko područje, za bolja, dublja, umereno vlažna i plodna zemljišta ići sa jednom od sledećih kombinacija smeša: ježevica 15 kg i mačji rep 12 kg/ha; žuti zvezdan 10 kg i ježevica 10 kg/ha; crvena detelina 15 kg i italijanski ljulj 10 kg/ha a za kisela zemljišta ježevica 12 kg, mačji rep 8 kg, žuti zvezdan 7 kg/ha ili livadski vijuk 18 kg i žuti zvezdan 12 kg/ha.

Za ravničarsko područje, za jače kisela i umereno vlažna zemljišta za setvu livada mogu se koristiti sledeće kombinacije trava i leptirnjača: ježevica 12 kg, livadski vijuk 11 kg i žuti zvezdan 7 kg/ha a za vlažna zemljišta visoki vijuk 16 kg i livadski vijuk 14 kg/ha.

Za pašnjak za ovce u umereno suvim i suvljim uslovima sejati sledeće kombinacije: crveni vijuk 10 kg, prava livadarka 7 kg, žuti zvezdan 4 kg i bela detelina 5 kg/ha ili crveni vijuk 12 kg, prava livadarka 8 kg, žuti zvezdan 7 kg/ha semena. U umereno vlažnim i vlažnijim uslovima sejati: engleski ljulj 10 kg, prava livadarka7 kg, bela detelina 5 kg i žuti zvezdan 5 kg/ha ili engleski ljulj 12 kg, prava livadarka 8 kg i bela detelina 7 kg/ha.

Agrotehnika zasnivanja livada: osnovna obrada na dubini 25-30 cm uz primenu mineralnih đubriva. Preporuka za đubrenje je najbolja na osnovu agrohemijske analize zemljišta. Za naše uslove je potrebno po 80-120 kg/ha azota,fosfora i kalijuma. Stajnjak se ne primenjuje pred setvu već ranije da ne bi došlo do zakorovljavanja parcele. Predsetvenom pripremom, drljanjem, tanjiranjem i freziranjem zemljište dobro usititniti i poravnati zbog sitnog semena i osetljive klice.

Setva se može obaviti u jesen ili proleće mašinskim sejalicama ili ručno. Prvu kosidbu obaviti što kasnije da bi se dobro razvio korenov sistem.Za održavanje livade potrebno je 220 kg/ha azota i po140 kg/ha fosfora i kalijuma, uz dva prihranjivanja posle prvog i drugog otkosa.

Izvor: PSSS Loznica

Koje smeše trava su najbolje za veštačke livade

Komentari

clomid side effects in women Zhao Ling also instructed the others Now I need to retreat and practice for

  • Od Suemar
  • 2023-05-08 06:44:16

[url=https://triamterene.party/]prices for triamterene 37.5[/url]

5 and it is target of two drugs raloxifene and tamoxifen propecia disconts online There are different ways that Testosterone Propionate can work inside the human body, and these include

  • Od VRxgEo
  • 2023-08-24 04:45:43

Re your Vit D, optimize it cialis 5mg online

[url=http://zoloft.monster/]buy generic zoloft[/url]

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Pašnjaci predstavljaju travnate površine koje služe za ispašu stoke. U predelima gde su oni značajnije zastupljeni, često mogu biti jedini izvor stočne hrane u vreme aktivne vegetacije od aprila do novembra meseca i zato je važno znati kako ih pravilno koristiti.

Od 750 hektara pašnjaka, koliko su stočari u selu Dobrica kod Alibunara imali do pre dve godine, sada nemaju gotovo nijedan. Država ih je, tvrde, svesno ostavila bez tog zemljišta i bez mogućnosti da svojim porodicama obezbede osnovne egzistencijalne uslove, jer je mnogima od njih stočarstvo jedini izvor prihoda.

Ne baš davno na banatskim pašnjacima paslo je na desetine hiljada ovaca i krava. Danas je retkost pronaći takvo stado, mladi ne žele da se bave tim poslom.

U ponedeljak, 07.06.2021. godine raspisan je oglas za drugi krug javnog nadmetanja za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini za područje grada Zrenjanina

S obzirom da mnogi imaju stoku, a nemaju pašnjačku površinu, za očekivati je da će se na skoro svaku parcelu javiti po desetak poljoprivrednika. Od straha da im ne bi neko drugi uzeo zemljište, nudi će maksimalnu pa i dvostruku cenu zakupa.

Travnjaci su poljoprivredne površine obrasle različitim biljnim vrstama koje se koriste za proizvodnju stočne hraane.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета